Hai să nu mai confundăm mediul cu oamenii din el

Să spui că online-ul a făcut diferența ca și cum ai spune când ești învins de un sportiv de performanță la înot că apa a făcut diferența. Tu fiind un schelet alcoolic fumător. Sau gras. Sau femeie. Să nu discriminăm.

Online-ul n-a făcut diferența, ca mediu în sine, pur și simplu celelalte medii de comunicare sunt populate de impostori. Gândiți-vă că ani de zile Robert Turcescu a fost considerat un meseriaș al televiziunii deși el cu greu sălta de 1% audiențe. Râdea și păcăliciul acela agresiv, Mircea Badea, care făcea 3%. Sau să ne uităm la maestrul Rareș Bogdan, de la Realitatea, mi-a rămas în minte cât de isteric s-a comportat în duminica de alegeri, omul efectiv nu se putea controla. Asta în timp ce, pe internet, oamenii se bucurau mult mai calm.

Moise Guran scria un text logic și echilibrat, Mîndruță mai emoționant dat totuși decent iar Tolontan a reușit să scrie chiar unul din cele mai proaste texte din istoria presei universale. Există țări în care încă se mai folosește pedeapsa cu moartea pentru astfel de texte. Dar, per ansamblu, un caz izolat, în timp ce la televiziuni prostia agresivă este regula.

A doua chestie ține de calitate. Niște cifre mișto: cel mai citit site de știri din România a fost, în octombrie, Știrile ProTV, cu vreo 4,3 milioane de unici. Știți rețeta, cross-promo în tot trustul, o televiziune în spate, 150 de știri pe zi. Știți cât face Moise Guran cu blogul lui? Un milion. Cu trei-patru texte pe zi. TNR-ul, cu 6 texte pe zi, are mai mulți unici ca România Liberă, cu 100. Știți de ce? Pentru că, pe lângă nenumăratele greșeli de marketing și managment, nimănui nu-i pasă ce scrie Turturică. Turturică n-ar fi angajat la nici un blog din online, că nu are performanțe, nu are trafic. Dacă ar fi un manager bun, s-ar da afară. Sau măcar și-ar interzice slova în ziar. Valabil și pentru Ioana Lupea la Adevărul și o cohortă întreagă de ipostori fără cifre, fără rezultate.

În TV impostura e regula. Sute de realizatori de emisiui cu rezultate zero. „MamacemiștoeDigi, cât de decent și cumsecade”. O bășină cu urechi, are 0,3% audiență și scuza cu nu e pe toate cablurile nu funcționează pentru că RDS are 3 milioane de abonați din 10 milioane de oameni care se uită la televizor. Când afișează întreținerea șeful meu de bloc are audiență mai mare. Și chestii mai interesante de spus. Te-aștepți la măcar un 3-4%, să ajungă până la ștrampii Andreei Esca de la Știrile ProTV. Hapropo, ați auzit-o vreodată pe Esca să se isterizeze sau să dea cu poșeta de pământ din cauza lui Meleșcanu? De-aia are 15% copii.

Revenind, nu e online-ul neapărat mai bun, este TV-ul excepțional de prost. Ca și cum aș crede eu că sunt un ziarist excepțional pentru că scriu mai bine ca Tucă. Comparația e inutilă, un cimpanzeu cu autism scrie mai bine ca Tucă. Inclusiv poezii.

cthulhu-zoidberg

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Hai să nu mai confundăm mediul cu oamenii din el

 1. VASI le R

  „Online-ul a făcut diferenţa”. Am auzit pe prea mulţi spunând asta, persoane care n-au nicio treabă cu online-ul. În sfârşit pune cineva punctul pe i. 🙂

  Reply
 2. corcodusul

  Singurul rationament care mie mi se pare gresit in text este masurarea calitatii unui program TV sau a unei publicatii strict pe baza audientei. In ziua alegerilor, mai ales pe masura ce se apropia ora 9, audienta Antenei 3 cred ca ajunsese destul de sus, dar nu pentru jurnalismul de calitate prestat, ci dimpotriva. Lumea se uita ca la un spectacol de circ, tocmai ca sa vada cat de jos imping Gadea, Ursu, Grecu, Badea, Ciuvica & Co. limitele penibilului. Si asta nu e valabil doar pentru seara alegerilor, care poate fi considerata un caz exceptional. Sa ne amintim ce audiente facea OTV-ul cu serialul Elodia. Sau ne putem uita si la ziare: Libertatea, Click si Can-can sunt constant in top, desi produc maculatura. Sa nu confundam calitatea cu cantitatea.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Da, dar nici lipsa audienței nu înseamnă neapărat calitate. M-am uitat pe Digi, inclusiv la emisiunea cu Klaus. Extrem de proastă, extrem de neprofesionist Hurezeanu. Tehnic vorbind, lacrimă, tehnologie de ultimă oră. Dar emisiunea, jenantă.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *