Banați pe Facebook: cam pe unde suntem

Bun, am luat iar ban pe Facebook că am folosit cuvinte interzise, aparent este o listă cu astfel de cuvinte. Nu sunt singurul în situația asta, sunt mulți alții, nu e pentru ceva ce am făcut recent ci pentru trăznăi mai vechi. Sincer, mă așteptam la așa ceva, sunt destul de slobod la gură. Ca și în alte cazuri, nu s-a luat în considerare contextul.

Parexamplu, n-am folosit în viața mea cuvântul „bozgor” în sens peiorativ. Nici nu este peiorativ, faza aia că înseamnă „fără țară” este o prostie debitată de oameni proști. Mai toți lingviștii, inclusiv cei unguri, susțin că nu a existat niciodată sensul ăsta. Am întâlnit varianta cu „Bașkir”, varianta cu „boscor – ăla care boscorodește”, românii neînțelegând limba ziceau că boscoredesc iar un lingvist ungur zice că vine de la faptul că ungurii spuneau cam des „bozmeg – baszmeg” și de-aici li s-a tras porecla. Oricum, nu contează.

Alții, ca Bravul Soldat Julică, și-au luat-o pentru că au scris că 1) românii sunt cam nașpa 2) a scris un banc cu moldoveni și, într-un final, decisiva 3) pentru că a folosit cuvântul bulangiu într-un comentariu.

Dan Alexe a fost suspendat că a folosit cuvântul „țigan” într-o postare în care, culmea, lua apărarea țiganilor și explica științific cum e mai potrivit să li se zică „romi”. N-a contat, nu există Facebook România, nu e nimeni în România care să lucreze la Facebook, s-a primit reclamația, robotul a verificat cuvântul cu lista din baza de date și ban – 30 de zile.

Bine bine, dar care-i cauza?

Dan Alexe crede că are niște „prieteni” care-l vânează și i-au raportat toate postările ce puteau fi raportate, și că ăștia ar fi cumva legați de Rusia. Julius zice că e cineva de la PSD, că îi este atacat constant și serverul site-ului de vreo săptămână încoace. Eu, pe de altă parte, nu cred că-s atât de influent, dacă Rusia sau PSD-ul ar vrea să dea cuiva în freză abuzând de politica de raportare de pe Facebook ar începe cu Mîndruță sau Guran, că ăia au un „reach” mult mai mare decât un amărât ca mine.

Bine, pe de altă parte, ăștia doi nici nu vorbesc atât de slobod, fiind foarte „cuminți” în exprimare. Or fi și chestiile astea dar mai ajută și altceva.

Facebook a fost acuzat anul ăsta în mod constant că a contribuit la rezultatul alegerilor din SUA, a cam permis rușilor să-și facă de cap și ăla e un stat real, nu comicăria asta, așa că băieții au fost chemați la audieri pe la Congres și strânși serios cu ușa. Serios la nivelul la care, chit că nu s-a făcut public, i s-a pus în vedere lui Zuck că pentru sprijinirea de acte teroriste (chestie pe care Facebook a permis-o cu toate filmulețele alea cu decapitări date la liber și propagandă fascistoidă) iar pentru astfel de chestii nu iei doar o amendă și o bătaie de pe mânuță, iei cazare la Guantanamo sau poate chiar scaunul electric. Zuck s-a cam căcat pe el, de-aia și algoritmul ăsta extrem de agresiv.

Și ce mai facem?

Păi, până una-alta, eu mi-am tras și o pagină de Facebook pentru blog, chestie pe care oricum trebuia s-o fac mai demult, găsiți aici, dați like, share sau follow dacă sunteți genul de om care vine de pe rețele sociale pe blogul ăsta. Chiar și după ce mi se termină suspendarea voi folosi preponderent pagina aia, că nu mai e de stat cu păreri personale la ăștia pe rețea, turnăm doar linkuri acolo și, cum zicea și Julică ieri (am vorbit la telefon, ca bătrânii) ne retragem pe bloguri și ne vedem la o bere, nenorociții ăștia vor să ne scoată în offline.

Cât despre poveștile cu libertatea de expresie, știți cum e, aia nu ți se dă, trebuie s-o smulgi tu. Cum zicea și Jefferson, copacul libertății trebuie udat din când în când cu sângele patrioților și al tiranilor. Cius!

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

12 thoughts on “Banați pe Facebook: cam pe unde suntem

 1. oinaldecs

  Bozgorii nu sunt fără țară. Cei fără țară sunt denumiți ceangăi. Ceangăii sunt un fel de țigani unguri. Am avut unul în armată pe numele său Gritto Martin poreclit Ceanga. Era ațos la trup și căpos din fire. Avea vreo 7 copii cu trei femei nefiind însurat cu nici una. E un mister câtă energie avea omul ăsta. Chiar dacă era destul de înalt și slab nu putea fi învins în luptă dreaptă nici de unul de două ori mai mare ca el. Arunci când se supăra dădea foarte tare cu pumnul. Era un om fain care dădea și ultima bucată de pâine unuia mai amărât ca el, bea pălincă de ziceai că e apă chioară, îl apuca cântatul și juca ca un nebun și zâmbea atunci când era trist. Tare mi-e dor de el.

  Reply
 2. roxanab

  Nu are Facebook birou în România, dar aparent există români care se ocupă de monitorizare pentru comunicarea în limba română, pentru analizarea cazurilor de report, hate speach etc. Știu asta pentru că era un job liber pe pagina de careers la Fb și din descrierea cam astea erau responsabilitățile, nu mai este disponibil, deci or fi intrat specialiștii “adevărați” pe fir.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Nu se ocupă pentru că nu s-a luat niciodată în seamă contextul la postările alea.

   Reply
   1. omulbun

    Eu cred ca se totusi ocupa dar gîndeste-te si ce fel de oameni s-or angajat acolo. Uita-te la tîmpitii care ajung moderatori pe forumuri românesti gen reddit/ro, si imagineaza-ti ca cineva le da si bani sa faca treaba aia. Aia-s mai rai ca robotii, ca robotul e reprogramabil, mai are un potential uz pentru societate.

   2. Georgiana

    Chiar dacă există românași pe-acolo, nu ajung toate postările raportate la ei, că ar fi inuman de multe. Probabil are Facebook niște filtre automate și, dacă nu te încadrezi la nimic din ce pot ei detecta automat, te pasează mai departe la o ființă umană.

 3. John

  Nenorocitii astia poate doar vor sa va trimita la munca. Sa nu o mai frecati aiurea ne facebook. Parerea mea

  Reply
 4. K.

  Dacă e adevărat că vin vremuri nasoale, atunci privește în spate, la vremurile nasoale care au fost.
  Pe vremea lui Ceașcă, unul slobod la gură putea lua vreo 12 ani de pârnaie (sau, dacă era în exil la capitaliști, îl trimiteau pe Radu pe la el).
  Pe vremea marelui sociolog austriac, direct ștreangul sau plutonul de infanterie pe frontul de est.
  Ce face acum FB e doar o mică pregustare.

  Reply
 5. Mahorcu

  Ce am invatat de la cei mai multi dintre suspendatii pe facebook:
  – intotdeauna e pentru chestii la care nu s-a analizat contextul – bullshit total; continutul raportat e verificat de un operator uman; daca ar fi doar scripturi, ar putea verifica by default tot.
  – intotdeauna e pentru chestii mai vechi si care “nici macar nu erau asa nasoale, am scris eu altele mai rele pentru care nu mi-am luat ban” – no comment 🙂
  – e undeva un troll, un frustrat, un ciudat, un inadaptat, care sta si vaneaza si raporteaza tot – bullshit total; nu stii niciodata cine / cati te raporteaza.

  Oricum, thumbs-up Eftimie, printre cele mai de bun simt reactii; fara victimizare trista, si fara placa “vai, politically correctness-ul a ajuns prea departe, ntz-ntz-ntz…” , etc.

  Reply
 6. K.

  Cam ce ar păți un blogger de la ei din țară dacă ar zice o chestie cât de mică despre Salman Bin Abdulaziz Bin Abdulrahman Bin Faisal Bin Turki Bin Abdullah Bin Mohammed Bin Saud? L-ar bana pe Facebook?

  Reply
 7. Parker

  Eu mi-am luat ban permanent de la facebook la a 3-a abatere, deci aveti grija. Intr-o zi cand am dat sa intru pe Facebook, “Account disabled”, si sanatate. Fara motiv intemeiat, doar un e-mail in care mi-au spus ca am incalcat regulamentul. Nu se mai poate face nimic, am trimis contestatie, si POC, mi-a mai banat un cont de Facebook ce il foloseam doar ca backup. Si cam aia a fost cu entertainmentul pe Facebook.

  Daca o tine asa, o sa isi cam bage lumea pula in ea de socializare.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *