Curtea de Argeș

Am fost să vizitez celebra mânăstire să fac niște estimări. După calculele mele, meșterul Manole ar fi putut să coboare liniștit de pe acoperiș, nu trebuia să-și facă aripi. În fine, am mai povestit cum balada aia e absolut tembelă. Altfel, arată fain, cam tot ansamblul ăla de acolo e drăguț și curățel. Tot timpul am apreciat cum în preajma bisericilor e mereu curat. Or fi ăia niște paraziți, dar sunt niște paraziți curați.

Clerul e ca o pisică națională, un animal nesimțit și totuși simpatic care se spală singur și nu face multă mizerie și miaună din când în când. Plus că aduc mortăciuni la tine la ușă.

În spatele „monastirei” se mai află o biserică, un monument închinat de biserică înfrângerii definitive a lui Iisus Cristos, un băiat de care scrie în cărțile lor. Ăsta era un tip calm, s-a enervat o singură dată când a văzut comerț pe treptele templului închinat lu’ tac-su, un personaj important în creștinism dar nu foarte periculos, că nu i-e frică nimănui de el. În fine, e o alee care dă spre biserică unde-s trei chioșcuri unde se vând obiecte bisericești, asta dacă ai ratat magazinul de la intrarea în complex. Și când intri în biserică e un fel de hol, în care mai sunt câteva tarabe. Serios, sunt mai puține magazine în mall decât acolo. Vezi bă, Iisus, că nu e ca-n filme!?

Altfel orașul, cel puțin partea centrală prin care m-am plimbat, destul de simpatic. Aș duce-o de lesă pe cățeaua de București să-i arăt cum e un oraș unde nu-s mașini parcate pe trotuar și poți să mergi și tu, ca om, pe-acolo. Și unde n-am auzit un claxon, zici că-s demenți oamenii, merg în liniște pe stradă cu mașina. Tot pe „main street” am dat de-o cârciumă unde se găsește șaormă de-aia, străveche, de poți s-o mănânci cu gura omului, nu mamuții ăștia ce se vând prin capitală pentru hipopotami.

Orașul este unul foarte bisericos, are multe biserici, dar pe autobuze scrie „oraș regal”, pentru că Carol ăla bunul a apreciat locul, a renovat mânăstirea și a decis să fie îngropat el și cu ai lui acolo. Ba chiar am auzit că se mai construiește o biserică nouă, în care să încapă mai mulți regi morți, sau măcar rude ale acestora. Citisem prin Vice că cică orașul e nașpa, unul din motive fiind că popii sunt cam hoți și acum cutiile milei sunt ferecate cu trei lacăte iar cheile sunt la trei popi diferiți, cam ca butonul nuclear pe submarine.

Asta pentru că nu știți voi cum e să ai pisică: oricâtă mâncare i-ai da tot mai fură ceva, să nu-și piardă îndemânarea.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

One thought on “Curtea de Argeș

  1. FODOR Stefan

    Da, din afara pare relativ OK, dar sunt foarte multe, multe probleme care nu se stie cand se vor rezolva. Spre exemplu Gara Regala, aflata intr-o paragină aproape totală? Sau alte si alte monumente de cultură sau arhitectonice de mare valoare. Actualii responsabili locali sau din alte parti nu fac absolut nimic. Pacat…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *