În apărarea motanului sacru Radu Beligan

Radu Beligan este atât de respectat în societatea noastră de impostori încât, dacă s-ar băși într-o încăpere, am aștepta 15 minute respectuos până să deschidem geamurile.

I

La unele din statuile lui Buddha, diverști fundamentaliști de-ai lor (pentru că există și așa ceva, orice religie are o sumă de proști care cred că pot cumpăra bunăvoința prin bani și obiecte) pun, pe lângă flori, miresme și pânzeturi, și ceva mâncare. De mâncarea asta profită uneori pisicile, uneori maimuțele. O să rămânem la pisici, că o astfel de creatură mieunătoare a fost preferata lui Mahomed.

Se spune că o dată, în deșert, Mahomed medita la ale lui și s-a gândit să plece, să mediteze în altă parte. Dar pe un colț al păturii sale dormea o pisică, așa că Mahomed a tăiat colțul ăla de pătură, să nu trezească pisica. Și se mai spune că pisicile vărgate au niște dâre pe cap de când le-a mângâiat Mahomed pe cap. Bine, nici una din poveștile ăstea nu face parte din canonul oficial, sunt mai mult așa, de popularizare a credinței.

Deci pisicile sunt importante. Motanii care miaună și se delectează cu ofrandele aduse lui Buddha sunt, evident, superiori, motanilor care tremură de frig și ploaie sub balcon. Sunt, cumva, mai sacri.

II

La fel e și Radu Beligan cu actoria. A stat mult în preajma actorilor, în zona teatrului, dar nu este un monstru sacru al acestui sport ci mai degrabă un motan care mănâncă și el din crănțănelele oferite pentru alții. De-aia a rămas surprins Dorin când a văzut că Beligan are același talent actoricesc ca și Van Damme, că nu știa că Beligan nu este un actor ci un tip care lucrează de foarte mult timp în zona teatrului. Și, cum îmi spunea un amic pe care o să-l citez până la moarte, în România confundăm vechimea cu experiența și experiența cu competența.

III

Problema cu Caragiale este că e tare greu. De mai bine de un secol epigonii săi tot încearcă să-l imite fără să-i înțeleagă esența, deși lucrurile sunt foarte simple și sunt perfect demonstrate chiar în sceneta în care, lemnos până la fandaxie, Radu Beligan este prezent. În România nu poți să-ți dai seama dacă cineva este inteligent și te trolează, sau pur și simplu prost. Așa e băiatul din scenenta asta, așa e și Agamiță Dandanache, așa sunt mulți români care au dus la perfecțiune tehnica asta. Toate personajele lui Caragiale sunt construite pentru a crea această formă supremă de comportament iar unul ca Radu B. nu avea cum să o înțeleagă. Pentru că el nu are talentul necesar pentru așa ceva. L-am auzit încercând să fie Rică Venturiano într-o înregistrare radiofonică în regia lui Sică Alexandrescu și e dureros. E cam ca Bendeac când încearcă să iasă din zona lui de comfort. L-am văzut pe Bendeac în Bubico, o scenetă pentru nuștiuce proiect de teatru a avut pe la Antena 1. A dat teatrul românesc înapoi cu 30 de ani.

IV

Toți absolvenții de teatru din România, ăia care încearcă să facă comedie, sunt niște clone nereușite de Dem Rădulescu. Uitați-vă la Dragoș Moștenescu sau chiar la stand-up-iștii tineri, gen Raul Gheba. Asta pentru că Dem Rădulescu și-a proiectat corpul astral în viitor, din 1965, și a umplut tot jocul ce scenă românesc cu personalitatea sa pentru următorul secol. Singurul care nu seamănă cu Dem Răduleascu a fost Toma Caragiu. Amza Pelea când încearcă să bage umor are aceleași gesturi cu Dem Rădulescu. Puiu Călinescu este chiar fratele lui Dem Rădulescu, care a fost uitat din greșeală pe balcon câteva zile și s-a uscat de la vânt. Și pentru că Dem Rădulescu era cel mai bun actor de comedie al acelor vremuri, a putut să joace și în „O scrisoare pierdută” a lui Ciulei și în Titanic Vals, varianta lui Dinu Cernescu. Destul de memorabil.

V

Și că tot veni vorba de O scrisoare pierdută, cam ăsta a fost Beligan, tipul care a reclamat la securitate că Televiziunea Română a transmis piesa de teatru varianta lui Liviu Ciulei, și nu varianta regizată de el. „Tinerii care iau contact pentru prima oară cu o astfel de piesă, precum cea transmisă, nu au de învăţat, ea constituind o crimă pentru actul cultural în sine”, opina lemnosul Beligan despre Caragiale al altora. E firesc pentru caracterul lui, că el nu e un tip mediocru, un actor mediocru (cum ar fi, de exemplu, Papaiani), ci limitat.

VI

Dar, cum spuneam și în titlu, voiam să-i iau apărarea omului, care nu este decât un produs al sistemului. Dacă vreți să auziți un Beligan in the zone faceți rost de Numele Trandafirului, în care moșul îl joacă pe William de Baskerville. Rolul i se potrivește ca o mânușă, e sfătos, ironic, calm și te face să uiți că rolul lui Adso e jucat de insportabilul Mihai Călin (care și el e bun în piesa asta). Deci da, are și momente bune. Dar aici comparația lui Dorin cu Van Damme se potrivește, însă în alt sens. Nici Van Damme nici Beligan nu pot băga Caragiale. Unul poate băga cu succes doar filme cu bătaie, altul poate băga piese de teatru în care e un moș înțelept. Dacă știm exact ce sunt fiecare nu avem cum să fim dezamăgiți.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

14 thoughts on “În apărarea motanului sacru Radu Beligan

    1. eftimie Post author

      Ba, cred că s-ar putea să fie de acord cu mine, că ăștia, actorii tineri, nu-l prea înghit pe nea Radu.

      Reply
  1. Liviu Fratila

    E slab comparativ cu cine? Cu cei din vremea lui? Da, au fost altii mult mai buni ca el. Sa’l asociezi insa cu cei de azi… Ma scuzi, nu se poate face comparatie.

    Reply
    1. julia

      eu nu fac nici un comentariu referitor la acest articol….dar…din punctul meu de vedere sunt actori tineri fooooooooooarte talentati…trebuie doar gasiti pentru ca ei exista ..doar un ochii destul de bun ar putea sa isi dea seama de acest lucru (ex.Andreea Bibiri; Vlad Ivanov s.a)…eu nu vreau sa fiu partinitoare si sa zic ca…. poate actorii tineri sunt mult mai buni decat actorii in varsta sio aalta idee din punctul meu de vedere sunt actori MARI!(EX.Oana Pelea, Razvan Vasilescu, s.a) dar problema e asta in fond : nu exista fonduri pentru promovarea lor si atunci aducem in prim plan pe cineva care are un nume ca sa avem bani.pentru ca trebuie ca tara asta sa produca un ban din arta in acest moment (de criza financiara) si din pacate publicul platitor de bilet ajunge sa aiba painea si cutitul in mana…este trist…dar asta e adevarul!

      Reply
      1. julia

        pt tine…poate ca asa e …. cum pentru o categorie de oameni Radu Beligan este o mare valoare a teatrului romanesc nu sunt aici sa judec pe nimeni…dar pentru mine Oana Pelea inseamna fooooarte mult…inseamna Amza Pelea inseamna Liviu Ciulei s.a….

  2. Haivas

    Da, în Numele Trandafirului l-am vazut la TNB și era ok. Altfel nu-mi explic nici eu succesul lui venit brusc odată cu înaintarea în vârstă.

    Reply
  3. Raluca

    Cred ca esti cel mai prost individ pe care l-am vazut pana acum si am crezut ca in tara asta de prosti i-am vazut pe toti. Chiar existi degeaba.

    Reply
  4. Costiclă

    Despre R. Pieligan și Oana Bellea eu zic că au fost/raman mediocri ambii Sub ei se afla inși care se fac ca-s actori,precum submediocrul mihai beleac.Nu m-au impresionat vreodată nici în filme nici în teatru(vorbesc aici despre toți 3,dar mai e loc destul și ptr alții colegi/nu, ai lui beleac din “Puii mă-sii” ,etc.) .Nu știu cine dracu e raluca, dar elucubrează ca toa(n)te cele care îl admira/u pe mihai Beligan/ radu bendeac ptr ….nimic.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *