Cinema naiveté

Turneul (Turneja 2008) e un film iugoslav (coproducție între mai multe țări din zona aia) despre o trupă de actori care vor să facă un ciubuc jucând câteva piese în zona de război Bosnia Hetzegovina prin 1993 și nu le iese faza. Și se salvează prin puterea actoriei! Exact ca-n Team America: World Police, doar că aici se luau în serios.

Filmul e în stilul clasic de comedie de situații sârbească din ultimii ani: ceva glumițe, ceva haz și ceva genocid. Dar are și influența balcanică, în care minutul 60 din film, ăla în care în filmele americane e explozie, bătaia sau răsturanarea de situație, în cele din zona noastră e ceva la fel de bun: o predică moralizatoare. În ăsta e ținută de un doctor de front care citește din Freud, nu orice, cartea despre glume a lui Freud, în timpul bombardamentelor. Mie mi-a adus aminte de Balanța, când îl apucă pe Răzvan Vasilescu o nebunie similară și se apucă el să explice cum e treaba în țară și în lume.

În fine, după ce se salvează de vreo două ori din tot felul de situații complicate tot prin actorie, după ce filmul e destul de coerent și închegat până la un punct, arătând cam cât de aberant a fost războiul ăla, și pare că ar putea supraviețui, la final actorii sunt capturați de musulmani. Și lăsați să plece după ce cea mai tânără și neexperimentată dintre ei se-apucă și recită din Iliada sau o dramatizare a Iliadei și ăia sunt dați pe spate de câtă actorie e pe tărâmul ăsta iugoslav.

Și-ar mai fi o chestie: la un moment dat li se alătură un sârbopat de-al lor, care e ca un fel de dacopat de-al nostru, un om care crede că sârbii au inventat curentul electric, apa și roata, la fel cum cred ai noștri cu dacii. Că și frații de peste Dunăre au așa ceva. Un actor se enervează și se ia la bătaie cu sărbopatul, ăl face fascist și nazist. Dacă nu cunoști contextul și cam care e faza cu protocronismul ăsta al nostru, scena aia pare bizară și lipsită de sens.

Filmul ăsta e făcut în 2008, și e ca structură și idei ca un film făcut prin România pe la începutul anilor ’90 când toată cinematografia noastră suferea de simbolism atroce și de artă. Ceea ce e o veste bună pentru noi, rumânii, că suntem înaintea lor.

3720_The Tour (2008)

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *