Câteva lucruri despre Dalai Lama

Dalai Lama al 14-lea, pe numele de civilie Tenzin Gyatso, este un fost dictator al Tibetului, acum în exil, după ce comuniștii i-au invadat țara să înlocuiască feudalismul din zonă cu feudalismul chinezesc. Diferența între cele două este că cel chinezesc a adus și curent electric.

În privința comunismului, liderul religios Dalai Lama spune că e foarte mișto, o idee bună aplicată prost. Ba, mai mult, el zice că e chiar Marxist, mai de stânga decât comuniștii chienji care nu sunt decât niște capitaliști nasoi (sursa). De-aia și-a schimbat și părerea despre CIA, care i-a finanțat posmagii prin anii ’60 cu câteva milioane bune de dolari. Pentru că și-a dat seama că CIA a făcut asta doar în cadrul programului de destabilizare a guvernelor comuniste.

Mult mai interesante sunt părerile sale despre sex. Bine, până una alta, eu consider că e o formă de cruzime să întrebi de sex pe cineva care nu l-a practicat (omul e, totuși, călugăr de mic). Ei bine, el, ca buddhist, zice că sexul trebuie să fie corect, conform unor dogme buddhiste, iar asta înseamnă, în interpretarea lui, organul potrivit la locul potrivit. Asta înseamă adio labă, sex anal, oral și alte bucurii trupești. Spre finalul vieții și-a nuanțat părerea, spunând că homosexualii ar trebui să aibă voie să se căsătorească. Dar, chiar și așa, sexul între ei nu va fi ceva „corect”. Sanctitatea sa oricum crede că sexul nașpa, oferă o plăcere imediată pentru o suferință viitoare. E genul de tip care ar face glumele „A, te-ai însurat… ești terminat hahahahhaa”. A, și e împotriva avortului, dar aici e o discuție complicată.

De-a lungul timpului s-a declarat vegetarian, deși fizicul nu-i permite. A avut hepatită când era tânăr, trebuie și niște carne dacă vrei să supraviețuiești. Plus că el provine dintr-o zonă de munte, nu e construit genetic să fie vegetarian, pentru că la munte nu prea poți să trăiești doar din goji. Așa că susține vegetarianismul dar nu-l practică, pentru că ar muri.

În urmă cu două zile Dalai Lama a zis că poate nu ar fi cazul să se mai continue tradiția asta cu lideri religioși ai poporului. Asta pentru că nu există nici o garanție că următorul Dalai Lama nu va fi un bulangiu, și-atunci e mai bine să se termine istoria cu un Dalai Lama popular. Exact, a spus că e atât de bun că cu greu va mai putea cineva să intre în șosetele sale.

Afectează năzdrăvăniile sale buddhismul? Păăăăăi, din fericire, buddhismul e cam ca linuxul, are multe distribuții, iar ăla tibetan al lui Dalai Lama (că mai sunt alți tibetani cu alte idei) nu este nici măcar cel mai popular dintre toate.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Câteva lucruri despre Dalai Lama

 1. costin

  Din ce am înțeles eu din articolul de pe bbc, vrea să renunțe la instituția Dalai Lama fiindcă după moartea sa următorul Dalai Lama va fi ales de guvernul chinez.

  Reply
 2. Pirca

  Daca nuti place Dalai Lama inseamna ca Buddha te facut prost in toate reinqarnarile cum drq sa nuti placa Dalai Lama bha mediteaza in plm inainte sa spui asta

  Reply
  1. Florin

   Pirca tu ai meditat mult inainte sa scoti comentariul ala? Cred ca esti genul de om care incearca sa agate gagici la clinicile de avort, ca na, stii sigur ca se f*t…

   Reply
 3. Pirca

  parintii lui Florin s-au f*t*t cand l-au conceput si de asta a iesit altfel decat ceilalti copii, ai caror parinti pur si simplu s-au futut: el nu era ADN, ci A*N.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *