Câteva observații despre răcitul berii

După cum știți în România, țară campioană la Horeca – secția „nevoi speciale” nu prea se servește bere rece la baruri sau restaurante. Lipsa de educație în domeniul ăsta este înduioșătoare, în timp ce producătorii de bere se dau peste cap să explice că berea trebuie servită rece, altfel are gust de poșircă, există inteligenți români care cred altceva, ba chiar și câte-un prost de excepție care zice „da berea xyz se servește caldă”, dovedind că am renunțat prea devreme la metodele de prigonire a creștinilor, cum ar fi fierberea în ulei sau aruncatul la lei.

Cum la job îmi permit să beau câteva beri după anumite ore, prefer să fiu pregătit, să le am reci. De-aia, impreună cu celălalt coleg care servește bere, am făcut o serie de experimente să știm exact cât trebuie ținută o bere în frigider să se răcească la temperatura optimă.

Rezultatele sunt interesante: o bere la cutie, ținută la temperatura camerei, ceea ce oamenii din cârciumi o numesc „rece”, trebuie ținută 45 de minute în congelator, la „medium” pentru a fi răcită corespunzător. O bere la sticlă, o oră și 15 de minute. Pentru experiment am folosit beri Bergenbier de 0,5 litri (sticlă/cutie). O bere la sticlă de 0,33 se răcește la fel de repede ca una la cutie de 0,5.

Diferența la gust între berea la sticlă și cea la cutie este insesizabilă. Oricum, aproape tot timpul, cea mai proaspătă și mai bună pare berea la halbă. Dacă e să abordăm ecologic problema, cea mai eficientă bere este cea la cutie. Totodată, din ce știu eu de la amicii din industria berii, aparent aluminiul este mai ușor de reciclat decât sticla, cel puțin în România. Din păcate, berea la cutie nu prea poate fi servită în cârciumi, pare o țărănie, deși e mult mai sigură. Dacă se face cineva praf nu sparge sticle și nici nu poți iniția o bătaie serioasă cu cutii de aluminiu.

Cred că o soluție, dacă ignorăm cârciumarii imbecili, care nu vor servi niciodată bere rece că nu vor clienți și bani, ar fi crearea unor cutii de bere care să arate extrem de cool, astfel încât să vrei alea la cutie. Momentan, sticla încă arată extrem de bine.

Nu știu dacă asta ar rezolva însă problema în România: am fost de curând în localul „Beer O’Clock” din București, care se laudă cu multiple sortimente de bere exotică: am băut trei beri diferite, toate călâi. Oamenii nu păreau deranjați de acest aspect, în definitiv, cât de deranjat să fii când durează aproape jumătate de oră să primești o bere?

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

13 thoughts on “Câteva observații despre răcitul berii

 1. Dex

  D-aia consum eu doar bere proletara, ca aia n-are fitze, nu iti spune ea tie cum trebuie consumata, ca berile alea smechere, alea au personalitate, au o mandrie proprie data de sutele de ani in care au fost produse de calugari virgini Belgieni din retete misterioase, garantate no-homo.
  Am fost si eu la Beer’O’Clock, am cerut Ciuc, barmanul a ras, eu am ras si am plecat.

  Reply
 2. romkenny

  beer o’clock erau altfel cind au inceput in gangul ala din vilacrosse
  acu serviciul este jenant
  se vede ca esti vedeta daca ti’a venit berea in juma’ de ora 😛

  Reply
 3. Alex

  Nu am idee in ce oras esti, dar in Timisoara n-am primit inca bere altfel decat rece.

  Ma rog, cred ca o data sau de doua ori ne-a intrebat chelnerul dinainte daca acceptam calda, da’ aia a fost fiindca literalmente abia sosise transportul, si nu apucasera sa puna sticlele in frigider. N-as zice decat ca-i o exceptie.

  Reply
 4. Mihai

  Ai mare dreptate cu racitul berii. Si eu ma vad nevoit de fiecare data cand comand o bere intr-un bar sa mentionez si “rece, cat mai rece”.
  In alta ordine de idei, daca tot bagi o bere la congelator, incearca sa gasesti altceva in loc de Bergenbier 😉

  Reply
 5. George

  Eu la mine la carciuma tin halbele si paharele in congelator, vara/iarna. Nu mai zic de bere care trebuie minim 2 ore sa stea in frigider inainte de a fii servita. Sa iti zica Vasile ca nu a baut bere calda la mine 🙂

  Reply
 6. vir

  Da da, corect ! Cea mai buna bere este tot timpul cea la halba. Asta si fiindca are temperatura ideala . Bravo !

  Reply
 7. Mihai

  Inveleste sticla intr-un prosop de hartie, ud-o cu apa de la chiuveta si las-o maxim 15 min la congelator. Fara servetel umed ar dura cel putin dublu.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *