Apocalipsa pentru câștigători

Dr. Boodmoney de Philip K. Dick este genul ăla de poveste din care se va face o mini-serie peste câțiva ani pe la vreun gigant de-ăsta de streaming și toată lumea o să fie surprinsă și dată pe spate și dup-aia n-o să mai încapi pe internet de fani.

Avem un doctor nebun care crede că Apocalipsa i se datorează pentru că are puteri PSI, și poate are dreptate, un om cu focomelie care este frustrat că lumea se uită ciudat la el care la rândul lui are puteri PSI, un tip trimis în spațiu, omul perfect, care inițial trebuia să colonizeze planeta Marte cu nevastă-sa dar la câteva ore după lansare a survenit Apocalipsa pe pământ și acum a rămas să facă ture în jurul planetei și să facă pe DJ-ul pentru cei rămași jos și un fetus nenăscut aflat în sora lui geamănă, care s-a născut relativ normal, cu care comunică telepatic. A, și care vorbește cu morții. Fetusul.

Deci, apocalipsa a fost nasolă, a și venit în două etape, există tot felul de mutanți, pluș șobolani super-inteligenți, pisici super-inteligente și câini care aproape că pot să vorbească, iar oamenii de pe planetă, cel puțin americanii din discuție, continuă să-și vadă de treabă pe principiul „bine bre, a venit Apocalipsa, asta e, ceasul rău, da vrea și gura mea să mânce ceva”.

Așa că avem un agent de vânzări care pe vremuri vindea televizoare, acum vinde capcane homeostatice pentru șobolanii super-inteligenți dar tipul nu vrea să rămână doar atât, are planuri mari, vrea bani mai mulți, chestii. Avem un tip care vindea tutun și alcool, acum are o mică făbricuță de tutun și alcool, cel mai bun de pe coasta de vest, omul are și el planuri și ar vrea să fie mai meseriaș, să facă o ditai industrie din asta, că el face țigări de-alea bune, ca pe vremuri, nu se mai găsesc acum. Hai, Apocalipsa ca Apocalipsa, dar noi avem treabă. Avem și o femeie care s-a cam plictisit de bărbatul cu care e și tot umblă după alții, că, dă-o-n-colo de treabă, vrea ceva și pentru suflețelul ei.

În timp ce mutanții cu puteri PSI se bat pentru putere, că unul vrea să fie mai breaz și mai important decât celălalt, restul oamenilor, când nu se duc să-i bârfească pe super-eroi au treburile lor mici, de zi cu zi, ce muzică mai ascultă, cum fac un violoncel, cum angajăm un tip care se pricepe la ciuperci și ni le alege pe alea care nu sunt cu radiații, viață normală. Se vede deasupra viitorului cenușiu cum iese spiritul ăla mult-lăudat american, cu „hai să facem o afacere, tu produci, eu distribui, ne umplem de bani, stăm aici ca fraierii doar pentru că s-a năruit toată civilizația?”.

Mișto. Se găsește aici sau aici sau aici.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

One thought on “Apocalipsa pentru câștigători

  1. unu

    Daca l-am descoperit pe PKD prin 96-97 e bun? 🙂
    De altfel de aia nici nu vreau să mă uit la Man in the High Castle pe Amazon. Pt ca e romanul meu preferat de la el. Mă rog, nu mă prea pot hotărî intre asta și Do Androids…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *