De prin „minunata” lume a cărților

Piața românească de carte este evaluată după ureche, pentru că nu există nici o evaluare oficială a acestui bussines. Sunt câteva sute de edituri în România și asta pare gustos pentru Nicolae Manolescu și Uniunea Scriitorilor. De aproape 20 de ani USR a supt de la țâța editurilor din timbrul ăla literar și n-au explicat niciodată ce-au făcut cu banii, de-aia editurile au început să dea banii pe la alte ONG-uri care chiar susțin lectura și de-aia moș Manolescu și banditul de Varujan „m-au scăpat colegii de urmărire penală” Vosganian vor să facă timbrul literar cam ca pe țigări, îl cumperi înainte și-l plătești la tiraj tipărit, nu tiraj vândut. Deocamdată George R. R. Martin sprijină mai mult educația în Republica Moldova decât o face Manolache, că unele edituri au început să nu-i mai dea bani.

Sunt 4-5 județe în România unde nu este nici o librărie și ai crede că se întâmplă asta că lumea nu citește. De fapt, lumea citește, doar că nu prea mai cumpără cărți din librărie. Librăriile sunt o afacere ciudată și funcționează la fel ca și Rodipetul, plătesc pentru distribuție din ani în paști, dacă plătesc. Sunt librării care nu plătesc și ce-ai să faci? Aparent sunt oameni pe la țară care din motivele astea, că n-au librărie sau că oferta librăriei nu este rezonabilă, cumpărără cărți online. Personal, nu intru în librărie decât dacă e dîn drum spre cârciumă, ultima oară când am intrat în așa ceva mi-a venit rău de la câte tone de cărți motivaționale erau, categoria Brian Tracy.

Și nu există critică literară. Dacă-i ignori pe veteranii breslei, Dan C., debilii mintali de prin revistele literare, pe care nu-i citește nimeni pentru că nu știu să scrie bine, rămâi cu ăștia tineri. Care ăștia tineri se bucură atât de mult că le trimite editura o carte în teste că scriu numai de bine, ceea ce omoară cititul în țara asta. Pe ăi bătrâni n-ai cum să-i mai înveți să scrie, ăștia tinerii ar trebui să încerce să miște ceva. Nu să terfelească orice carte, să încerce să facă o critică, să identifice plusuri și minusuri, să înțeleagă de ce a fost cum a fost.

Și nu e ca și cum aș spune eu asta, care-s agramat și cu 10 clase, o spune Ana Nicolau, directorul Nemira, pe care am avut-o invitată la podcast. Și aia a făcut ceva facultăți, masterate și figuri. Eu a trebuit să-mi dau seama de astea bazându-mă doar pe intelectul meu ieșit din comun (adică mediu).

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “De prin „minunata” lume a cărților

 1. George Damian

  E simplu: dacă știi că pe un drum umblă tâlharii o iei de-a ocolișul. Așa și cu cititul în țara asta: oamenii se feresc de Uniunea Scriitorilor, librării și critici literari.

  Reply
 2. o femeie

  jumatate din romani sunt alanfabeti functional (citesc si nu inteleg). Cartile nu sunt pt ei.
  Pt cei ce citesc exista si varianta imprumut biblioteca, anticariat si revandut, sau kindle/electronic (mare revelatie pt mine, ca eu incep mai multe carti… asa pot pleca in concediu cu bagaj de mana 😀 ).

  Reply
 3. quinzaine

  Moș Manolescu și banditul de Varujan VREA…
  Prea multe “Si-uri” la inceput de fraza.
  “dîn drum spre cârciumă”?????
  Cand scrii “SI aia…” te referi la doamna Ana Nicolau?
  Superficial, entropic, intocmai precum pozele lui Poptamas.
  Azi te incadrezi perfect in gruparea Mindruta, cu prag negativ de comunicare aprobat pentru fanii gazelor de sist.
  Nu-mi aproba comentariul, oricum mi se falfaie in eco-mode de mesaje ultra-anoste, gen textul de mai sus sau afisul contrafacut impotriva gazelor de sist.
  Disclaimer: inca astept o scriere tare, zdravana si nazdravana, excalibur in stanca, CORECTA, adevarata, documentata, cu detalii nemincinoase pe acest blog.

  EDIT EFTIMIE: Autorul este unul din mincinoșii care lipeau afișe false cu Pungești și, când le-am fotografiat și arătat pe blog au zis că le-am falsificat eu, pentru că eu am timp de așa ceva. Aparent chestia asta îi deranjează foarte mult. Sigur, au mai fost și alții care au dovedit că protestele lor erau finanțate pe filieră rusă și împrăștiau minciuni, dar aparent, o poză face cât o mie de cuvinte.

  De-aia și semnează curajos cu pseudonim. Când am pus afișul ăla pe blog am fost invadat de o grămadă de anonimi viteji murdari de ruble pe degete. Am publicat comentariul doar ca să-l folosesc mai încolo, ca exemplu de cum se adună gâștele când e nevoie de făcut gât.

  Acest căcat „quinzaine” folosit exemplu aici spune „detalii mincinoase” fără să dea un exemplu sau un contra-argument, doar aruncă vrăjeli. Bine, motivul pentru care vine aici e pentru că pe site-urile lor de propagandă de două ruble nu au audiență. Împreună, toate site-urile ălea de obosiți fără talent, criticatac, inliniedreapta sau romanialiterara, nu au audienta blogului ăsta de analfabet când scrie despre o carte obscură.

  Reply
 4. catalinx

  Serios ca nu stiam ca exista un timbru pe cultura, care merge la uniunea scriitorilor. Practic eu daca cumpar o carte a unuia care nu are nicio treaba cu uniunea vietii, pac 2%, sau cat spunea tanti merge la nespalatii aia ?
  Pai numai cand ii vad pe aia pe unde mai apar mi se face scarba, ma , sa cumpar orice carte care le-aduce lor bani. Pe bune, eu inteleg treaba asta. Daca ai o uniune de scriitori, scrii faci bani si taxezi membrii sa o finantezi , nu ?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *