Cinema-ul românesc, un nou moment jenant în SUA

„15 filme românești, deținătoare a 121 de premii internaționale, vor fi prezentate la Washington, D.C., în cadrul Festivalului de Film Românesc intitulat “Reinventing Realism — New Cinema from Romania”, care se va desfășura în perioada 13 mai – 14 iunie 2017. Organizat de Ambasada României în SUA, în parteneriat cu prestigioasele instituții culturale americane National Gallery of Art și American Film Institute și cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York, festivalul de film românesc este primul de acest gen din capitala americană, după mulți ani”, îmi spune ambasada României de la americani într-un comunicat de presă.

Ce filme vor fi prezentate? Ei bine, exact filmele alea la care aplaudă ca focile toți ratații români, ălea cu premii adică, jegurile alea infecte care put a amatorism, incompetență și tarhon, dar asta doar dacă treci peste avort, securism, comunism și puroi. Iată cu ce vrem să impresionăm poporul care a făcut Citizen Kane, Blade Runner, Star Trek sau orice film cât de cât vizionabil în care actorii nu vorbesc de parcă ar avea prune în gură.

Sieranevada (r. Cristi Puiu), Fixeur și Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Poziția copilului (r. Călin Peter Netzer), Aferim!, (r. Radu Jude), Comoara (r. Corneliu Porumboiu), Câini (r. Bogdan Mirică), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile și După dealuri (r. Cristian Mungiu), Polițist, adjectiv (r. Corneliu Porumboiu). Filmele vor fi prezentate la National Gallery of Art și AFI Silver Theatre and Cultural Center

121 de premii internaționale pentru căcaturile astea ceea ce înseamnă cam câte un premiu la fiecare 3 spectatori plătitori de bilet, sau trei premii pe avort, depinde cum măsori.

Și da, știu ce vor zice focile, că sigur acum vor aprecia cultura românească așa cum au apreciat-o și până acum. Or să năvălească toți să viziteze Budapesta și să mănânce tradiționala ciorbă bulgărească. A, și pentru boschetarii cinefili care spun „păi bine, și cu ce ne ducem în loc”, propun Selfie 69. Nu e o capodoperă, dar măcar arată că nu suntem chiar niște brute cretine și incapabile să vorbim calumea în microfon.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “Cinema-ul românesc, un nou moment jenant în SUA

 1. Mihai Gorjanu

  “Lumea e a mea” / #Selfie69 chiar si “2 Lozuri”
  Daca vor sa vada un film american mai prost si fara buget mai e si “Cel Ales”

  Reply
 2. Gogu al II-lea

  Credeam că sunt singurul care nu înţelege limba română din filme deşi sunt român. Ce dicţie, ce microfoane or avea habar nu am. Iar cele de dinainte de ’89 sunt în ultimul hal. Toate, dar toate se aud ca şi cum ar vorbi dintr-un butoi spart.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *