Cum m-a distrus ora de religie

Dau întâmplător despre un articol din Vice unde autorul, cel mai inteligent român în viaţă, povesteşte că încuia profesorii de religie încă din clasa a V-a cu întrebări atât de meşteşugite încât mulţi dintre ei i-au dat 7 în loc de 10 iar restul, presupun, au renunţat la sutana preoţească pentru halatul de savant. Tipul a fost şi martor la tentative de pedofilie din partea preotului, chestie firească presupun în Bucureşti, unde pedofilia e legală deci nu e neapărat nevoie să o reclami, doar scrii despre ea când vrei să adaugi un pic de culoare textului.

mihai popescu de la vice

N-am citit tot articolul, care este, de fapt un interviu cu Toma Pătraşcu de la ASUR, pentru că m-am simţit umilit încă din primele fraze. Cum dracu’ bă, eu eram atât de prost în şcoală?

Ţin minte că am făcut şi eu religie, într-a 7-a şi a 8-a. Începeam ora cu un “Tatăl nostru” apoi profesorul, un tip cu o barbă impresionantă (pe vremea aia nu se purta barbă, comuniştii dresaseră pe proletari că nu e ok) începea să ne citească un capitol din Biblie şi să-l discute cu noi. Că uite, cum s-a băgat Iov în căcat până la gât, că ce bube avea, că ce o vrut Dumnezeu aici şi ce n-o vrut. În fiecare oră asculta vreo doi-trei inşi din biblia ortodoxă. Singurul scutit era colegul nostru sas Eric Cartman (pe bune, am avut un coleg pe care-l chema aşa) care nu putea chiuli de la şcoală dar nici nu era ascultat.

Aşa, deci ne asculta popa ăla. “Şi, cum a murit sf. Ilie şi de ce?” – “Păi n-a murit, că l-a chemat Dumnezeu la el şi a trimis un car de foc după el că era prea bun” – “Şi ce a zis Iisus în pilda cu fratele rătăcitor?” – “Că e bun fratele ăla care a rămas acasă da’ e bun şi ăla care a plecat dar s-a întors când şi-a dat seama că-i prost. Şi ta-so o făcut chef pentru ăla întors că a făcut foamea şi sărăcia şi s-o bucurat”. Ceva de genul ăsta.

La final mai băgam un “Tatăl nostru” şi plecam în pauză. Ne-a prostit ora de religie? Neaaa. Ne-a traumatizat? Nu mai ţin minte exact. Ţin minte însă că am chiulit cam toţi, în grup, să ne ducem să vedem fetele de la ICIM, echipa noastră de fotbal feminin, dublă campionană naţională, cum bate pe cineva. Din lotul ăla de fete, 10 din 11 au ajuns curve în Turcia, odată ce s-a desfiinţat campionatul feminin. Nu cred că le-a blestemat popa.

Cât despre religie, nefiind atât de inteligenţi ca redactorii Vice, tratam toată povestea ca orice altă oră: nişte povestioare pe care trebuie să le învăţăm. Ştiai Tatăl Nostru, ştiai Crezul, băgai şi o pildă de-a lui Iisus, aveai 10-le asigurat. Acum fac glume cu Dumnezeu şi Iisus, manoţogarul ăla de Daniel şi BOR şi nu mă simt deloc distrus şi nici nu am dorinţe de răzbunare.

Ăia care se plâng că le tâmpesc popii copii sunt, probabil, nişte putori leneşe care au uitat şi ce învăţau la celelalte materii. Dacă ar fi fost atenţi la ore ar fi aflat că şi Ion Creangă a făcut religie în şcoală, de-aia sănătoasă, cu bătaie, şi n-a ieşit traumatizat din asta. Nici tâmpit.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Cum m-a distrus ora de religie

  1. eftimie Post author

   Pentru că l-au trimis obligatoriu părinţii, aşa cum îi trimit acum la Drept. Dacă era după capul lui se făcea cârciumar.

   Reply
 1. Roxana

  Ora de religie e ca lozul în plic: intri la oră și vezi ce ți-a picat. Ție se pare că ți-au picat chestii normale. Eu m-am uitat la fetuși rupți în bucăți. În primară niște băieți de la mine din clasă au fost loviți cu indicatoate de lemn peste palmă de s-au rupt indicatoarele (bănuiesc că-l citise pe Creangă și dorise să aplice metodele vechi de educație).

  Și într-a doișpea începea preotul: „Ascultați la mine că atunci când o să fiți mari o să ziceți că uite ce știa părintele Tămașu, căci voi n-ați citit Oceanografia lui Mircea Eliade, care e știința sufletului de care puțini mai au habar că în ziua de azi mulți sunt la nivelul de șanț ca cei care au făcut piesa Evangheliștii care e o blasfemie, deși desigur puteți să spuneți că nici creștinătatea n-a fost mereu cum ar fi trebuit, deoarece cruciadele și inchiziția nu își găsesc justificare, dar ei erau catolici…”

  Șamd. De stăteam și mă uitam la el și mă gândeam cum naiba poți să ai un profesor la oră care are aceeași problemă psihică ca ăia de vorbesc singuri pe autobuz.

  E loz în plic. Am avut și profesori normali la cap, și ciudați cu tot felul de idei.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Mie mi s-a părut foarte sinistru filmul Iisus din Nazret. L-am văzut când aveam vreo 10 ani şi era mai îngrozitor ca un avort. Când aveam 8 ani am fost cu şcoala în vizită la Carpatex şi am vizitat “wall”-ul de accidente de muncă. Multe chestii snuff acolo, ora de religie era poezie.

   Reply
 2. Silviu

  La ora de religie in scoala generala, profesorul ne aducea inregistrari de la manastiri unde se scotea diavolul din oameni posedati. Fain, nu? Se auzeau tipete mai ceva decat in filmele de groaza sau in cel mai brutal death metal 🙂 Aaaa, si ne-a mai povestit cum a vazut el chipul lui Hristos pe perete acasa, si cand si-a facut cruce ca se minunase, a disparut! A fost mana necuratului….

  Reply
 3. Alina rad

  Eu mi-am intrebat profesorul de anatomie daca au barbatii o coasta in minus :D, dupa orele de religie! In rest, vorba ta, erau niste ore..

  Reply
 4. Melesteu

  Daca ăla făcea bani de Rollex de pe cartofi si vorbea de cercurile iadului (citise Dante cu Rollexul la mână?), asta miroase a invenție de blogăr înțepenit în scaun de prostie.

  Reply
 5. enzo

  Pe noi ne-a invatat 2-3 rugaciuni si apoi ne-a dus prin oras sa vizitam biserici.
  Mai mijto de atata nu cred ca poate sa fie nici o ora, orice ora.

  Reply
 6. septi

  Religia si sensul ei este distrus sau interpretat cum vrea fiecare din cauza celui care o preda in sila, din interes, din plictiseala sau pentru ca s-a inventat si acest post de pe care in invatamant poti face un ban in plus sau poti scoate un salar. Nu stiu daca aici e vorba de ambele culte predominante in Ro, insa eu am asistat la ore de religia la catolici si nu se poate compara ceea ce descrii tu cu ceea ce faceam noi. Conteaza mult cine si cum ti se preda pana ajungi tu, singur, sa intelegi credinta, religia sau alte cele.

  Reply
 7. Mucegai

  Mie îmi pare că ai fost afectat de ora de religie. Știi că negarea problemei este primul simptom.
  Motivația ta este la fel ca aia cu armata, altă mașină arhaică de spălat creieri care a fost obligatorie.
  Să facă toți armata, că am făcut și eu!

  Reply
 8. Alin

  Da, cam asta-i raportul CURVE vs. FEMEI NORMALE, in Romania. Din 11 femei, 10 sunt curve. Iar a 11-a doar o suge….

  Reply
 9. Nautilus

  Ion Creangă a făcut religie în şcoală, de-aia sănătoasă, cu bătaie, şi n-a ieşit traumatizat din asta

  El avea tratamente naturiste pentru stresul post-traumatic: vinul roşu şi femeile satului.

  Reply
 10. Nautilus

  PS Şi tot bărbosul nostru mai avea şi 14 pisici. Lucru care în zilele noastre e asociat cu pitzipoancele, cu geekii care stau toată ziua la calculator şi nu se ocupă de animal şi cu babele de bloc. Orice golănel de la 15 la 65 de ani care vrea să se dea macho, dur şi bărbat responsabil are câine 😀

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *