Diferența între „fake-news” și „click-bait” și de ce Zuckerberg nu se va lupta cu primele

Când aveam vreo 10-11 ani am avut niște șobolani de-ăia pufoși, porci de guineea le zice, care nu făceau nimic decât să ronțăie morcovi și să facă niște biluțe mici de caca. Nu erau foarte inteligenți dar erau simpatici, să te uiți la ei, dar m-am plictisit după un timp de ei și i-am dat unei vecine de bloc, Alina de la 7. Nu i-am mai văzut de atunci până acum, când sunt aproape sigur că l-am prins pe unul dintre ei scriind articole despre IT și social-media.

Probabil că între timp s-au înmulțit, că am văzut o grămadă de de-ăștia scriind despre cum „Facebook a început ofensiva contra fake-news” și că liderul Facebook a luat personal în mână Sabia Stelei și a început să împartă dreptate, alături de poporul trobit care trăia în copacul Sagar(*). Dar, cum nu mai am 10-11 ani și am și internet, aș vrea să vă spun că situația e cu totul alta.

Prima ar fi că Zuckerberg n-a zis niciodată că va lupta împotriva fake-news ci că e oarecum îngrijorat de ele. Sigur, e plin de articole și interviuri cu el în care șobolanii de guineea spun și folosesc fake-news și ofensivă, dar el, personal, n-a zis așa ceva. Ce-l deranjează cu adevărat sunt știrile „click-bait” și cu ălea chiar a încercat să se lupte cât de cât, zice că a și rezolvat parțial treaba. Și de ce doar „îl îngrijorează” fake-news și îl deranjează click-bait?

Diferența stă în click

Păi, e vorba de acțiunea pe care o faci în FB. Știrile de tip „click-bait„ presupun că dai click pe ele și ieși din Facebook. Asta nu e ok, că nu mai vezi reclame din Facebook, nu mai contribui cu date personale la afacerea lui. Astea trebuie oprite. Alea de „fake-news” sunt mai mult share-uite și mai puțin citite. Lumea nu dă atât de mult click pe ele, citește doar titlul și dă share mai departe. Dacă nu mă credeți întrebați-i pe cretinii care dau share la așa ceva dacă au citit cu adevărat textul. 90% n-o fac, citesc doar titlul. Oamenii care share-uiesc și halesc fake-uri chiar nu citesc atât de mult.

Dealtfel, dacă urmărești cu atenție link-ul dat de Mark Z. vei vedea și cum a luptat Facebook cu știrile nașpa. A dat tot felul de opțiuni prin care poți să dai mai multe click-uri în Facebook, să raportezi că e falsă, dar „It will still be possible to share these stories”. O să primești un „warning” că veridicitatea e disputată și cam atât. Deci n-o să blocheze pagini de Facebook care dau „fake-news” așa cum au comentat diverși șobolani cu blană pufoasă. Și mai e ceva relativ important.

Facebook este „fake-news”

Deși îi spune newsfeed la scroll-ul ăla infinit, de fapt nu avem știri acolo. Sunt reprezentări false ale prietenilor și cunoscuților tăi și a vieții lor. Cât de serioși sunt, cât de mult le pasă de #chestii, selfie-uri super-prelucrate, concedii excelente. Serios, Facebook are, în plus, o rețea socială (instagram) al cărei principal scop e să facă realitatea să pară mai frumoasă din poze. Cazurile în care cineva chiar e sincer pe Facebook sunt mai rare decât promisiunile îndeplinite ale unui politician. Fake-news is good, fake-news este chiar esența și pâinea Facebook-ului.

Să discutăm un pic și de nenea Mark

Tipul este, din ce am văzut până acum, cea mai cinică persoană de pe planetă. Pornind de la cum a făcut rețeaua, care de fapt a făcut-o în timp ce lucra la un produs extrem de similar pentru alții până la momentul când a anunțat cu mândrie că-și donează toată averea fundației lui, omul e un monument de cinism. Tipul este amoral, un exemplu de perfecțiune machiavelică din punctul ăsta de vedere, nu e bun sau rău, e pur și simplu deasupra unor astfel de sentimente simple. Sunt roboți care-l admiră, reprezintă perfecțiunea și pentru ei. Exemplele de cinism sunt multiple, de la faptul că găzduiește fără rușine videoclipuri cu decapitări, la faptul că a permis fără probleme furtul de video (ca să dărâme Youtube sau pe oricine ar încerca ceva similar), la înșelăciunea evidentă pe care a făcut-o cu vizualizările de video-uri pe FB ani la rând (pentru care nici măcar nu și-au cerut scuze) la absolut orice formă de furt și bully-ing permisă. Singura chestie pe care sunt foarte stricți sunt țâțele feminine și, deși Zuckerberg a băgat o vrăjeală că e o chestie de culturi diferite și permisiuni, în spatele acestei manevre se află Sheryl Sandberg, COO-ul companiei, o feministă prin excelență, cu toate conotațiile negative ale acestei denumiri. Când aveți timp citiți ceva interesant asta despre doamnă.

A, că preia toate datele personale și te înregistrează cum SRI-ul nu visează nici în cele mai umede vise nici nu mai vorbesc. Stați cu aplicația de Facebook pe telefon și vorbiți despre cât de mult ați vrea să mergeți în Grecia, să zicem, și verificați Facebook-ul câteva ore mai târziu, fără adblock-uri.

A, și ce s-a întâmplat cu TNR-ul și blocatul reach-ului

Că tot era lumea curioasă iar cantitatea de biluțe de caca a atins cote incredibile pe această temă. Ei bine, singura poziție oficială pe tema asta a fost pe pagina oficială a TNR (hei, jurnaliști, între două marihuane, poate vă mai aduceți aminte ce-ați învățat la școală, dacă ați învățat ceva). A fost o eroare de algoritm. Ca admin al paginii am sesizat problema către Facebook, nu e un caz singular, au mai pățit-o și alții fără să fie acuzați de „fake-news” că, no, în alte țări sunt mai mulți constructori de autostrăzi și mai puțini specialiști în social-media. Ce s-a întâmplat în acele zile? Păi a scăzut traficul un pic, dar nu îngrijorător. O să rămâneți surprinși cât de fain e să ai conținut pe site, lumea tot vine să-l vadă și să-l citească, indiferent dacă le apare pe Facebook sau nu. Ca admin al paginii am primit oferte grămadă în feed de tipul „boost your post for more reach” în condițiile în care avea reach 0. Cât de multe oferte? 100% din reclamele din newsfeed-ul meu erau despre asta. Inclusiv pentru texte care încă nu fuseseră share-uite pe FB. Facebook n-a răspuns nici până acum interpelării făcute la ei. Situația s-a rezolvat când am activat o altă pagină și am început să share-uim acolo. În 24 de ore și-a revenit brusc pagina.

Da, dar eu știu că și situația e…

Da, știu că toată lumea se pricepe, asta e ce știu eu. Ca cititor care dai de acest text prin internet vei putea alege în a crede pe niște băieți care spun că se pricep deși n-au nicio dovadă, vreun site de succes, vreo pagină de Facebook cu jumătate de milion de fani sau măcar una cu reach peste 50% la fiecare postare și a mă crede pe mine. Mie mi-e indiferent, în prima variantă o să cheltui mai mulți bani și o să fii nefericit, ceea ce te va face să dai și mai mulți bani, că în ciuda vorbelor sfinte în sufletul tău crezi că fericirea se cumpără cu bani, în a doua variantă o să fii un pic mai bogat și un pic mai mulțumit.

Sau poți să crezi în continuare în bunătatea lui Mark, bunele intenții ale gigantului social-media și tot ce vrei tu. Libertatea de religie e garantată de Constituție iar ceea ce aseamănă toate religiile între ele e că toate vor bani.


*-only ’90’ kids will get this

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “Diferența între „fake-news” și „click-bait” și de ce Zuckerberg nu se va lupta cu primele

 1. vali

  zuck n-a învățat nimic de la predecesorii lui. abia aștept să facă turnee prin europa de est, la fel ca lache ăla de la hi5, care mai avea puțin și se muta pe aici la cât de des venea la conferințe, și să îi iau morții în pulă.

  Reply
 2. Malin

  Pe langa fake news exista belele mai mari si mai vechi ce sunt ignorate cu nonsalanta. Fake news a fost luat in considerare doar pentru ca s-a facut gargara pe tema lor fiindca au influentat rezultate politice. Chiar azi am publicat un articol pe tema asta: https://zpoz.net/lcDfh

  Reply
 3. Maya

  Interesant articolul, nu intelegeam de unde aceasta initiativa a lui de a “curata” facebook-ul pe care am tot vazut-o in ziare.

  Reply
 4. ba nu, domnule !

  Treaba cu fundatia e oabla. Fundatiile nu platesc impozite, iar stimabilul Zuckerberg a un amarat de amploaiat.

  Reply
 5. Gogu al II-lea

  Google a demonetizat toate clipurile YouTube cu doctrină de dreapta. Deja mi-e scarba de stanga regresista.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *