Când ești mai comunist decât Fidel Castro, ai o problemă

La Ploiești, transportul va fi gratuit o perioadă. La Brașov se ia din nou în discuție acordarea de gratuități pentru pensionari. Orașul plătește aproape 30 milioane de lei subvenție la RAT, directorul e un magister ludi care s-a gândit că cea mai bună soluție pentru a redersa societatea este să crească prețul abonamentelor și să dea uniforme controlorilor, ca să-i vezi de la un kilometru. La București, situația e și mai mișto. Pensionarii au gratis, RATB-ul este cel mai mare datornic la bugetul de stat, 100 de milioane de euro.

În memoriile sale, Fidel Castro povestea cu uimire cum Boris Elțân voia, și el, să facă transportul public gratuit.

Transport here was almost free, but instead of walking for ten blocks, seven blocks, people would take the bus — they might not even pay, there wouldn’t be time, or they’d pay to ride half a mile, which multiplied usage unnecessarily. So here comes Yeltsin saying that transport ought to be free, and I had to advise him that they shouldn’t make transport and other similar services free — although of course education and health care would be exceptions — and that they already had too many things almost free because the prices were fixed, which was something that we certainly knew about [in Cuba]. So I also saw Yeltsin several times on that trip, and really, back then we had a high opinion on him, because of his radicalism. This was quite some time before the disaster of the [Soviet Union’s] disintegration. – sursa.

Acum, ca să repet ce zice unul din cei mai celebri comuniști, nu da gratuități decât pe chestii care chiar contează, cum ar fi sănătate și învățământ. Dar nu, noi suntem mai deștepți, plimbăm pensionarii și golanii gratis cu autobuzul dar murim în spitale și cad școlile pe noi.

De 30 de milioane de lei pe an poți să cumperi manuale pentru toți elevii din județ. Și caiete. Și creioane. Să le dai gratis, să fie educați, să nu mai voteze tâmpiți când vor fi mari.

Serios, când până și Fidel zice să o lăsăm mai moale cu socialismul, chiar avem o problemă la cap. Dar, să nu uităm, măcar Fidel are doctoratul în drept pe bune, nu i l-a făcut un student pe câteva sute de pesos. Speranța de viață în Cuba e de 78 de ani, în România e 74.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Când ești mai comunist decât Fidel Castro, ai o problemă

 1. Daniel

  Golanii si nu doar ei, se plimba gratis cu transportul in comun pentru ca asa au chef si pentru ca atunci cand controlorii incearca sa-i amendeze, ceilalti calatori (unii dintre ei poate chiar platitori de bilet) fac front comun impotriva “imputitilor de controlori”!

  Reply
  1. prostu'

   Acum 15 ani , calatoream fara cu nonsalanta pe scaun si cand vedeam nasu nici macar nu-l bagam in seama.
   Intre timp mi s-a facut rusine.

   SI MAI ALES !

   CE-AR FI DACA S-AR DESFIINTA R.A.T.B.-ul , si am merge pe jos ?

   Reply
 2. Madalin Blidaru

  Subscriu la ideea articolului. Ma rog, cred ca ar fi mai bine realizarea unor categorii de pensionari, astfel incat doar o anumita parte sa primeasca gratuitate (cei prea batrani, foarte bolnavi, cu pensie mică).

  Reply
 3. Fluieratorul

  Daca macar ar fi socialism sau comunism, care mai au in spate si cite-o idee… E doar populism, si la asta alesii nostri sint toti doctori, ca la altele vai de mama lor.

  Reply
 4. Monica

  Schiuz mi! Gratis?
  Io am mai spus ca cei de la RAT nu au toate roti’le la autobuz, dar nici chiar asa… Vor sa ne determine cumva sa ne luam masina, sa uram transportul in comun, sa ne revoltam, sa il desfiintam? Sau care e figura?…
  Daca o sa fie transportul gratuit:
  – o sa vedem iar oameni la varsta a 7-a care se vor plimba cu autobuzul ca nu au ce face acasa. (Mdeah, am auzit io niste batranei cu urechile mele: “Hai sa mai facem o tura…”).
  – cei cu degete lungi isi vor face iar aparitia si victimele o sa curga pe rand: telefoane, portofele si alte cele.
  – o sa fie un haos total din punct de vedere administrativ.
  RAT-ul nu are autobuze nici pentru conditiile actuale cand platim niste sume nejustificate pentru servicile pe care le ofera, da’poi cand or introduce serviciul gratuit aka moca/moka…
  Sau o sa apara in parcul auto vreo 500 autobuze instant? Se va moderniza sistemul peste noapte? Vor angaja soferi stimabili care sa-si exercite functia profesionist?
  Ah! Nu vreau raspuns caci l-am gasit deja. E an electoral si ciolanul e mare!…

  Reply
 5. cata

  Fidel cat si-a condus tara a avut grije sa dea la popor tutun subventionat nu accizat cu toate asta in cuba speranta de viata este mai mare decat in romania normal ca nu vedea pomenile cu ochi foarte buni desi era dita mai comunistul … dar nu vrei sa compari un biet revolutionar ca Fidel cu comunistii astia de la noi … Pai daca te uiti la liberalii de la noi Fidel era pur si simplu dita mai capitalistul pe langa ai nostri.

  Reply
 6. enzo

  Exista turism medical in Cuba – multi americani merg acolo sa se trateze ca’i mai eftin, muuuult mai eftin.
  Transportul e ok sa fie subventionat pentru elevi ca sa ii motivezi sa mearga la scoala, poate s-ar putea rezolva si un interval orar pentru pensionari sau sa zicem… Duminica sa mearga la biserica ca sa impacam si capra si varza…

  Reply
 7. rugio

  Dacă tot s-a vorbit de pensionarii care se plimbă gratuit cu transportul public poate le sugerăm aici cum să împartă pensia ca să le-ajungă. Le datorăm acest sfat pentru că cel puțin 80% din ceea ce folosește societatea în prezent e făcut cu munca lor: școli, spitale, drumuri, hidro și termocentrale, căi ferate electrificate, campusuri universitare, teatre, locuințe, metroul din București etc. Și pentru toate astea câteva milioane de pensii mai mici decât ce cheltuie un Radu Mazăre într-o seară la club! De 25 de ani încoace se tot dărâmă uzine făcute de ei (de pensionarii de astăzi) și se construiesc clădiri de bănci și vile pentru cei care au jefuiesc bugetul (banul public). Într-adevăr nu este normal ca un produs sau un serviciu util să fie gratuit, dar cu condiția ca în țară să domnească dreptatea socială. Din păcate, democrația cu toate calitățile ei bune are și aspecte mai puțin bune între care și dreptul de… a-și da cu presupusul, chiar și celor care se pricep la toate și la… nimic.

  E uşor a scrie versuri
  Când nimic nu ai a spune,
  Înşirând cuvinte goale
  Ce din coadă au să sune. (de M.Eminescu)

  Reply
  1. eftimie Post author

   Hai sictir! Aceiași oameni care se plâng acum de pensii mici și distrugerea uzinelor au votat PSD până le-a ieșit sângele pe nas. Mazăre de la Constanța e votat de pensionarii cărora le dă ajutoare. Niște jeguri umane care cred că votul lor pe ulei nu are nici o consecință. 80% își merită soarta!

   Reply
   1. alin

    Aici sunt de acord cu tine, Eftimie. Daca vrei sa stii direct de la sursa ( locuiesc la tara ), ce nivel de prostie au batranii de pe aici…doar anunta-ma.. Doar sa te tii bine de scaun inainte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *