Și când auzim de tehnologie să scuipăm în sân și să facem cruce

Ultima trăznaie care a impresionat pe utilizatorii de tehnologie este anunțul făcut de o companie americană că ar fi dispusă să-și microcipeze angajații. Deja pute a apocalipsă, prieteni, îmi vine să mă duc cu amicul Damian, un om ce detestă inginerii, să ascundem repede rezerva de băuturică pentru veacurile următoare.

Problema mea cu inginerii și ăștia ce scriu știrile de tech e că au cumul de funcții: sunt slabi și ca ingineri și ca ziariști. Prima șmecherie care ar fi putut fi observată la faza asta e că e un trolaj publicitar, tehnologia cu microcip pentru identificare e depășită. Dă-o naibii de treabă, trei sferturi din jurnaliști au telefoane cu cititoare de amprentă, de ce ți-ai băga ceva microcip în tine, ești prost? A doua ar fi că tehnologia asta RFID cam scârțâie serios, o puteți verifica dacă lucrați într-o clădire de birouri și tre să dai cu badgde-ul de vreo câteva ori câteodată ca să meargă. Și e deja veche de vreo 30 de ani, dă-o-n mă-sa.

Ăștia s-au minunat la microciparea oferită de firma americană cum s-a minunat călugărul ăla de prin Moldova citat de toți nătăfleții, că vom fi microcipați toți și ăsta e semnul diavolului. Dacă aș lucra la o firmă care vine cu idei de-astea aș demisiona, nu că vor să bage pe Satana în mine ci că-s depășiți.

Sunt firme în Hong Kong unde intri pe recunoaștere facială, cin naiba mai folosește microcipuri, ce, sutem într-un SF din anii 80 tras pe VHS?

Asta mi-a adus aminte de un om umblat prin lume care-mi spunea că Smart City e ca în Singapore, unde e un QR Code pus pe stațiile de autobuz și, dacă-l scanezi, poți să afli când vine autobuzul. Să mori tu? Adică scoți telefonul, descarci aplicația de RATB Singapore, scanezi dacă n-a murdărit nimeni semnul și afli pe telefon asta? Păi ăia din Brașov care afișează pe un LCD când vine autobuzul, fără QR Code, fără telefoane, fără aplicații? Faza cu QR Code-ul pentru orice este echivalentul dosarului cu șină în tehnologie.

Ultima trăznaie ce a circulat zilele astea e un fel de interviu atribuit jupânului Mercedes, care zice că totul o să fie electric în câțiva zeci de ani și s-a dus pe gârlă industria de mașini, o să trăim toți din UBER, Airbnb și mașinile autonome Google. Faină profeția, deși aș putea garanta 90% că nu aparține ăluia de la Mercedes. Că nu ajungi șef acolo fiind atât de prost încât să spui public că firma la care lucrezi va dispărea. Asta e genul de tâmpenie pe care o fac angajații ăia slabi, când sunt dați afară că-s incompetenți, nu șeful unei companii.

Am un fost coleg de liceu, inginer, care a lucrat pe-acolo, are și două brevete de invenție la ei, ceea ce i-a permis să iasă la pensie destul de rapid. Ăsta mi-a explicat de ce, multă vreme de-acum încolo, nu vom putea visa la o lume fără combustibili fosili. E de la camioane, fratele meu, camioane. Ca să plimbi un camion cu fier dintr-o parte într-alta ai nevoie de multă energie, nu e ca bateria de pe trotineta ta electrică de hipster. Nu e viabil economic. E mult, mult, muuuuuuuuult mai ieftin să folosești un camion pe motorină. Valabil și pentru vapoare, cu ce crezi că se aduce iPhone-ul de pe care citești articole stupizele de pe tehnologie, cu velierul?

Să mergi trambalamba prin oraș cu o mașinuță electrică e ok. Să te duci până la Oradea e o chestie riscantă. Și, apropo de visul electric, de fiecare dată când cineva bea prea multă futurologie și vișinată și are impresia că va fi brici să-și aducă aminte cum e când ești într-un grup de prieteni și mor telefoanele de la lipsă de baterie. Și, chiar dacă ai încărcător și curent, ce foamete e acolo.

Dacă ar exista ingineri, sau măcar absolvenți de 8 clase printre toți amețiții care scriu pe tehnologie, ar înțelege ecuația aia simplă a mașinii cu benzină: (Î-Încărcare + T-timp folosire) combustie > (Î+T) electrice. Și nu, n-or să ne pună microcipuri că tehnologia e depășită. Și nu, QR Code e mort, stahp, uită-te în țara cu cel mai rapid și internet din lume cât de mort e, încetează, e penibil, zău așa.

Hai, cumpărați un SmartWatch, am auzit că ăsta e viitorul.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

15 thoughts on “Și când auzim de tehnologie să scuipăm în sân și să facem cruce

 1. Lup

  Fiecare cu ‘bula’ lui. Daca vrei sa crezi in coduri si cipuri, sunt sigur ca nimeni nu iti schimba perceptia. Un articol foarte bun, dar nu poti sa explici unui om mai ‘destept’ decat tine, cum sta treaba cu tehnologia. Teoria Conspiratiei …

  Reply
 2. Andrei

  Vezi ca Tesla face un camion electric, btw. Sunt de acord ca viziunile apocaliptice pt urmatorii trei ani sunt hyper-umflate si optimiste, dar ca se va intampla, n-am nicio probleme. Vapoarele si avioanele vor fi singurele care vor merge pe combustibili fosili (si generatoare de urgenta). Nu cred ca scopul e sa elimini complet petrolul, ci sa-l limitezi drastic.

  “Speriat” de existenta AI-ului care scrie rapoarte, am intrat in vb cu o companie care se ocupa de asa ceva pt rapoartele mele geotehnice. Raspunsul pe scurt a fost: daca nu esti in Fortune 500 si nu produci 5000 de rapoarte pe zi la care sa lucreze vreo 100 de angajati, nu iesi la bani. Deci in domeniul meu pot dormi linistit inca 5 ani 🙂

  Reply
 3. Emil Calinescu

  Am o problema: in cat timp se vor termina resursele de petrol are planetei? Caci fix acolo e problema: daca ramai fara petrol e nasol de tot. Si motorina ori benzina se fac MUSAI din petrol, nu din altceva.

  Reply
  1. berenger

   dacă e să te iei după previziunile de acum 50 de ani, nu mai avem petrol de 30 de ani. între timp, sua au devenit cel mai mare exportator de petrol din lume, pe baza revoluției petrolului de șist. oricum, de petrol ține nu doar benzina și motorina, ci toată industria petrochimică, fără de care, practic, tehnologia contemporană n-ar mai exista.

   Reply
  2. dan supi

   Inca unul care nu stie cum apare petrolul pe lumea asta. Pe scurt – se regenereaza. Un mic exemplu ar fi ‘uimirea’ petromului cand a observat puturi abandonate care aveau iar petrol viabil extragerii (viabil economic). Asta era in Prahova, la un put vechi de cam 100 ani.

   Reply
   1. Ion T.

    @ Haivas – e resursă regenerabilă. Se regenerează la fiecare 250.000 de ani :))

   2. Iona

    “Inca unul care nu stie cum apare petrolul pe lumea asta”. Adica tu.
    Netinand cont de povesti, teorii nedemonstrate sau conspiratii mondiale, hidrocarburile sunt clasificate stiintific in lista resurselor fosile de energie neregenerabila.

 4. Flat

  Unii fac cruce, iar tu pui cruce unei tehnologii. Da, in Romania e SF, in Europa sunt statii de incarcare peste tot si oamenii au Tesla si merg cu ele.
  Da, deocamdata electricul nu da randamentul combustiei. Daca ai impresia ca lucrurile vor ramane asa, esti la fel ca oamenii din anii 80 care considerau ca le ajung 128k.
  Uita-te numai la interesul producatorilor in Formula E si o sa intelegi ca tehnologia electrica va exploda in urmatoarele decenii.

  Reply
 5. Mb

  Ai fi surprins sa afli ca sunt uni care isi pun un magnete sub piele sau LED-uri, sa nu crezi ca intram in criza de idioti.

  Reply
 6. George

  Ai dreptate pe alocuri dreptate dar vezi ca Tesla scoate in Septembrie Tesla Semi si astia care l-au condus deja zic ca bateria o schimbi pe loc. Iar jurnalistii de tech sunt vai steaua lor. Plus ca deja s-au lansa primele ambarcatiuni autonome de transport marfa. Da no, daca prietenul tau asa a zis nu ne bagam.

  Oricum nu mi rusine nici cu voi astia care desi nu sunteti prosti la capitulul UX stati cu ochelarii de cal cand e vorba sa intelegeti doua trei chestii de baza. Inghititi tot ce va spune prietenul ala ce va repara windowsul.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *