Cultura în România este mult prea finanțată

De fiecare dată când câștigăm câte un premiu „de cultură” la festivalurile de cultură, aud jelania cum că în România nu se sprijină cultura așa cum ar trebui, că uite câte premii am luat pentru cât de artiști și de culți suntem. Gen tristogiile de filme Mungiu/Puiu pe la Cannes, un festival atât de relevant că are un premiu și pentru câini, Tiff-urile, FITS-urile și alte macarene.

Dar adevărul este că cultura noastră, așa cum e ea, e foarte sprijinită de stat, ba chiar prea mult. Festivalurile de mai sus sunt finanțate de la buget, filmele alea la fel și, în general, cam orice măgărie de-asta cu efect discutabil este finanțat de stat. Iar dacă știm ceva despre statul român e că el știe performanță și artă.

De-aia, în timp ce sute de mii, ba chiar milioane de proști se arătau dispuși să se bage la o afacere cu statul să cumpere Cumințenia Pământului, același stat dezvelea 100 de tone de fier în fața Casei Scânteii, care se vrea un fel de sculptură să comemoreze eroi și figuri. Atâta doar că a costat 3 milioane de euro bani tot de la bugetul public. E foarte greu pentru proști să înțeleagă ce se întâmplă, practic sunt două subiecte și nu se pot concentra la două lucruri deodată, dar, în același timp în care statul cerșea la fraieri 6 milioane de euro pentru o operă a lui Brâncuși, spărgea 3 milioane de euro pe opera lui Mihai Buculei, cunoscut în lumea sculpturii ca „ăla care nu e Brâncuși” sau, pur și simplu, „Cine plm e Buculei?”.

Și tot în acest timp, cât se spărgeau, repet, 3 milioane de euro pentru fierul lui „WTF is Buculei”, Muzeul Literaturii Române, viețuiește undeva la etajul 2 din clăirea în fața căreia este amplasată fierătania. Dar nu-i bai, cum cultura nu e sprijinită în România, va veni încă un bișnițar la Cultură care va prosti turma de semidocți să mai doneze eventual și pentru ăsta, în timp cei ei vor sparge dublu pe un film românesc despre avortul postcomunist într-o Românie coruptă cu viol, septicemie, bigotism și cearcăne și încă o statuie a lui Gimli.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “Cultura în România este mult prea finanțată

 1. Cosmin

  Cine se duce la muzeul literaturii romane? De fapt cine se mai duce la muzeu in afara de noaptea muzeelor.

  Iar faza cu brancusi mie chiar imi place cum e organizata. Adica guvernul pune jumate si poporul iubitor de cultura si frumos trebuie sa puna jumate. E un exercitiu frumos pentru a ne vedea mai bine asa cum suntem.

  Reply
 2. Perkele

  exagerezi la faza cu cainii, ala nu e premiu oficial, ci o gluma la betie a criticilor de film care participa acolo

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *