Despre înjurături cu oamenii care n-au prins Teleenciclopedia la timp

Foate multe animale de pe pământ comunică între ele, de la furnici la nobilul uakari, dar doar Omul a dezvoltat un limbaj atât de complex încât poate să transmită multiple emoții, fără un meta-limbaj (limbajul corpului, mirosuri, intonații). Poți să-i transmiți unui om că-l detești fără să ridici vocea la el, fără să te încordezi, fără ca măcar să-l vezi. Dacă Teleenciclopedia n-ar fi fost întreruptă de atâtea ori de vomele inutile ale lui Octavian Ursulescu sau Octavian Paler (nu vă botezați copilul Octavian), poate aceste informații ar fi fost mai cunoscute pentru întregul popor.

Avem o mulțime de cuvinte și expresii prin care am putea face asta. Dar limbajul a evoluat spre eficiență, și ni l-am creat în așa fel încât să fie eficient, întrucât lucrurile în jurul nostru se desfășoară tot mai rapid. De-aia, un „nu sunt de acord cu dumneavoastră stimate domn, opinia domniei voastre este greșită, bazată pe o slabă cunoaștere a legislației în domeniu, a unor principii de bază a economiei, generate cel mai probabil de o indolență în materie de studiu, nu doar a dumneavoastră ci și a părinților dumneavoastră, plus o influență a mediului în care circulați, unde aceste idei nesustenabile, create din ignoranță, nu sunt combătute”, este o abordare slabă, ineficientă și primitivă a umanității.

Un „du-te-n pula mea de prost”, e mult mai scurt, eficient și transmite chiar și o gamă variată de emoții. Serios, hai să evoluăm, dacă nu ne înjurăm între noi, că de-aia am inventat limbajul, o să ajungem să ne dăm în cap precum cimpanzeii. Nu vă speriați de cei care spun să nu înjurăm: ăia-s oameni primitivi și fără cultură. Sfânda sudalmă e veche de când am inventat cuvântul scris. E mai veche decât Iisus sau Buddha. Nu lăsați pe cei care vor să ne tragă înapoi în peșteră să dicteze. Trebuie, ce pula calului, să privim spre viitor!

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

11 thoughts on “Despre înjurături cu oamenii care n-au prins Teleenciclopedia la timp

 1. Gabi

  Foarte bun! Trebuie un pic editat, totuși, vezi pasajul “De-aia, întee un…” – cuvântul “între” trebuie scos. În rest, bun, m-am râs. Tare.

  Reply
 2. mihai

  BTW, scriam cândva, în “Spitalul Mondial” :
  “În viaţa asta enervantă, dificilă şi crudă – normal ar fi să ne bucurăm şi de-un căcat : asta vreau de fapt să zic, în meşteşugite şi neînţelese cuvinte…
  Oamenii îl folosesc, dar se fac că se ruşinează de cuvântul căcat : un cuvânt adevărat, real, palpabil – desigur, în anumite condiţii. Un cuvânt onest, lipsit de emfază – dar capabil să declanşeze pe dată corul de nechezături şi chiţcăieli sfioase, feciorelnice aş zice – caracteristice băştinaşilor noştri, mai ales intelectuali…
  A propos însă de „cuvintele vulgare” : vulgari sunt borfaşii şi poeţii : unii din bestialitate, ceilalţi din delicateţe – zicea Cioran.

  Reply
 3. CID

  Ai 2 facultati imi dai citate din Cioran
  Dar ramai cu ochii in tv
  Cand iese vreun scandal
  Imi place,incepi cu btw si termini cu un citat din Cioran,un nimeni in lumea larga,afara de minuscula noastra cultura.
  Semidoctii astia…
  Daca tot vrei sa epatezi (uita-te repede in DEX sa vezi ce inseamna)foloseste un citat din greii mondiali,iti dau o idee
  “Nu exista carti bune sau rele,exista doar carti bine sau rau scrise”
  Mike Tyson

  Reply
 4. Sanda Nicolae - CEO at Cabritur

  Stimați “parteneri” dornici de dezbateri, titrați sau mai puțin titrați, se pare că genetica poporului român produce niște indivizi pentru care ieșirile verbale, cu tentă amiabilo-non-diplomatică, cu care ne-m obișnuit în viața de zi cu zi, nu sunt decât niște banale semne de punctuație în limbajul lor predominant monosilabic. Și chiar dacă nu m-am născut purtătoare a celebrului “instrument” din 4 litere, îl folosim cu toții în limbajul nostru neoficial, indiferent de sex, iar câteodată îl mai folosim conform specificațiilor “producătorului”.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *