Două motive să vezi Mindhunter

Mindhunter (2017) este un serial produs de Charlize Theron și David Fincher și regizat de ăsta din urmă. Este despre fondarea departamentului de „criminal profiling” al FBI, undeva pe la finalul anilor ’70.

Prima chestie, cât de înapoiați erau ăia atunci. Serios, dacă e bazat pe fapte reale (și așa pretinde) ăia știau mai puține despre prins criminali decât Ceacanica la început de carieră. Nu zic de Scotland Yard sau Pepe Police, cum s-o numi poliția franceză. Băieții nu credeau în criminali în serie. Nici nu le spuneau măcar așa. Prin comparație, în Europa, criminalii în serie erau atât de cunoscuți că s-au fondat genuri literare pe spinarea lor. Crimele lui Jack Spintecătorul din Londra sunt reale. Probabil ceva similar s-a întâmplat și în Franța de ne-am ales cu Vidoq, un polițai francez real care a inspirat sute de personaje în literatura policier. SUA ignora cumva toate astea și descoperea abia pe la finalul anilor ’70 că există și criminali demenți inexplicabili.

A doua chestie e că am văzut pentru prima oară un nebun veritabil pe ecran. Nebunii din filme sunt, de obicei, caricaturali. Exagerați. Aproape simpatici. Au un fel de scop. Ăștia au prezentat un nebun în toată splendoarea lui, amenințător, lipsit de remușcări, cu o logică aparte, cu un fel de condescendență față de interlocutor, în care el trebuie să coboare cumva nivelul discuției să-ți explice cum și de ce a făcut. Personajul e Edmund Kemper și e un nebun real, la începutul deceniului a ucis 6 femei și pe maică-sa și pe bunică-sa și apoi s-a predat poliției, dar detaliile sunt mult mai gore.

A, și mai toată lumea joacă bine de tot. Serialul e pe Netflix.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

10 thoughts on “Două motive să vezi Mindhunter

  1. eftimie Post author

   Oau, Mindhunters e filmul ăla cu împușcături? Că toți de pe afiș par încordați și cu pistoale în mână.

   Reply
 1. o, vidiu!

  bai, scriitorule, UNDEVA indica un loc. poate vrei sa zici CANDVA pe la finalul anilor 70.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Vreau ca atunci când vei fi îngropat să ți se pună o carte de gramatică sub cur să fii jenat de ea și după eternitate așa cum ești jenat acum și nu poți vedea un text scris decât ca un robot.

   Reply
   1. o, vidiu!

    nu e vorba de gramatica. e vorba de sensul cuvintelor. daca i-ai zice unui american “somewhere in 1970” l-ai baga in ceatza. la noi s-a impamantenit cretinismul asta cu “undeva” pe post de “candva” de la exprimarea pretioasa a vreunui plesu sau cartarescu. dupa care s-au luat toti ceilalti cretini. hai sa zicem si invers: “te bag candva” 😀

   2. eftimie Post author

    Tu crezi că gramatica e o chestie fixă, ca orice om simplu. Crezi în ea ca în religie, ca armata de oameni-focă ce urla că locație înseamnă doar contract comercial, în pofida logicii. De ce te cerți pe subiectul ăsta când e vizibil că ești doar un fanatic religios, doar că ai înlocuit Biblia cu Gramatica? Ești atât de limitat încât nu înțelegi tu sensul expresiei „s-a împământenit”. Te deranjează doar că e o deviere de la dogmă și, serios, crezi că cineva dă doi bani pe dogmatici? Poate de-aia ești nefericit. Și de-aia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *