Apostolii cenzurii. Azi, Iuliana Alexa

Pe site-ul de opinie liberă republica.ro, psihologul Iuliana Alexa a scăpat nesupravegheată în camera unde se ține spirtul ăla bun și are un moment de delir intelectual în care visează, în doar câteva rânduri, și sanctificarea unei sfinte treimi intelectualicești și niște cenzură.

Având un bagaj cultural demn de un sculer-matrițer de elită, doamna citează pe Umberto Eco cu „Reţelele de socializare au oferit dreptul la opinie unor legiuni de imbecili” și îi prezintă pe „Pleșu, pe Manolescu sau pe Cărtărescu” drept „oameni de la care noi am învățat carte”. Poate voi, doamnă, că eu n-am avut ocazia să învăț carte de la acești distinși domni, în primul rând că nu cred că toți sunt profesori și în al doilea rând că nu mă am atât de bine cu băieții de la guvernare cât să primesc iertări de datorii. Cardul meu nu e unul de intelectual, de-aia când e să vrea statul banii, și-i ia. Probabil m-au detectat după felul în care îl bag în bancomat, se simte că nu am luat suficiente doctorate.

Ce nu înțelege doamna în tot contextul ăsta e că lumea nu-i înjură pe cei trei pentru cărțile lor. Nimeni n-a citit un Cărtărescu și a simțit nevoia să dea cu el de pereți, poate doar să-l ia un pic peste picior pentru câteva momente de infantilism literar. Pleșu este o țintă pentru activitatea sa politică și socială și părerile lui în zona aia, nu pentru cărțile despre sexul îngerilor. Manolescu este încă, dacă țin bine minte, președinte al Uniunii Scriitorilor, în care calitate se gândește cum să căpușeze editurile din România cu timbre culturale, că atât îl duce mintea.

Ce se remarcă în toată chestia asta este obrăznicia tipică a semi-intelectualului român care se simte ofensat că-l înjură plebeii fără să fi scris și ei măcar trei cărți. În mintea lor de zevzeci, așa cum se menționează și în „Journal of Personality and Social Psychology”, pentru a-i zice un „du-te-n mă-ta” unui intelectual român care spune și face tâmpenii trebuie să ai minim o facultate, o lucrare publicată și un limbaj mai elevat, care să transforme înjurătura directă în trei pagini de aberații de om bolnav la cap cum apar prin Observator Cultural sau România Literară.

Hai să facem un exercițiu stilistic pe tema asta: să dai 4 citate grele (Caragiale, Eco, Biblia, Bacon) într-un text de abia 2000 de semne denotă o sărăcie a construcției argumentative ce naște doar o înșiruire de apoftegme al căror rol este doar de cârje menite să mascheze puținătatea ideilor consistente.

Sau, „inteligenti pauca” cum spuneau latinii, pot să spun că-i proastă.

Înțeleg că e o mare frustrare că acum orice prost poate fi auzit (ca dovadă), dar noi ar trebui să ne ghidăm după spusele lui Gerula din filme „ne pasă nouă, vitejilor, ce gândește viermele?”. Dacă tot îi deranjează ignoranții, poate n-ar strica un pic de școală și printre intelectuali, să învețe să-i ridice un pic pe oameni din mocirlă. Bine, pentru asta ar trebui să învețe dracului să se exprime, că deocamdată sunt destul de handicapați în domeniul ăsta și tot ei behăie precum caprele că lumea îi bagă în seamă doar când îi bagă în mă-sa.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

3 thoughts on “Apostolii cenzurii. Azi, Iuliana Alexa

 1. Mimuncu

  “… să învețe să-i ridice un pic pe oameni din mocirlă.” Nu pot fi interesati de asa ceva, acel “pic” face de fapt diferenta.

  Ce ii seaca de fapt cu adevarat e accesul liber si rapid la orice informatie. Aceasta libertate erodeaza continuu teoria si practica meritocratica. Oamenii le darama soclurile si-i trimit sa urineze. Ceva insuportabil!

  Zana din poveste zice bine ce zice, ei au invatat-o carte. Ce prefete trebuie citite, cand trebuie servite citate sforaitoare, pe cine sa pupi in cur ca sa te mirunga drept intelectual de valoare sau om de cultura samd. Ar dori si ea un soclu insa vremea “reperelor culturale”, a prelatilor care propovaduiesc adevarul culturii (umaniste) a trecut. Constructia asta intelectuala, pe care o ura si Ionescu cu toata fiinta lui, da semne de sfarseala. Poate generatia voastra va scapa de influenta acestor corifei sinistri si, poate, veti amana sa construiti altii. Fiti vigileti, prostia lucreaza si, fara exceptie, coaguleaza!

  Reply
 2. M

  In aceeasi zi intr-o postare spui ca n-are rost sa-ti irosesti energia cu unii oameni ca sunt prosti, iar in postarea asta spui ca intelectualli ar trebui sa-i educe pe cei prosti.
  Cred ca tre’ sa te decizi ce crezi si ce vrei 😛

  “În loc să facem asta, adică să-i ignorăm, consumăm enorme energii intelectuale bazându-ne pe credința aproape religioasă că prostia e vindecabilă. […] Există niște limite, și la motani, și la oameni.”

  Reply
  1. totedati

   Problema e că cel care scrie aici s-ar putea să nu aparțină speciei umane, pentru asta nu e suficient să ai două mîini și două picioare și să poți vorbi|scrie

   Altfel cimpanzeii sau papagalii ar fi și ei oameni.

   Nici motan nu e, n-a scris niciunde miau deci încă mai sunt speranțe vizavi de vindecarea prostiei.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *