Cum a distrus Florin Piersic băutul de bere în România

Printre multele mișelii făcute de Florin Piersic în lunga sa carieră actoricească se numără și o reclamă la berea Hopfen Konig. N-o mai găsesc pe internet, ideea e următoarea: Florin Piersic bea bere și unu’-i zice că berea se toarnă astfel încât să aibă spuma două degete. Și-apoi se hizilește cu Florin Piersic, cu două degete ale lui care-s mai mari decât cele două degete ale barmanului și tralalaa.

Reclama asta s-a făcut în vremurile în care în România era o singură televiziune cu audiență 100% și a avut un impact serios asupra obiceiurilor de consum. Plus că era cu Florin Piersic, poate cel mai cunoscut actor român printre români. Un sfert de secol mai târziu românii beau bere ca proștii, caldă, ba chiar și-au ales lideri ai proștilor, care, când te plângi că berea e caldă încep și-ți povestesc că „în țara balblalblalba, berea se bea caldă”. Muriți. Și, chiar dacă, prin minune, ajungi într-un vârf de munte, într-un colț uitat de civilizație, unde oamenii nu sunt eminamente cretini, și-ți ceri o bere, vine un copil crescut în această cultură greșită a berii și ți-o toarnă cu două degete de spumă, că așa a intrat în folclor de la reclama aia cu Florin Piersic.

Bine, dar câtă spumă trebuie să aibă berea, și de ce? Păi, în primul rând, berea ar trebui să aibă un pic de spumă, că în aia simți, când o duci la nas, aromele de hamei, castraveți sau ce mai pun ăștia în bere. Apoi că așa îți dai seama că paharul sau halba sunt clătite bine și reci. În recipientul cald sau cu urme de săpun pe el, se face spumă de-ți iese pe nas. Și vine și problema dimensiunii: băi, spuma nu trebuie să fie mai mare decât buza băutorului, nu e o regulă pe degetele tale. Că dacă e spuma mai mare decât buza îți intră nasul în spumă, de-aia. Așa că te uiți un pic la fața consumatorului și apreciezi cam câtă spumă tre să faci, apoi reglezi din înclinația paharului cum să iasă.

Dacă i-ai turna lui nea Florin o bere cu două degete de-ale sale de spumă în pahar, intră și cu sprâncenele în bere când vrea s-o bea. De-aia, acum când se servește bere prin localuri, majoritatea barmanilor/ospătarilor preferă să ți-o dea aproape fără spumă, că au primit puhoi de reclamații că i-a dat berea numai spumă și e câh, n-o poți bea, până se lasă spuma nu mai e carbonată, se schimbă gustul, și tot așa. De-aia nici nu cred că a rupt piața prea mult Hopfen Konig, că s-a servit 50% spumă și s-a săturat lumea.

Și știi ce-i cel mai trist din toată povestea asta? Am impresia că Florin Piersic nici nu prea bea bere.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

7 thoughts on “Cum a distrus Florin Piersic băutul de bere în România

 1. Radu

  “Aromele de hamei, castraveti sau ce mai pun astia in bere..” :)))))
  Esti dement, fratioare! Esti dement, pe bune! :))))

  Reply
  1. Radu

   Oh, ce tare, credeam c-a fost doar un ingredient enumerat random de autor. Merci! 🙂

   Reply
 2. dini

  Dar oare barmanii aia au rabdare/timp sa ti-o regleze ? Ca totul e pe ffw. Un barman e la 10 clienti, n-are timp de complicatii. Ma rog, am vazut ca la o bere mai scumpa, la un local mai scump barmanii sunt mult mai ok, ti-o lasa aproape fara spuma.

  Reply
  1. Nico

   Un barman la 10 clienți? Frate da’ ce? Lasă barmanu’ să-i intre clienții pe teritoriul lui asa când vor ei?

   Reply
 3. Danyzus

  Un pahar de bere umplut corect trebuie sa aiba atata spuma cat sa tina 3-4 minute (spuma impiedica eliberarea CO2-ul si altor arome ale berii) si sa permita gustarea berii fara sa-ti intre nasul acolo. Cumva spuma trebuie sa ramana la suprafata in timp ce tu bei lichidul/berea de sub spuma. Deci turnatul in pahar este complementar cu bautul din pahar: nu poti sa ceri spuma perfecta daca tu o sorbi de la inceput. Sau mai bine bei direct din sticla si scapi de toate grijile.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *