De citit: Brigăzile Fantomă – John Scalzi

Unul din principalele atu-uri ale acestei cărți este că este scurtă. Cam 300 de pagini. E natural pentru câte un scriitor de SF, după ce prinde ceva succes, să înnebunească și să facă biblii de mii de pagini. Din fericire Scalzi a evitat, pe moment, boala, și urmarea cărții de mare succes „Războiul Bătrânilor” este aproape la fel de scurtă.

Slavă ție, John Scalzi, te vrem în România să ții un curs despre scris puțin. Ba nu, stai, că ai fi omorât cu pietre de cei 4 milioane de absolvenți de filologie care scriu „Hai salut” în 7000 de semne.

A doua chestie faină e că păstrează prea puțin din personajele primei cărți (doar un fel de gagică) și preferă să scrie o poveste SF care are loc în același univers. Univers în care Pământul e folosit ca fermă pentru armată ca să ia bătrâni din el, să facă soldați semi-bionici și să lupte cu toți bandiții din cosmos. Și în care, soldații făcuți din bătrâni nu mai sunt suficienți, oamenii vor soldați și mai și, eventual mai turbați și mai fără conștiință să facă războiul etern care și l-a dorit Haldeman.

Acum, cred că e un pic mai greu de citit dacă nu ați prins-o și pe prima. Altfel, mișto, autorul s-a maturizat și nu mai face lucruri 100% previzibile, ba, mai mult, are o mică chestie la final ce arată că este mai mult decât un scriitor de telenovele SF (mă refer la fi-su lu’ Herbert cu finalul Dune, de exemplu) și că-i pasă mai mult de poveste în general și mai puțin de ce ar fi fain să se întâmple. În fine, zic că-i faină, poate mai faină decât prima din serie.

Se poate cumpăra de aici, sau dacă vreți epub, de aici.

brigazile-fantoma

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

9 thoughts on “De citit: Brigăzile Fantomă – John Scalzi

 1. daniel

  In ultima colonie revin personajele. Povestea lui ZOE e ultima colonie povestita din perspectiva ei. Brigazile Fantoma mi s-a parut cea mai buna carte din serie.

  Reply
 2. Atti

  Partea draguta a lui Scalzi e ca tot timpul lasa loc pentru o alta poveste. De mai multe ori Perry isi pune intrebari despre ce mama dracului urmaresc Consu de fapt. Cred ca acolo mai sunt ascunse inca 300 de pagini – pe langa linia Equilibrium si B-Team / Conclave (post Earth-Station).

  Reply
 3. catalinx

  Pot să citesc a doua carte fără prima? Întreb, pentru ca nu prea am timp de 600 de pagini și mi-e și teamă că nu o să am răbdare, dar aș risca . Nu prea am răbdare să termin cele mai multe cărți pe care le incep, mi se par plictisitoare.

  Reply
  1. Atti

   Poti sa o citesti si fara prima – dar prima carte pune bazele universului in care se intampla toate cele. O gramada de chestii de context ti-ar lipsi.

   Reply
 4. Florin

  Finally! Așteptam de mult recomandări. Citesc Furnica Electrică acum, de Dick.

  Reply
 5. catalinx

  Am citit o mostra gratuita din prima carte și pare un subiect interesant și ușor de citit. Apoi am dat click pe linkul de aci și de la articolul părții întâi și vad că recomanzi cărțile traduse în limba română. Poate sunt traduse bine, nu știu și nici nu vreau sa știu. Cărțile scrise în engleză le citesc în limba aia așa că dacă ai un profitshare cu cărțile astea în engleza ( poate Amazon, poate altceva ( e-book, epub )) , pune aci, ca nu ma doare mâna să dau click și până la urmă chiar meriți pentru efortul de a citi primul și a-ți spune părerea.
  Noapte bună.

  Reply
  1. eftimie Post author

   De obicei le citesc în română și atunci ar fi bizar să recomand varianta engleză. Cartea+traducerea sunt un tot și probabil un pic diferite de original.

   Reply
   1. Cristian

    Partea nașpa cu traducerile este că trebuie să aștepți să fie traduse.

    Oare cum a fost tradus BrainPal? Sau poate nu a fost tradus deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *