Creștinismul de rezultat

Deși statisticile și recensământul arată că în România sunt mai mulți creștini decât oxigen, realitatea capitalistă spune altceva. Când au început lucrările la Catedrala Neamului, negustorii de vise de la BOR anunțau că au toți banii. Acum se milogesc din nou pe la primării să mai ia niște bani, să fie gata până în 2018, la centenarul Marii Uniri.

De fapt, situația cu finanțarea construcției de biserici este la fel cam la toate nivelurile. Primăriile capitalei și consiliile județene au dat, în prima jumătate a anului, 169 milioane de lei la biserică, adică aproape 40 de milioane de euro. Nu e deloc o sumă mare, și aici este exact buba principală a creștinismului de statistică. Apropo, nici pentru catedrală nu se cere mult, 10 milioane de căciulă la fiecare primărie, ajungi la vreo 15 milioane de euro cu totul.

Asta înseamnă, până una alta, că Patriarhia nu reușește să adune de la poporul 90% creștin aproape 50 de milioane de euro. Doi euro jumate de căciulă pe an. 10 lei. Atât valorează creștinismul și românii nu și-l permit.

Dar, pe de altă parte, când nu ești creștin pe banii tăi, dă religia afară din tine. Când e de plătit popi pentru orele de religie, da tată, 10.000 de oligofreni au acum loc de muncă, că nu dai din banii tăi. Când e de dat de la bugetul primăriei, Aleluia, crezi în Dumnezeu la level 9000+, cine e mai creștin ca tine. Primarul Tudorache de la sectorul 1, un pesedist soios, bubuie a creștinism de-i iese prin sfârcuri, 10 milioane voia să dea pentru sfânta religie. Dacă-i cereai 10 lei, devenea ateu brusc. La Guvern, la fel. Cât nu dai din banii tăi, plm, Hai Iisus, hai Dumnezeu!, toată lumea din club strigă acum cu mineeeeeee.

Sigur, probabil suma e mai mare. Poate e chiar dublu. Ajungem la 20 de lei pe cap de creștin. Și tot e puțin. Hai 30 de lei, să fie cât două pachete de țigări. Pe an. Atât. Creștinismul e religia majoritară în România și valorează sub 30 de lei.

#saracilor

#saracilor

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

13 thoughts on “Creștinismul de rezultat

 1. Cosmin

  Logica ta e beton. Dar omite un amanunt semnificativ: romanul da mai mult de 30 lei bisericii. Si nu numai romanul ortodox ci si cei de alte religii. Sau atei.
  Prin impozite.
  Ca asa cum ai zis si tu, din banii contribuabilului se finanteaza monstrul. Se platesc popi sa sperie copiii cu iadul in scoli. Si se finanteaza in general cultele (si in special BOR ca e religia oficiala, nationala sau cum i-o zice)

  Deci… Refacem calculele? 🙂

  Reply
  1. eftimie Post author

   Aloooooo, domnu. Taxele și impozitele sunt pentru susținerea statului laic. Alea sunt pentru drumuri, administrație etc.

   Reply
   1. Cosmin

    In buget exista o felie pentru “culte”. Bugetul din ce se strange?

   2. eftimie Post author

    Felia pentru culte e pentru salariile preoților și renovare/conservare a imobilelor religioase care sunt monumet istoric.

 2. Adrian

  Totul este perfect logic exceptand ideea pricipala (gen Caragiale): catedrala e una si crestinismul alta. Pentru ca Isus nu vorbea de catedrale ci de credinta. Deci nu mai faceti confuzii, nu trebuie sa platesti ca sa fii crestin.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Am să accept logica ta când voi putea pune o reclamă la Bergenbier pe catedrală, pentru că nu are legătură cu creștinismul. Și când o voi putea închiria pentru un party bestial.

   Reply
 3. Daniel

  Ti-a explicat si Adrian mai sus, dar tot pe dos ai inteles.
  Credinta si Biserica sunt doua lucruri foarte diferite.

  Dar apropo de felul cum ai raspuns tu cu reclama de la Bergenbier. In alte tari poti alege la ce biserica sa se duca banii tai opriti din impozite. Cam cum e la noi cu acel 2%. Sa vezi atunci interes din partea Bisericii in a lucra pentru si impreuna cu comunitatea. Ca alti bani nu primeste de la stat, decat ce alege direct contibuabilul.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Poți să spui că Biserica și Credința sunt două lucruri diferite când, oficial, Biserica nu va mai vorbi în numele credinței în Dumnezeu. Că dacă eu mă apuc și vorbesc în numele firmei Adidas fără să-i întreb și pe ăia, voi fi dat în judecată.

   Reply
 4. Andrei

  BOR sa faca un imprumut bancar, pentru care sa gireze cu cateva dintre paduri, pe urma sa puna o taxa pentru intrarea in incinta catedralei, pentru a plati imprumutul. Problema rezolvata.

  Reply
 5. catalinx

  Asta pentru ca românii nu știu ce e aia church tax, care îți ia, tipic, intre 1% și 2% din salariu în Statele din centrul și vestul Europei, chiar și 8% în unele landuri din Germania, pentru unele congregatii.

  Dacă din salariul ăla minim de 1000 de lei lunar Gheorghe ar trebui să dea 10-20 de lei taxa la biserică mâine am fi toți atei.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *