O bucată din realitatea cotidiană e o nuvelă de Philip K. Dick

Philip K. Dick e tipul care a scris „Visează androizii oi electrice?” după care s-a făcut filmul Blade Runner în 1982. 35 de ani mai târziu acest film este descoperit de androizii care viețuiesc deja nedetectați printre noi și aceștia decid să facă un sequel care arată exact ca un film făcut de roboți care încearcă să imite chestii făcute de oameni. În general, în cărțile lui Dick e tratată problema asta cu realitatea care începe să deraieze.

Filmul spune povestea lui K., un android de generație nouă care este, la rândul lui, un „blade runner”. Este normal ca personajul principal să fie asta, pentru că și noi, oamenii, facem filme cu oameni în rolul principal. Acest K. este înjunghiat la fiecare 30 de minute de film de câte cineva și bătut de toată lumea din film tot cu o frecvență similară. Sunt convins că sunt secvențe tăiate la montaj în care K mănâncă bătaie de la un vânzător de la chioșc, un copil de pe stradă și un preot.

În lumea filmului, la un moment dat, a avut loc o pană de curent ceea ce înseamnă că mai toată memoria planetei s-a șters, din cauza prostului obicei de a ține totul pe calculator, de la poze la documente. Androizii descoperă bucăți din vechiul film Blade Runner și decid, la un moment dat, că trebuie să se întâlnească cu Harrison Ford să afle care este, de fapt, intriga filmului în care joacă. În acest film Ford este numit Deckard pentru că seamănă fizic oarecum cu personajul din Blade Runner 1982, dar se îmbracă ca Harrison Ford în 2017 când stă acasă și așteaptă oameni care vin și-i propun să joace sequeluri la toate filmele lui. După Indiana Jones și Star Wars, Ford este evident destul de ostil oricăror oameni care vin cu astfel de propuneri și chiar îl ia la bătaie pe androidul K. Sunt convins în proporție de 85-90% că Ford a fost atât de leneș încât nici n-a vrut să se deplaseze de-acasă și unul din decoruri este, de fapt, sufrageria lui.

În film apare și Jared Leto care reușește să se autodepășească și să joace mai prost decât atunci când a încercat să fie Joker. Sunt scene în care am impresia că așa e Jared Leto în mod normal, când iese la o bere cu colegii, face pe misteriosul și filosofează tâmpenii. Mai există și niște androizi ce pregătesc o revoluție de care nu ne pasă, o hologramă care există ca să-l umanizez cumva pe K și să ne facă să empatizăm cu el, fără succes, pentru că și ea are exact atâta personalitate cât un făcăleț.

N-o mai lungesc, scenariul este abisal de prost, dar vizual filmul este foarte frumos. Cu faza asta i-a păcălit pe mai toți criticii de film pentru că și ei sunt, de fapt, niște computere care reacționează previzibil când primesc date exacte: cadrul ăla, conceptul ăla, sunetul ăla, deci e bun. E interesant de văzut ca experiment, să vezi cât de departe a ajuns inteligența artificială, acum face filme. Undeva, în mormânt, Philip K. Dick are o erecție.

Acesta este afișul filmului și e de-a dreptul jenant de primitiv.

PS. Există cineva prin Hollywood să-i spună lui Harrison Ford că are, totuși, 150 de ani și nu mai e cazul să facă scene de bătaie? Că arată ca un moș beat pus pe scandal.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

12 thoughts on “O bucată din realitatea cotidiană e o nuvelă de Philip K. Dick

 1. Marius

  Vai de cei ce nu se mai pot bucura de un film bun… E ca și cum aș comanda ceva la unul din restaurantele lui Gordon Ramsey, aș lua porția la pachet și aș trimite-o direct la un laborator de analize. Patetic.

  Reply
  1. Arhi

   Ideea e că filmul nu e bun, bossulean. Si patwtic, in romana, inseamna exact opusul la ce ai tu in căpșor

   Reply
 2. Velu

  Ba Eftimie, esti un coi daca nu ne zici si ceva care ti-o placut.
  Recomanda si tu ceva fain, altfel esti ca o baba care numa’ se plange.
  Adica la un moment dat se satura si cetitorii de atata negativism.
  Numa’ zic.

  Reply
 3. DC

  E haios cand Eftimie are complet alta parere decat confratele lui de la TNR, Stefan. Doar ca data trecuta Stefan era cel caruia nu i-a placut filmul.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Am primit cronica lui Stefan în aceeași zi în care am fost la film 😀

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *