Apropo de fumat în public

Senatoarea Cristiana Anghel de la PC a făcut o criză de prostie în public, ieri, cum numai colegul ei de neuron Mihai Gâdea mai poate, când s-a votat în Senat legea cu fumatul în public. Pe ea nu o deranjează atât fumatul în cârciumi, grădinițe sau maternități cât că nu poate ea să tragă o țigară pe holul Casei Poporului.

Ce se fac dragii mei colegi dacă eu, din cauza ţigării, fac stare de sevraj şi de fiecare dată când e vot în plen, ora aia de vot final, şi trebuie să mă duc să fumez?

Ca fost și viitor fumător nu pot decât să-mi doresc ca doamna senator să cadă pe scări când iese la fumat, să dea un pic cu dinții de marmura aia frumoasă din Palatul Parlamentului. Bine, nici măcar nu trebuie să fii implicat în povestea cu fumatul ca să-ți dorești asta, ce poate fi mai hazliu decât un senator făcând tumbe pe scări în timp ce strigă „unde e dreptate în lumea astaaaaaaa?”

Aș zice că nu e ok să fie atât de oprimați fumătorii, ar trebui să aibă un loculeț al lor pentru fumat. Doar că aici nu vorbim de orice fumător, ci de ăla român. Dacă îi lași un loc de fumat într-o clădire înțelege că poate să meargă cu țigara peste tot și să se și descalțe. Intri într-o cârciumă românească unde e permis fumatul, e atât de mult fum de nu poți să-l tai decât cu un cuțit foarte ascuțit. Cu laser. Nici fumătorii profesioniști nu pot respira acolo.

Majoritatea patronilor de cârciumi sunt doar niște bișnițari care nu se gândesc decât cum să poată escroca clientul să scoată el mai mulți bani și cred că e suficient un ventilator de laptop pentru a aerisi o clădire în care încap 200 de bețivi. Așa că și-o merită până în gât, la fel și madama senatoare. Care, între noi fie vorba, nu e la primul puseu de nesimțire.

Din același motiv în alte țări se poate bea pe stadioane și la noi nu. Pui un pahar de bere între 15.000 de suporteri și ai o armată de Mircea Badea semi-agresivi cu „Prietene, vrei o torpilă în bornău?”. Cum nimeni nu vrea torpile, nu ai altă soluție decât să interzici definitiv. Fumatul, băutura și, dacă ne ajută Dumnezeu și Uniunea Europeană, și Senatul, ultimul viciu total nesănătos pe care ni-l mai permitem.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Apropo de fumat în public

 1. Bogdan Sorlea

  Atata doar ca din pacate legea asta tot nu face nimic in privinta fumatului in carciumi.

  Reply
  1. Bogdan Popa

   E vorba de locuri publice adică instituții de stat. Cel puțin așa zice Digi 24.

   Potrivit propunerii legislative, se interzice complet fumatul în spaţiul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare de stat şi private.

   Reply
  2. Marsten

   Este vorba despre instituțiile publice nu locurile publice.
   Așa, loc public poate fi orice loc în care de afli de la ieșirea din casă.

   Reply
 2. Ender

  ce misto. poate reusesc sa treaca si legea cu transpiratul in locuri publice gen metrou/autobuz/tramvai etc

  Reply
 3. o femeie

  Din aceleasi motive consider ca majoritatea sa decida. Si daca nu e usor, sa luam exemplul canadienilor: se fumeaza afara, la minim 1m de usa cladirilor publice. Blocul de apartamente este cladire publica, deci 1m distanta.

  Mai tari sunt NewYork-ezii, ei au decis la 3m de usa 🙂

  Reply
 4. Mirona

  Sa stii ca ai dreptate: da-i romanului un deget, si iti ia mana din umar. Am fost iarna trecuta (2013) in Romania, am intrat in cafeneaua unui hotel din Barlad si, nu mare mi-a fost mirarea cand am simtit fumul de tigara. Nu era niciun semn, nimic.
  Mironosita nu sunt, ca uneori aleg constient sa intru in locuri unde se fumeaza alaturi de prieteni fumatori. Dar sa stiu si eu!

  Reply
  1. george popa

   Si-au permis sa fumeze intr-o cafenea? Si nici nu ti-au cerut voie? Nu-mi vine sa cred ce salbatici primitivi! Incredibil ce tara de cacat e Romania asta in care ai fost tu!

   Reply
  2. Peter Pan

   Mirona March 19, 2015
   Iarna aia o fi fost acu 2 ani.
   Dacă ți-e frică de lup nu intri în pădure.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *