Curgeți, lacrimile mele, zise androidul

A apărut la Nemira de vreo două săptămâni, e prima oară tradusă în România dar eu am avut și de renovat așa că abia ieri seară am apucat s-o termin. „Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul” e un roman de Philip K. Dick care este cunoscut ca un mare scriitor de SF deși ar trebui să fie cunoscut ca un mare scriitor punct.

Ca în mai toate cărțile lui, primele două treimi sunt dedicate descrierii amănunțite a universului în care are loc toată treaba, ca unul care desenează din creion: face prima dată o schiță, apoi mai îngroașă pe ici pe colo, până când totul devine extrem de aberant. Dick are forță în descrierile ăstea de universuri, de-aia jumătate din filmele SF de la Hollywood fără pac-pac bum bum pfiu pfiu sunt inspirate din cărțile lui. E pentru SF e ce Alan Moore pentru comics-uri, un meseriaș care ridică un pic ștacheta. Spuneam mai devreme că RR Martin știe de-astea, Dick e peste el, doar că nu e atât de comercial, deși scrie mai citibil. Personajele sunt complexe, chinuite și egoiste, ceea ce mi se pare mișto și logic.

Aici avem parte de un frumos stat polițienesc, în care toată lumea e înregistrată în baza de date a poliției, negrii au fost aproape exterminați și la fel și studenții :D. Visul umed al oricărui guvernant. Un tip descoperă brusc că nu mai există, nu-l mai recunoaște nimeni din apropiații lui și de-aici începe distracția, că practic nici în dosarele poliției nu e cu adevărat. Apare un polițist incestuos, un mic detaliu cu un pedofil, câteva bagaboante, o schizofrenică, toate astea mici punctulețe folosite de autor pentru a construi o lume în care drogurile sunt legale dar negrii nu. Plus ceva eugenie și experimente genetice.

Este singura carte a lui Dick nominalizată la Hugo pentru că e și cea mai comercială, cel puțin așa mi se pare mie, chiar are și un epilog în care explică ce fac personajele după deznodământ. Se citește într-o zi, dacă nu aveți altceva de făcut. E sub 30 de lei dacă nu cumva e iar la reducere, că vara asta Nemira văd că se tot ține de reduceri.

curgeti lacrimile mele zise politistul cover

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Curgeți, lacrimile mele, zise androidul

  1. Alin Răuțoiu

    Nu-i singurul roman de Dick nominalizat la Hugo (Omul din castelul înalt l-a și câștigat; pentru că aia e și mai comercială). E singurul nominalizat atât la Hugo, cât și la Nebula.

    Reply
  2. Fratele Andryusha

    30 de lei pe zi te conduce spre 900 pe luna, ceea ce poate fi periculos pentru persoane fără antrenament.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *