Câteva informații pentru mireni despre Laurențiu Streza

În primul rând, săracilor, abia am ieșit din săptămâna mare, fomiștilor, și nu e deloc cuvenit să te iei de o înaltă față bisericească în aceste momente. Bine, că voi, milogii, vă put mâinile a bară de autobuz și nu știți cine este Înalt Prea Sfinția Sa Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Pe vremea când părinții voștri își vindeau vecinii la securitate pentru o excursie în CAER sau un loc mai în față la o Dacie 1300 (o minune a tehnicii încă neegalată nici în zilele noastre), Kung Lao Streza făcea studii în străinătate, în Elveția, săracilor, dacă ați auzit de aia. Acum, dacă n-ați fi calici, ați ști că în vremurile alea nu se ieșea atât de ușor din țară dacă nu erai fotbalist foarte bun, gimnast sau prieten cu securiștii.

Apoi, pe vremea când voi abia vă făceați primul cont de Facebook, și vă chinuiați să puneți parola D0amn3 Myluiește, Lee Streza făcea deja o schismă în mitropolii fiind ales mitropolit al Ardealului. Mitropolia Ardealului, năcăjiților, e mitropolia aia care nu are Clujul în componență sau alte județe mișto din Ardeal dar are Sibiul și Brașovul, unde-s mulți moldoveni proști, aroganți și săraci, săracilor.

Prin 2006-2007 Streza făcea o vizită la Prima Școală Românească din Schei, o trăznaie administrată, susținută și promovată de preot-profesor-mitoman Vasile Oltean, care ține de biserică și-l lua la șuturi pe ăsta că nu ținea pasul cu el la inspecții. Era o zi frumoasă de iunie, să zicem, în Biserica Sf. Nicolaie din Schei fostul premier Theodor Stolojan, cerșetorilor, tocmai era naș la o nuntă de interlopi țigani. Liu Kang Streza era vizibil iritat de cum se ocupa moș Oltean de prima școală (aflată în curtea bisericii Sf. Nicolaie, unde cunună premierii interlopi, ca-n filmele cu mafioți doar cu oameni mai borâți) și mai avea puțin și-i zicea „mișcă, dă-te dracului, mai repede”. Nu interlopii îl deranjau, ci moșulică cu cărțile și invețiile lui. Avea încă de pe atunci un Mercedes atât de mișto încât au roșit țiganii de rușine când au văzut cu ce ruine umblă ei, prin comparație.

Acum, mujicilor, Biserica cere bani la moldoveni să refacă Prima Școală, că din banii ei n-ajunge și pentru mașini, cupole de aur și crucea aia de aur de pe catedrala din Făgăraș care l-ar face pe Iisus să dea în hernie dacă ar încerca s-o care pe Golgota. Pentru că voi, pârliților, nu știți da’ Mitropolia Ardealului vrea să-l prindă pe Mântuitor când s-o întoarce ca pe Han Solo și să-l înghețe în aur în loc de carbonită. Știi de ce? Să veniți voi, slugilor, să-l mai pupați o dată să facă și mai mulți bani cu care să cumpere aur pentru spinerele la Mercedesul Mitropolitului.

Așa că, sărmanilor, ar trebui să mulțumiți în genunchi cu fruntea la bordură că în Săptămâna Mare doar l-a blestemat pe un scăpătat de ziarist care i-a pozat mașina. La valoarea lui putea să-i tragă patrafirul printre dinți și-o cădelniță în mutră pentru asemnea obrăznicie. Păi bă, crenvurștilor, știți voi ce-s banii, pute pământul sub voi de sărăcie?

#săracilor

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

13 thoughts on “Câteva informații pentru mireni despre Laurențiu Streza

 1. Mimuncu

  Niste detalii despre burci nu ne dai? Lasa mizilicurile astea pentru jurnalisti incepatori. Tu demasca-i pe aia de talie mare(sic!). Daca ai coaie…

  Reply
   1. Mimuncu

    Pai cu Streza ce treaba ai!? E ceva din ce-ti repugna la Streza si nu se gaseste inzecit la Burci?

   2. eftimie Post author

    Tot nu înțeleg ce ai cu Burci. Te-a vândut când erai mic la o familie de retardați?

   3. Catalin

    Ignoră-l pe minuncuEste doar un homuncul procreat din labă și cărat de muște în piz-da!
    Trăiește intrun areal de 4 mp,are pe pereți icoane făcătoare de alea-alea.blesteamă la miezul-nopții pe luna plină,și stucheste înspre vrăjmași!
    Te pui cu boala?

 2. Ender

  tu ce ai face in locul lui? daca iti cumperi o masina foarte puternica si rapida dar iti doresti sa fie foarte sigura, sa nu patesti lucruri pentru ca esti un om important, alegerea normala a fiecarui om e desigur mercedes. qed.

  Reply
  1. Nautilus

   Cică un recrut englez îi spunea sergentului său instructor “Sir”. Şi ăla îi răspunde: “Sir le spui ofiţerilor, eu sunt unul care munceşte pentru leafa, casa şi maşina lui”.

   Reply
 3. dragos b

  Nici cu preafericitul nu mi-e ruşine…

  În perioada anilor 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae; îsi continua studiile în strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

  La data de 15 iunie 1979 îsi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: “Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité”. Teza a fost pregatita sub îndrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwald si André Benoit si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor în teologie al Universitatii din Strasbourg.

  Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey – Elvetia (în perioada 1986-1988 fiind si director adjunct), fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia). A participat la numeroase întruniri pentru promovarea ecumenismului peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, lânga Paris (1977), Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franta (1978 si 1979), Conferinta studentilor crestini de la Wellesley – S.U.A. (1979) si la Conferinta ecumenica de la Cambridge Boston, S.U.A. (1979), ambele cu tema “Credinta, stiinta, viitorul”, Reuniunea ecumenica asupra spiritualitatii crestine de azi de la manastirea Valamo -Finlanda (1981), Reuniunea ecumenica “Iisus Hristos – Viata lumii” de la Niederaltaich – Germania (1982); Reuniunea ecumenica asupra rugaciunii pentru unitatea crestinilor de la Venetia (1982), a VI-a Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver (1983) etc.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *