De ce trebuie să dai și să iei BAC-ul: Pentru că e ușor și inutil

Un tânăr care dă BAC-ul anul acesta scrie o foarte mișto chestie pe Facebook, cum că Bacalaureatul, ca examen, nu este decât o verificare a unor cunoștiințe de care nu ai nevoie. Și mai dă niște cifre interesante, din 247.000 de copii născuți în 1996, doar 100.000 trec de examenul maturității, restul urmând a fi lăsați de izbeliște să se descurce într-o societate de bolnavi mintali în care diploma contează mai mult decât omul.

Și argumentele lui sunt corecte, dar tot cred că Bacalaureatul, așa cum e el, trebuie dat și luat fără probleme de orice om care vrea să facă ceva în viață.

În primul rând, e un examen ușor. Serios, trebuie să te pregătești cam un an de zile pentru a lua 10 la câteva materii, nu e o mare realizare. Două ore pe zi e suficient, având sub 18 ani e exact același timp care-l dedici masturbării, poate mai puțin.

În al doilea rând, e important tocmai pentru că e inutil. Asta e cea mai importantă lecție de viață, dacă vrei să funcționezi trebuie să dai examene prin care să dovedești oamenilor mult mai proști și mai răi ca tine că poț să faci asta. Trebuie să știi că viața e grea și conține multe examene inutile, așa funcționează societatea. Și examenul pentru carnet e o prostie, practic trebuie să memorezi niște răspunusuri la întrebări (cam 1000) ceea ce e extrem de puțin. Dacă te apuci și numeri, știi mai mult de 1000 de melodii. Trebuie să faci exercițiul de prostie, inutilism și umilință. Ca să știi că viața e grea.

Mai există și o altă variantă, ce-i drept.

În Shogun, o carte mult mai importantă pentru cultură decât orice căcat scris de Herman Hesse, Toranaga, tipul ce se voia șogun îl întreabă pe englezoiul John Blackthorne cum de a avut tupeul el și nația lui să se revolte împotriva orânduirii de drept. Și cum și în ce condiții este permisă această neobrăzare.

La care gagiul răspunde. „Atunci când câștigi”.

Deci, dacă BAC-ul e nasol, revoltă-te, scuipă-i în gură pe dinozaurii (când zic asta mă refer la oamenii care lucrează în educație și la faptul că, raportat la corp, au creierul foarte mic) din școală și nu mai da bacalaureatul. Fă-te antreprenor, descurcă-te fără facultate, fă-ți o super-firmă și spune-le oamenilor că nu angajezi ratați care au terminat științe politice, jurnalism sau PR, că ție îți put a oameni care nu vor să muncească.

Dar, dacă nu te țin balamalele, dă BAC-ul și mergi mai departe. Serios, e un examen ușor de tot și, din experiență, dacă tot ești deștept nu trebuie să memorezi formule matematice. Eu nu sunt, de-aia pot să-ți spun că geometria de liceu cuprinde 273 de probleme mari și late și variațiuni. Trigonometria e mai simplă, iar numărul de probleme la matematici superioare nu depășește 500. Nu uita, cei care fac examenul sunt niște retardați profesorali, nu genii. Bac-ul e ușor.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

11 thoughts on “De ce trebuie să dai și să iei BAC-ul: Pentru că e ușor și inutil

 1. Mimuncu

  Pai de unde apoi bugete si bani din taxe in ‘invatamantul superior’? Aia e de fapt tinta. Si a mistretului care ‘se educa’ si a eruditului savant doctor docent.

  Reply
 2. o femeie

  Ficiorul asta are dreptate, pare matur pt 18 ani: eu zic ca va ajunge departe.

  Verisorii mei din copilarie munceau in gospodarie, apoi mers la scoala 4km pe jos (in fundul Moldovei da inghetul din octombrie, asa ca dim. la 7 e frig rau) si au luat bacul. Nu cu note mari ca mine, dar ei la multe materii au invatat fix din clasa si din pauze (nu isi permiteau ca ceilalti sa bata chiatra din curtea liceului in fiecare pauza la o tigara, asa ca stateau in clasa si mai citeau 10-15min). Au luat bac-ul inteligent, au invatat pe sarite doar partile importante, unde s-o putut copia nu s-au dat in laturi. Oportunisti o sa spuneti. Eu i-am admirat, pt ca nu am fost in stare sa fac asta si invatat serios (adica eram o fraiera).

  La asa pretentii de bac, asa absolventi. Important e ca fiecare sa isi urmeze calea. Nu, scoala romaneasca nu ne pregateste de viata, chiar radeam ca am 40 ani si prima data am folosit sirul lui Fibonacci la … tricotat. Am fost olimpica la mate in liceu si cand am vrut sa imi croiesc o palarie am stat cateva minute cu creionul in mana sa ma gandesc …oare cat material sa cumpar? Cateva minute pt ca nu aveam imaginea de ansamblu! formulele invatate nu au parte practica. Acum ca parinte corectez asta, copilul a invatat adunari si scaderi in piata, la fel si greutatile (juma de kg, 1 kg, litri etc), la perimetru i-am dat piesele de kapla sa imi calculeze cate piese vom folosi pentru a inconjura- mai intai practic apoi teoretic; la fel o sa o pun sa clculeze suprafata …la cata gresie voi folosi in baie.

  Reply
  1. Mimuncu

   Daca despre metodica predarii ‘matematicii’ nu am ce comenta ca, nu-i asa, ati fost olimpica la aceasta disciplina de scoala profesionala, la chestia cu ‘au luat bac-ul inteligent, au invatat pe sarite doar partile importante, unde s-o putut copia nu s-au dat in laturi.’ nu ma pot abtine. Cred ca la fel nu se vor da in laturi nici de la spaga, furt, pupincurism si ce le-o mai usura drumul in viata.
   Chestia cu partile importante e un deliciu… Cine cacat a stabilit care sunt!?

   Reply
  2. PeScurt

   Scopul acestui lung comentariu e sa ne spuna ca a luat note mari la bac si ca a fost la olimpiada.

   Reply
  3. o femeie

   adicalea tu nu ai copiat niciodata in scoala? Ca eu … cred ca in fiecare saptamana: daca nu la teste, dar la teme (de la altii, din carti), la proiecte, ba si la munca mai copii de pe google etc

   Reply
  4. Mimuncu

   pai normal, cum altfel sa fi fost olimpica la matematica daca-ti pui copii sa determine practic un perimetru cu un bat de chibrit.

   si da n-am copiat, ca nici de asta nu eram in stare. Norocul meu a fost ca eram foarte cumintel.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *