De ce nu sunt eradicate pisicile din Muzeul Satului?

Aparent, la Muzeul Satului din București își fac veacul vreo 40 de pisici care se plimbă pe-acolo, printre case și vizitatori. Practic, din punctul meu de vedere, cea mai mare amenințare pentru un muzeu.

Foto: Lucian Muntean / Pressone

Foto: Lucian Muntean / Pressone

Pentru că muzeele, mai ales cele românești, sunt centre de elită în plictis. Muzeul satului nu face excepție, este, fără îndoială, printre cele mai plicticoase locuri din România. Acolo mergi dacă ești bătrân și se apropie moartea, sau elev cu școala și diriga / învățătoarea nu are imaginație. Sigur, reformele sociale au mai eliminat o clasă culturală care ar fi vizitat muzee, militarii în termen, dar nu despre asta vorbim aici. N-ar trebui să ai pisici, e împotriva doctrinei, pisicile sunt amuzante și simpatice.

Închipuie-ți un sensei al plictiselii, ghidul care explică cum nuștiuce casă de pe-acolo are acoperișul înclinat să alunece zăpada pe el și cum pe prispă stăteau țăranii și-și împleteau mucii de frig în așteptarea vechilului care să-i lege de picioare și să le dea cu ardei iute pe la nas să spună unde au ascuns grânele sau cum țărăncile coseau la gherghef și depănau snoave, în fine, eresuri de-astea când „uite Gogule, o pisică. Vaaaaai, uite cum stă, ce faci mă acolo, ce faci mă ștrengarule? Țuțuțu, vini aici. Uite mă ce frumos e, e cu pete! Ce mustăți are”.

Cred că misiunea Muzeului Satului ar trebui să fie una pură și neintinată de nici un fel de chestie distractivă sau vag interesantă.

Vrei să citești mai mult despre surprinzătoarea Românie? Cartea mea, Arhanghelul Raul, este acum în librării. Detalii aici.

7 thoughts on “De ce nu sunt eradicate pisicile din Muzeul Satului?

 1. Marius Curelaru

  Dle .”GENIU “al conservării muzeelor în general, vezi muzeul Hermitage din Sankt Petersburg,, iar după, poți să-ți etalezi proiectele dumitale,de geniu…….

  Reply
   1. Claudiu

    Dupa cum spunea Lapuseanul: “prosti, dar multi”, o putem adapta la si prosti, si multi

 2. altona

  Mai toate casele din satele romanesti au cite o pisica in dotare. Muzeul vrea sa respecte specificul local. Ma gindesc ca ar putea sa aduca si cite o vacuta de lapte din loc in loc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *