Civilizația înseamnă cartofi prăjiți gratis

În urmă cu vreo 10 ani, la Bruxelles, prin centru, am intrat la un local de la parterul Sheratonului unde aveau niște coaste decente și relativ ieftine, vreo 12 euro. Eram cu niște amici și am balotat rapid dar ni s-au terminat cartofii prăjiți. Ne-am uitat unul la altul și am decis să mai luăm o porție de cartofi, oricât o costa! Iar chelnerița, româncă, logic, ne-a spus că nu costă nimic, cartofii și chiflele alea minuscule sunt gratis, îți dau câte vrei. Spre seară am fost la locul ăla unde a fost târgul internațional și am băut un Duell la 4 euro, foarte mișto, cu chipsuri tot gratis, complementar. Pentru că primii vindeau coaste de porc nu cartofi prăjiți iar ultimii vindeau bere. Restul erau cheltuieli de marketing.

Eu veneam din Brașov – România, o țară abia intrată în UE, unde dacă cereai o ciorbă la restaurant automat se făcea calculul pe bucăți: vreți și ardei iute? 1 leu. A, ați mâncat și două felii de pâine. Încă doi lei. Ciorba era doar ciorbă, chestii de lângă, logice lângă ciorbă, costau extra. Și nu e vorba de bani. E vorba de principiu. Spune-mi că e ciorba 15 lei și nu-mi factura dup-aia în plus farfuria, pâinea, ceapa și scobitorile.

Asta era țara aia atunci, nici acum nu e prea departe. O țară de mici țepari, cârciumari care se gândeau doar cum să mai jefuiască un pic clientul. Să-mi dea ăia cartofi prăjiți gratis, că oricum valorează 5 cenți porția, mi se părea culmea civilizației. Obiceiul ăsta prost, de mici țepari, a rămas la noi, nu doar în birturi, peste tot. Azi mă plimb pe interneți să iau niște bilete la un spectacol ARCUB. 50 de lei bucata, zic ok, vreau două. Când să finalizez comanda, bagă și 16 lei „procesarea biletelor”. Tu-vă-n cultură de unsuroși, de ce faceți mă, gunoaielor, faza asta? Nu e vorba de bani, e vorba de principiu de cârciumar țepar. Dacă îmi spunea că sunt 60 de lei bucata, nu mă deranja, ăsta-i prețul, asta-i cultura. Noooo, e vor să dea o micuță țeapă, o mică amendă că vrei să cumperi online în morții mă-tii. Am dat mai puțin pe „Cumințenia Pământului”.

E tradițional la neamul ăsta de mici escroci să facă de-astea. De-aia când mergeai să faci buletinul trebuie să plătești două taxe, una la poștă, alta la trezorerie, de doi lei, de cinci lei, doar cât să te tragă în țâță un pic, să fie satisfăcut animalul cu tricolor că i-am tras-o și lu’ ăsta. De-aia mergi cu dosarul la orice instituție, cu actele lor după tine, că trebuie să le faci tu treaba și ei să ia un mic peșcheș.

Ăia cu birturile unde taxau suplimentar ardeiul și scobitoarea au murit convinși că nu mai cumpără lumea că e sărăcie, nu că erau țepari. Dar au murit, e singura metodă prin care scăpăm de ei. Sper să moară și jegurile astea soioase din cultură să nu mai simt nevoia să glorific nazistul care zicea „Când aud cultură îmi vine să scot pistolul” și să încetăm odată cu puțoielile ăstea de ratați borâți. Și se mai miră semi-intelectualii că vrei să-l scuipi în gură pe unul ca Manolescu care nu poate să gândească decât cum să mai ciordească el un leu pentru fiecare carte vândută, că și mintea lui e tot de patron de birt post-comunist.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

12 thoughts on “Civilizația înseamnă cartofi prăjiți gratis

 1. batman

  ba, mi-a iesit asta de doua ori in sloboaze de carciumi de pe la munte: doua ciorbe si 2 beri, dar sa le aduceti impreuna. le aduceau aia, bineinteles “all inclusive”, cu ardei si restul. intrebam: sunt incluse, nu? unde au zis ca nu, am plecat. d-aia am zis ca mi-a iesit de doua ori faza. doar in ultimul an asta. eu cred ca au inceput sa se educe. unde nu, teapa. basca ii mai si pui sa desfaca o sticla d-aia de lei 130 de lei de vin, sa se sature de 1 leu cin’zeci cacaturi. zic numa’. noi educam cacatii, cacatii ne educa pe noi: aica daca nu fugi repede, risti ca un dinte sa coste mai mult ca consumatia. pup

  Reply
 2. Iulian

  Eventim sunt aia cu taxele? Ca acum ceva vreme mai aveau una:
  1. taxa livrare cuerier bilete: 16 lei (de inteles, ca le trimitea prin curier)
  2. ridicare personala de la sediul lor, 2 lei (din nou de inteles, ca o opreai pe secretara din facut cafea)
  3. printat biletele la tine acasa? Tine-te bine, 3 lei taxa!

  Toate taxele de mai sus era dupa ce aplicau un modest 2% comision de procesare iar apoi te taxau in euro numai bine ca-ti lua si banca 2% pe conversia valutara. Astia oare cum dorm noaptea?

  Reply
 3. Tudor

  Nu prea au murit – săptămâna asta am fost în Cluj la un restaurant celebru în care la o ciorba se plătește separat smântâna și feliile de paine.. 🙂

  Reply
 4. geo

  mie imi place tot la cultura, la eventim, ca au o taxa de imprimare atunci cand aleg sa imi imprim eu biletul. Cum ar veni ma taxeaza pe tusul meu

  Reply
 5. Perkele

  in categoria asta ma enerveaza si restaurantele care afiseaza preturile pentru suta de grame, mai ales pentru feluri de mancare ce nu variaza prea mult in marime. ar trebui sa faca o medie, gen un gratar are 200g +- 50g si sa puna pret fix, nu sa cantareasca fiecare gram

  Reply
 6. Dan

  Sunt de acord la partea cu carciumile. Cu partea cealalta nu. Nu pentru ca nu mi se pare o taxa suplimentara aberanta, ci penteu ca fie ca imi place sau nu, ea exiata si pe alte meleaguri. Singura varianata sa nu o platesti e sa mergi la casa de bilete. Altmibteri daca vrei bilete online ai taxa. Aici e de £3-4. Asa ca nu te mai amari, taxa asta exista si in tarile civilizate, n-au inventat-o romanii.

  Reply
 7. Radu

  Stai sa vezi la restaurantul ălora de trag peștele din Delta din Carpați: Icre de pește, îți aduc cu ceapă dar aia e separat. În curând vor pune coaja de pâine separat de miez.

  Reply
  1. Nautilus

   Cică aşa se proceda la un mare restaurant rromânesc. (Adică fondat de nişte rromi rromâni, cu capitalul strâns din portofele prin autobuzele italieneşti.)

   Desertul nu e mâncare, mâncarea nu e băutură, salata nu e salată, că a mâncat-o canarul localului de la bucătărie până la masă, şi probabil şi WCul îl confundau cu bucătăria, sau viţăvercea, cum ar fi zis dom’ Lefter Popescu pe vremea când era jucat de Birlic.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *