Cum era „altădată”

Dacă vrei să trăiești vreodată ca pe vremea comunismului, intră o dată în MegaImage cu două sacoșe goale, uită-te la rafturi și ieși afară.

„Altădată”, pentru mine, e copilăria aia din comunism, în care lucrurile erau atât de triste că totul părea alb-negru. Orașul meu era gri. Era un mare centru industrial, cel mai mare centru industrial din România și asta se vedea. Nu vedeai cerul adică, de la smog. Când ne urcam pe Tâmpa nu vedeam o parte din cartiere. Era o fabrică de pielărie sau ghete (Timpuri Noi) la mine în cartier, puțea a chimicale non-stop. Fabrica era la 30 de metri de blocuri. Nu puteai să scoți rufele la uscat acolo. Fabrica de ciment, aflată și ea la 50 de metri de fabrica de piele abia se închisese. Îmi spuneau oamenii din zonă cum le ningea cu ciment pe pervaz.

Dar erai copil…

Existau niște bomboane, Cibo CIP, într-o cutie transparentă. Biluțe mici colorate de zahăr. Fabrica era la noi în oraș, am văzut ălea prima dată în magazine prin 1992. M-am bucurat când am auzit că ăia de la Kraft au mutat fabrica de ciocolată din Brașov în Bulgaria, lăsând oameni fără muncă. Eu n-am văzut ciocolată de la ei până prin 1995. Puteau să-mi dea părinții câți bani de buzunar voiam, n-aveam ce să cumpăr cu ei. Existau fix trei jucării în librărie. 3. Un căcat de indian de plastic cu un triunghi în mână (două sertare), o mașină de ambulanță și încă o mașinuță de plastic.

Auzi tot felul de amețiți cu „ce vremuri mișto, ieșeam în fața blocului și ne jucam”. Normal, nu aveam altceva de făcut. Nu era nimic la televizor. Nu era emisie. Seara era doar TVR, care avea cam același program ca și acum, doar că era vorba de realizările altui președinte. Și era alb-negru.

Socialismul nu a fost în stare să facă o minge. Când aud câte un boșorog că-mi spune ce au construit ei pe vremea lui Ceaușescu îmi vine să-l bat cu cureaua peste gură. Coaie, nu ați fost în stare să faceți o minge rotundă. Erau mingi de-alea de 35 de lei, le aruncai în aer să vezi să nu fie ovale. Erau dintr-un polimer ieftin și se spărgeau din orice. Durata de viața a unei astfel de mingi era de maxim două zile. Sigur, erau unii care aveau mingi de-alea de fotbal „artex”. Doar că nu se juca nimeni cu ele. Doar ți-o arăta, că o are, apoi o ducea în casă. Erai nebun să te joci cu ea? Dacă se spărgea nu aveai de unde să cumperi alta.

La noi în județ era fabrica de biciclete Pegas. Se găseau biciclete în oraș la fel cum se găseau bomboane Cibo: pe sub mână. Trebuia să știi pe cineva. Dacă ți se spărgea camera de bicicletă, bravo puișor, tocmai ai învățat să vulcanizezi. Pentru că nu existau camere de bicicletă. Sau pompe de umflat roțile. Stăteam la etajul 10 într-un bloc unde liftul era stricat 80% din timp. Pot să spun și în somn, exact, ce greutate are un Pegas cu șa lungă.

Și pentru că stăteam la etajul 10, prima baie cu apă caldă reală am făcut-o la 13 ani. Că apă caldă aveam două ore pe săptămână, și pănă ajungea la noi, asta e.

Oamenii aveau bani…

Firește, că nu aveau pe ce să-i cheltuie. Dar, chiar și așa, câteodată nu aveau nici banii ăia. Muncitorii de la Steagu au ieșit în stradă în 15 noiembrie 87 că nu primiseră salariul. Deci, apă caldă nu, curent nu, nimic pentru copii de luat și, la final, nici salariu. Normal că au dat foc CC-ului. Aveam un vecin pe scară, un tip înalt, frumos, ziceai că-i Ovidiu Iuliu Moldovan. L-au luat, l-au mutat cu „jobul” în alt oraș, s-a întors peste doi ani alb în cap.

Țin minte magazinele de pâine, erau printre cele mai hazlii. Un spațiu de 30 de metri pătrați în care stătea o doamnă. Nimic pe rafturi. Doamna nu făcea nimic, nu avea smartphone să piardă vremea pe el. Doar stătea acolo. Intrai și întrebai, doar ca să nu fi intrat degeaba. „A venit pâinea? Nu, trebuie să vină mașina, încercați pe la 4”. Aveam fabrica de pâine la mine pe stradă. Nu aveam pâine. Chiar și așa, pâinea era pe cartelă, un căcat de carton pe care ai mei îl țineau cu sfințenie într-un sertar din bucătărie. Te duceai cu el la pâine, când aveau pâine, luai două pâini (atâta aveam noi voie) și vânzătoarea bifa căsuța cu ziua respectivă. Ca să nu mai iei pâine din nou. Într-o zi am dat de el și am bifat toate zilele, mi se părea incomplet. Ai mei au înghețat.

Maică-mea bea cam o dată pe an. Avea poftă să bea un bitter suedez, am mers până la ieșire din oraș la o chestie de-asta turistică, unde a putut și ea să-și facă pofta. În meniu aveau bitter, bere și o prăjitură. Trei chestii, nimic altceva. Restaurant de vreo 300 de locuri. Aveam fabrică de bere în Brașov. Nu aveam bere la berărie.

Mă trimitea bunică-miu să îi iau o sticlă de vin. „Du-te și ia un vin cu 7 lei – Ce vin? – Vin”. Abia când am intrat în alimentara mi-am dat seama ce zicea bunică-miu. N-aveam cum să greșesc. Era doar un singur vin. Un raft lung de 14-15 metri, plin cu sticle de vin. Același vin.

Am făcut hepatită pe la finalul anilor ’80 și, după ce am ieșit din spital, aveam regim alimentar. De exemplu, brânză de vaci. Aveam fabrică de lactate în Brașov, nu exista brânză. Se trezea bunică-miu pe la 2-3 dimineața, se punea la coadă la lapte și aștepta să cumpere, pe la vreo 6. Bunică-miu era un super-mizantrop, dar nu avea altă soluție. Stătea acolo ascultând oamenii mâncând căcat ca să ia doi litri de lapte. Puneau laptele la prins, apoi îl treceau printr-un fel de tifon și, bang, brânză hand-made, home-made.

Ultimul Crăciun alb-negru

Pe 25 decembrie 1989 taică-miu m-a luat să mă ducă acasă, de la bunici. Era noapte și nu era nimeni pe stradă. În apropiere de Calea București, artera principală de la noi din oraș mi-a făcut semn să tac din gură. M-a dat un pic în spatele lui. Pe stradă, liniște. Nimeni. Aproape fără un sunet trece un TAB cu doi soldați în el. Soldatul ieșit afară ținea degetele în sus, în semn de victorie. Pentru cine, nu am înțeles. Nu era nimeni. Am făcut și noi semnul, am așteptat să treacă TAB-ul și am trecut strada pe la trecerea de pietoni.

Pe scara blocului erau câțiva vecini care stăteau de pază cu niște bâte în mână. În cazul în care vin teroriștii, erau pregătiți să le dea în cap. N-am avut voie să ne mai jucăm afară zile întregi. Am stat pe casa scării, jucând cărți și bucurându-ne că a murit dobitocul ăla. Aveam toți portocale, deja nu mai le economiseam. Prin ianuarie încă se mai auzea de oameni morți și teroriști. Un vecin, Ion, a zis „bag pula” și a ieșit pe stradă, în intersecție, cu un bici de-ăla autentic, de vreo 9 metri, de țăran. Și a început să-l pocnească și să chiuie urări de Anul Nou.

Și-atunci am ieșit cu toții din case și am știut că s-a terminat.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

138 thoughts on “Cum era „altădată”

 1. CID

  Magazin de carne la noi in cartier.Carne venea,uneori.Atunci incepea o inghesuiala si o impingere ca la Posada sau Rovine.Din asta o data s-a spart si geamul de la intrare asa ca oamenii s-au taiat si umplut de sange.Erau destui cei care nu apucau sa cumpere.Alaturi,alimentara.Lapte,rar.Cozi imense “sa se dea numai cate o sticla sa ajunga la toata lumea”.Un batranel plangea,nu reusise sa ia lapte si avea sotia bolnava la pat acasa,numai asta putea manca saraca.Si frig,foarte frig.La facultate stateam cu hainele pe noi,caciulile in cap,manusile in maini in salile de curs.

  Reply
  1. florin

   La Vaslui erau 7(şapte abatoare), toate animalele de mâncat din Romania acolo se tăiau.
   Am mâncat prima oara carne de vita la 20 de ani. Și sunt din Vaslui !!!

   Reply
 2. Andrei Banu

  Nostalgici vor exista mereu, încă există suștinători ai socialismului care vor legalitatea partidului PCR în prezent. Nu am simțit pe pielea mea acele vremuri pentru că am 17 ani, dar mi-au fost de ajuns câteva documentare să înțeleg ce se întâmpla și totuși, cred că nu știu nici măcar 10% din ce era atunci. Nu știu cum încă au tupeul cei din PAS să iasă în față și să promoveze socialismul, ba chiar să-l mai trimită și pe Constantin Rotaru să candideze pentru președenție. Dacă nu ar fi existat acel 89, cred că aș fi avut viața unui adolescent din Coreea de Nord.

  Reply
 3. Crisia

  Precizare: doamna de la paine nu statea chiar degeaba, pun pariu ca tricota sau croseta ceva. Cum spunea o asistenta cu care am lucrat: “Daca uitai cumva lucrul de mana te intorceai acasa sa-l iei, ca altfel tampeai de plictiseala.”

  Reply
  1. vasilecool

   Dar toata lumea avea de munca… Chiar daca lucrau la fabrica de impachetat fum !

   Reply
 4. Melesteu

  Ce bine era pe vremea aia….pentru unii care furau si se invarteau ca aveau “pile”.
  Am mancat paine remaniata, adicalea era uscata cu grija si cand nu se mai gasea, se usa frumos si se rumenea in cuptor daca erau gaze.
  Painea cu ceai era la ordinea zilei ca in bancul cu bula care mancase 3 cani de carnati.
  Ai mei munceau pe rupte si la sfarsitul programului mai erau tinuti si la sedinte de partid si alte dari de seama.
  Am zacut in soare zile intregi pentru cantarea Romanie, fara apa, fara sa te poti pisa, fara mancare, cu o pelerina facuta din ultimii bani din casa ca altfel imi scadea nota la purtare.
  Am sapat cu mainile goale sa scoatem morcovi, cartofi si alte radacinoase sa facem fiecare planul de galeti pline in fiecare zi. De noi a fost bine, altii erau trimisi sa culeaga macese si paducel, erau plini de sange dupa o zi de lucru.
  M-am sters la cur cu minunata hartie care avea aschii de lemn, bucati de metal si alte alea de o puteai folosi la lustruit metale.
  S-au construit lucrui bune in comunism, dar numai pentru export. La noi ramaneau cacaturile de care sunt mandrii ai batrani. Daca erau lucrurile asa bune pe atunci, de ce fiecare roman cu masina avea un atelier in portbagaj?
  Pentru mine a fost gri si vara si iarna, frig si cu miros de alimentara in care tronau conservele de peste si pungile de creveti.

  Reply
  1. Dan

   Nasol, ai zacut in soare, ai sapat cu mainile goale, ti-ai vazut colegii plini de sange. De mancare ti se dadea paine (uscata, bineinteles) si apa iar pt sters la cur hartie cu “aschii de lemn si bucati de metal”.
   Si totusi ai scapat cu viata. Esti un erou, ar tb sa ti se dea pensie de supravietuitor.

   Reply
  2. Melesteu

   @Dan – ori nu ai trait pe atunci ori erai unul din cei care au furat sau au facut ceva ilegal pe vremea comunistilor si li s-a parut ca restul au fost niste prosti care nu se descurca. Dac e prima varianta atunci iti sugerez sa te muti in Coreea de Nord, daca e a doua varianta iti doresc hemoroizi interni pana la amigdale.

   Reply
  3. Dan

   Am trait, sunt cam de-o varsta cu autorul si cu tine, asa ca stiu exact despre ce vorbiti.
   Te-am citat exact, in rezumat, doar ca sa vezi si tu ce aiurea suna ce spui.
   Am fost la practica agricola, pentru copii era miscare in aer liber in loc de stat in clasa. Tu vorbesti despre morcovi si macese de parca ar fi mine antipersonal si sarma ghimpata. Singura problema era de principiu – munceai fara sa fi platit. Insa pt copii nu conta asta, oricum munceau si acasa fara sa fie platiti. A, sa nu uit, eram la tara si “munceam” oricum si prin curte. Posibil ca pt un orasean mai gingas invatat cu statul (la coada, in autobuz, in apartament) situatia sa fi parut mai dramatica.

   Am cunoscut oameni care au fost la manifestatii in copilarie, pe stadioane. Nu te tinea nimeni 10 ore in picioare, copil fiind. Daca dura toata ziua repetitia programului, ti se dadea mancare si apa. Erai tratat ca un copil, nu ca la batalionul disciplinar.

   Despre adultii de pe vremea aia nu vorbesc, ca o fac altii mai in amanunt zilele astea. Oricum, impresia mea este ca adultii care “se descurcau” pe vremea aia – adica aveau mancare, bautura si cafea – s-au descurcat si dupa ’90 (si-au luat case si masini), facand exact aceleasi lucruri. Ceilalti au emigrat sau au asteptat sa iasa la pensie.

   Reply
  4. Ceausescu

   @Dan ma boule, tu unde ai trait? ca mi-au sarit mucii pe pereti. Ia mai ia tu o pauza voluntar de 1 luna fara internet, tv, mall, supermarket si ce cacat mai gandesti. Ia mergi pe jos, nu mai comenta ce fac idiotii de politicieni, nu te mai gandi nici macar 2 min. la cum ar fi mai bine; incearca sa-ti cumperi paine pe cartela (1/2 zi/ pers,) ia pentru familie 1 pachet de unt/luna (daca ai familie, desi cred ca esti un idiot frustrat), si du-te in p**la mea cat mai la est ca e mult mai bine acolo. Si sa ne scrii de acolo cat de bine este. BOULE.

   Reply
  5. Amanuntul

   @Ceausescu! Esti foarte prost! Ti-o spune unul care n-a dus-o deloc bine pe vremea comunismului pentru ca ai mei au refuzat sa fie membri de partid si totusi pot recunoaste oricand ca multe lucruri bune mi-au definit educatia si m-au facut omul care sunt acum! Tu, unul din cei multi ai generatiei mall, internet, 100 de canale tv, cel mai probabil posesor de masina produsa in alta tara, mai mult ca sigur cocalar imbracat in haine “de firma” facute la chinezi sau la turci, n-ai putea nici intr-o mie de ani sa capeti putinul bun-simt care iti lipseste im mod atat de evident! Sunt sigur ca ai tai s-au descurcat foarte bine inainte de ’89 si chiar si dupa iar acum sunt convins ca “te descurci” si tu si ca esti, cel mai probabil, un tampit care voteaza cu dosul si decide soarta unei natii prin votul sau, alegandu-i pe cei care te ajuta sa iti faci invartelile!

   Reply
 5. mugur

  Imi placi, fratele meu. te-as scoate cu familia la un pepsi cand am drum pe la Bv. p-aia cu școala ca pe vremea mea ti-o amintesti? cu practica agricola pana in noiembrie, cu vacanta de iarna pana in februarie, cu orele de 35 minute samd…..

  Reply
  1. Marius

   Dane, dacă habar nu ai ce sunt măceșele și păducelul, atunci mai bine taci. Tatăl meu era pădurar și avea plan de cules asa ceva. Și mure, și porumbe(le). Îți doresc sa ai o luna mâinile asa cum le aveam eu după o zi de cules asa ceva.

   Reply
  2. Dan

   Am spus doar ca traiam la tara, deci stiu ce-s alea porumbe si macese. Le-am si cules. Intr-adevar nu e prea placut (ca orice munca agricola de altfel), insa nu e ceva care sa-ti strice copilaria.
   Va dati rotunzi ca pe vremea voastra nu stateati momai in fata calculatorului, toata ziua va jucati lapte gros, fotbal in fata blocului, tevi cu cornete, etc. E clar ca nu va speriau niste tufe de macese.
   Vorbiti de practica agricola de parca va plangeau copii acasa de foame si daca nu faceati planul nu avea familia ce manca in seara aia. Nu era cazul , nu erati in situatia asta: http://www.viorelilisoi.ro/gustul-amar-al-marului-romanesc/
   Voi(noi) erati 2-300 de copii si 10 profesori, scosi la aer liber. Mai munceai, mai o gluma, te mai alergai prin tufisuri, mai imparteai mancarea la pranz, trecea timpul. Daca zbiera vre-un profesor la tine, ar fi facut-o oricum si la scoala.

   Reply
 6. Florin Grozea

  Amintirea cu mingea Artex pe care o ținea un vecin în vitrină… o uitasem. Mersi!
  Adaug eu câteva amintiri:
  – făceam lecțile iarna pe frig, în casă, la lumina lumânărilor
  – legase tata prin casă fire care porneau de la o baterie de mașină, pentru a alimenta câte un bec mic la colțurile ușilor; ziua casa arăta ca un pom de Crăciun cu fire prin toată casa; un vecin ajunsese la un nivel superior: a tras firele prin tocurile ușilor de nu se vedea că există un sistem “alternativ” de luminare
  – cozile de zeci de metri la pâine și lapte pe cartelă – aveam 7-8 ani și mergeam singur la cozi, să îi ajut pe ai mei; țin minte că erau sute de oameni în frig, în ninsoare, pe stradă, iar coada dădea colțul după mai multe blocuri, ca un șarpe imens prin cartierul înzăpezit
  – dispensarele cu linoleu pe jos, care miroseau a var și a spirt, cu podelele de lemn care scârțâiau, cu cozile imense AFARĂ din dispensar, la care stăteam ore întregi
  – când mi-am rupt piciorul la schi (aveam 8-9 ani) tata nu a găsit un taxi să mă ia de la spital… era zăpadă afară și iarna doar taxiurile și autobuzele aveau voie să meargă
  – televizorul Sport la care părinții mei prindeau bulgarii sau rușii pentru a vedea meciurile de la campionatele europene/mondiale de fotbal, undeva pe vârful muntelui

  Frig, umilință, foame, frică. Eram mic dar le simțeam.

  Reply
 7. Doc

  Exagerezi si nu stil! Numai tampitii nu se descurcau, insa nu aveai varsta asta! Cat despre poveste, scrisa jalnic!

  Reply
  1. una

   let me guess: parintii tai erau profesori/ medici/ membrii de partid sau aveau o pozitie prin care primeau “atentii”. cu “atentiile” te descurcai, intr-adevar, puteai sa faci si trafic cu ele.
   dar daca erai intr-o familie de oameni care nu primeau nimic si trebuiau sa duca ceva pentru orice serviciu, nu prea aveai cum sa te descurci.
   nu gasesc nici o exagerare in articol. mai am si eu cateva:
   – coada la hartia igienica. pe bune
   – prin ’87 a inceput sa dispara cearneala albastra. gaseai doar violeta. si caietele normale cu hartie velina au fost inlocuite de niste block notes cu o hartie execrabila, reciclata. dar profesorii iti cereau teme frumos scrise, cu cerneala albastra. si parintii trebuiau sa se “descurce” si pentru niste caiete amarate.
   – intr-un an am pierdut cartela de lapte. prin vara. aveam 12 ani. asa ca o jumatate de an m-am trezit singura la 4-5 dimineata si am stat la coada la lapte.
   – inainte de craciunul din ’88 nu aveam carne in casa si nici o posibilitate sa facem rost de porc. o saptamana ai mei ne-au trezit la 1-2 noaptea sa stam la coada la cea mai mare hala de carne din oras. ca poate baga ceva (magazinul era oricum gol). stateam cu randul la coada si ne incalzeam in masina. 2-3 zile nu s-a intamplat nimic, pe la 9 dimineata plecam acasa si revenem noaptea. intr-o zi au bagat in sfarsit niste pui costelivi pentru care m-am batut eroic cu adultii.
   – la al treisprezecelea congres nu am facut ore. pentru ca am stat cuminti in banca imbracati in pionieri si am ascultat lucrarile congresului timp de 10 zile. de atunci nu mai am rabdare cu bal-bal-blaurile nimanui si apreciez stilul spartan in comunicare
   – am vazut “alba ca zapada” intr-un an de zile pentru ca difuzau doar cate 5-10 minute. in fiecare duminica, la Lumea Copiilor.
   si multe alte rahaturi pe care nu le pot considera normale doar pentru ca parintii mei “tampiti” nu s-au putut “descurca”

   Reply
 8. virgil

  din pacate realitatea acelor ani depaseste in groaza si absurd nivelul descriptiv, vizibil. mizeria si promiscuitatea din uzine, frigul din salile de clasa, aberatiile pe care eram pusi sa le invatam (invatamant ideologic, istoria miscarii mucitoresti, etc.), orele de informare politica, cate si mai cate.
  cea mai cumplita a fost insa dictatura proletara, haidamacii cu 2 clase care faceau legea prin cartierele muncitoresti, isi bateau joc de noi in practica din uzine sau in nesfarsitele zile de agricultura, ne scuipau cand maturam aleile de sub Tampa prestand „munca patriotica”, ca ultimii suboameni ai planetei. nu mai punem la socoteala militienii si alti paduchi care stateau in casele frumoase ale orasului, case pe care multi au pus mana de tot dupa revolutie.
  respect pentru adevarul pe care l-ai scris mai sus insa ne-ar trebui un fel de Enciclopedie Britanica sa adunam tot gunoiul acelor ani pe care unii ii venereaza. o crima!

  Reply
 9. micsunicazone

  @ Doc – Expresii de genul „numai tâmpiţii nu se descurcau în perioada aia” am mai auzit şi mi s-au părut uşor jignitoare la adresa oamenilor oneşti. Ca să te „descurci” trebuia să fii activist, securist, miliţian, să lucrezi în comerţ, turism, armată, la vre-un service auto sau să fii şmenar în faţă la Aro. Toate celelalte categorii, din care făceau parte, probabil, şi părinţii lui Ovidiu, nu se „descurcau” şi erau nevoiţi să îngroaşe rândurile cozilor de la magazine.

  Reply
 10. Bgd

  Prostimea n-are cum sa inteleaga ca Ceasescu vroia sa construiasca o tara puternica, sa se elibereze de datorii si sa inceapa incet incet sa fie ea, Romania, cea care ii imprumuta pe altii, cea de la care altii cumpara. Prostimea stia doar ca avea fabrica de paine pe strada dar n-avea paine in magazine. Asta e, nu te pui cu prostimea

  Reply
  1. nina m

   Da,am auzit si eu povestea cu romania puternica si independenta de alte puteri ,dar nu faci asta pe spinarea oamenilor obisnuiti in timp ce ” ceilalti, activistii,cei in “pozitii privilegiate aveau tot ce doreau. Am facut si eu o relatie la o casa de comenzi si cand am iesit cu sacosele -platite in regula m-a acostat politia economica ! Si nu erau doar case de comenzi,erau ferme, magazine cu circuit inchis. Cine dracu esti tu si care era situatia ta inainte de 89 sa-I cataloghezi pe oamenii obisnuiti “tampiti ” ??? Daca trebuia sa facem sacrificii de ce nu faceau toti ?

   Reply
  2. imm

   n-ar fi reusit niciodata pentru ca nu dispunea de mijloacele necesare pentru a face progres si pentru a rezista pe piata. prostimea stie mai multa economie decat dumneavoastra.

   Reply
 11. Alex Valahul

  @bgd , doc
  1) datoriile platite de popor erau facute tot de ceausescu, pt industrializarea fortata…nu erau facute de oamenii (si nici pentru oamenii) care sufereau de frig, foame, umilinte zilnice.
  2) daca oftezi dupa vremurile alea ori erai turnator ori securist ori vreo scula prin comertul socialist si dadeai salam pe sub mana…mars in koreea de nord, acolo e locul tau, sa vad cum te “descurci” si acolo

  Reply
  1. dan

   daca nu nenorocea ceausescu tara cu “industrializarea fortata”, la ora asta 90% din noi am fi locuit la tara facand aceleasi cacaturi care autorului i se par cine-stie-ce munci de sisif.

   Reply
  2. imm

   dan, tu te auzi ce vorbesti?
   migratia spre zonele urbane se face si in prezent, masiv, voluntar
   nimic din industra construita de Ceausescu nu a rezistat pentru simplul motiv ca a fost facuta de amatori si pe termen lung s-a dovedit a fi incapabila sa tina ritmul cu progresele facute si cererea pe piata externa

   Reply
 12. Bgd

  nici nu eram nascut pe atunci. Dar sunt suficient de inteligent cat sa-mi dau seama ca sunteti niste plangaciosi, niste maimute fara minte care nu aveti in cap decat somn si mancare. Asta e treaba, unii sunteti aici doar ca sa faceti umbra pamantului si sa consumati resursele degeaba. Cine nu vede ca Ceausescu, in nebunia lui, era un om cu viziune, un om respectat in toate tarile in care mergea, e un om de nimic. Uitati-va cate realizari uriase au avut loc in acei ani si in ce hal e Romania acum. Rusine ca nu vedeti mai departe de propriul castron cu mancare

  Reply
  1. Melesteu

   Daca nici nu erai nascut atunci, inteligenta ta sta intr-un smartphone. Asa ca taci si butoneaza mai departe.

   Reply
  2. nina m

   Romania este in situatia asta acum din cauza hotilor ,a puturosilor si a prostilor ca tine , bgd.

   Reply
  3. dan

   ziceti-mi si mie, va rog, ce s-a construit dupa 89. infrastructura nu, servicii publice nu, invatamant nu. ce am castigat, in afara de dreptul de a latra la luna cand altii fura acum milioane de euro versus 2 paini pe zi atunci? ah, da, putem sa importam tot felul de fructe si legume fara gust din turcia si grecia. si coca cola.

   Reply
  4. imm

   spre deosebire de autor, eu m-am nascut in anii 90 si ma sochez de fiecare data cand aud aberatiile cu ,,nu s-a schimbat nimic”. sa va enumar cum traiam inainte de 2000: doar haine din second-hand, jucarii primite de la prieteni din strainatate, mancare sub orice critica (din categoria parizer vai si amar), nu aveam apa decat 1-2 ore pe zi si aproape nu urca deloc la 4, n-am calatorit niciodata in strainatate. in prezent, pot spune exact opusul despre fiecare din aceste aspecte. mama m-a intretinut toata facultatea, cu salar de profesor. din burse de merit si cu ajutorul ei am vazut majoritatea tarilor din UE si am ajuns, fara pile, sa tin seminarii la una din cele mai bune facultati din tara. daca pentru voi nu s-a schimbat nimic, incepeti sa va puneti niste intrebari serioase. cin’ sa fie de vina?

   Reply
 13. alex valahul

  @bgd
  Rahatzel cu ochi, n-ai trait atunci, da’ ai convingeri bine infipte in chestia aia care-ti tine loc de creier.
  Daca ai putea trai 1 saptamana ca un om normal de acu 30 ani, probabil ti-ar iesi bashinile astea din cap.

  Reply
 14. alex valahul

  @bgd
  Un bilet doar dus pana in north-korea ar fi benefic si pt romania si pt tine…ai ocazia sa experimentezi pe pielea ta binefacerile comunismului. Succes !

  Reply
  1. Dan

   Am vazut ca a spus. Te iei de el ca vorbeste fara sa fi trait situatia.
   Vad ca tu vorbesti despre Coreea de Nord. Ai trait acolo ca sa stii situatia? Sau vorbesti din auzite, asa cum ii reprosezi lui?

   Reply
 15. enzo

  Cred ca cei mai norocosi or fost cei din zona semi-urbana, undeva cat mai aproape de oras dar totusi la casa. De bine de rau mai traia si un porc de companie, niste gaini… Mai la periferie sau in satul vecin erau gospodarii in toata regula cu vaca, pentru ca nu cunosc pe nimeni sa fi avut mai mult de 1 vaca, daca le inmulteai trebuia sa le dai la stat sau ceva de genul asta.
  Ce plimbare cu masina ? si benzina era pe ratie, erai apostol 6 luni pe an ca sa iti permiti niste benzina de mers la mare, asta dupa ce stateai multi ani in asteptare pana primeai masina, pe piata neagra se vindeau Daciile mai scump decat la fabrica!
  Noi astia de pe granita aveam noroc mare, Pepsi si paine buna de la unguri, ba chiar si guma de mestecat!
  Ce era bine – educatia! nu se comenta, nu se puneau la indoiala deciziile profesorilor, bataie cu liniaru la degete, ridicatul de perciuni. Ia fa acuma asa ceva in scoala!
  Mai tine cineva minte atubuzele si tramvaiele supra-incarcate? mersul pe scari?
  Destul de recent am avut de facut o vizita la circa la medicul de familie, afisele alea comuniste despre igiena au disparut demult, inlocuite de reclamele la tot felul de medicamente gen “triferment”.
  Va mai amintiti poate oasele alea golite de orice urma de carne de prin carmangerii… am vorbit recent cu un domn in varsta, macelar pe vremea lui Ceasca. Alea erau cel mai mare si mai mare chin! Daca nu curatau bine oasele alea faceau crize cei de la CTC si Partid, uneori se lasa cu bataie, vre-o cativa partidisti au iesit din sectii cu buzele pline de sange. Omul a ramas cu o ura cronica pe orice organizatie de jegosi care se numeste “partid” si cred ca are mare dreptate. Dar uite la televizor cu cata patima se zice din nou – Partid!

  Reply
 16. Bgd

  Maimute fara minte si fara viziune, singura chestie pe care o vedeti e farfuria din fata. Daca e goala, atunci sa facen revolutie! Acuma aveti toti farfuriile pline si va bucurati de “binefacerile” democratiei.
  Asta pana cand o sa ne vedem cu totii cumparati si fara resurse, datornici pe viata si sclavi bancilor si strainilor care isi umfla burtile de pe urma prostiei in care suntem fericiti ca traim, pentru ca acum avem malluri si mancare la masa. Animale, oi, primate. Asta sunteti

  Reply
  1. nina m

   Vorbesti ca un infumurat care nu stie nimic din ce a fost atunci. Nici nu meriti osteneala de ati explica, si in plus Atari si cat de prost crescut esti .

   Reply
 17. Bgd

  Bine ca sunt eu prost si voi sunteti destepti tare. Uitati-va in ce hal sunteti, mergeti la mall din 2 in 2 zile si va umflati ca porcii cu aripioare, traiti de azi pe maine dintr-un salariu mizerabil, vi se spune ca nu sunteti suficient de productivi si de-aia n-aveti salariile din vest, cand de fapt ce se face aici se face si acolo, daca nu mai bine. Autostrazi n-avem, plangem dupa ele din cand in cand, dar apoi ne amintim ca trebuie sa vedem Nora pentru mama la televizorul nostru care prinde canale digitale si e color, vai ce bucurie! Cladiri si strazi ne construiesc strainii, ca au nevoie de ele. Drumul de la Mioveni la Pitesti uzina Dacia l-a facut, ca la noi stau toti jegosii sa fure. Continuati sa va mintiti, ca e mai bine acum. E mai bine doar ca aveti ce manca, in rest e din ce in ce mai rau, treziti-va prostilor.
  O sa ajungeti ca singurul motiv de mandrie pentru un roman in tara asta sa fie ca are multa mancare din ce alege in magazine, dar bani ioc!

  Nu era genial Ceausescu, dar cu siguranta Romania are nevoie de un lider adevarat, un om cu capul pe umeri care sa puna tara pe roate, asa cum incerca dictatorul pe vremuri. Pacat ca era si nebun, ca viziune sigur avea!

  Reply
  1. db

   Un cizmar analfabet, după tine, avea viziune economica cat să conducă el singur, o țară! Pe bune? Deci, un singur cap, un singur om, cu 2 clase mai mult decât trenul, era în stare să gândească un sistem economic performant, care să se întreacă cu țările capitaliste? Da’ cine era Ceaușescu asta, Mesia? Ziceai mai sus, parcă tot tu, ca România făcea bani și îi împrumuta pe alții. De ce? Dacă noi de-abia ne descurcam, ca țară, să supraviețuim, de ce îi împrumutăm pe alții? Mai ziceai ca era primit ” cu respect” afară. Pai, reprezenta România, respectul ce i se arată era de fapt adresat, diplomatic țării! Au existat dictatori africani criminali dovediți care, până când n-au fost condamnați sau până când nu au fost dați în vileag, au fost tratați exact la fel, ca asta e protocolul diplomatic! Spui ca acum ne e gândul doar la mâncare și ca în rest( care rest?) acum e mai rău ca atunci. Cei care pun accentul pe lipsurile materiale, spun de fapt ca atunci n-aveai posibilitatea sa-ti asiguri nevoile de bază, din piramida lui Maslow, ce pretenții să ai de restul?!

   Reply
 18. alex valahul

  @bgd
  Puiule, cati km de autostrada a facut idolul tau in 25 ani ? Cata benzina putea sa cumpere un om in anii 80 si cate ore statea la coada pt ea ? Cum se circula duminica ?

  Hai bea-ti lapticul (pt care ai fi stat la coada de la 04 am ) si du-te la somnic, vizionarule ! Cand ai burta plina ti-e usor sa visezi la cai verzi pe pereti si la “tatici” providentiali .

  Reply
 19. Bgd

  “Idolul” meu nu e nici Ceausescu si nici vreun lider contemporan. Si invata sa te porti civilizat proasto, ai impresia ca vorbesti cu un pusti? Din cate imi dau seama, tu si cu oile tale sunteti plangaciosii care zbiara dupa lapte, nu eu.

  Vezi-ti in continuare de peticul de pamant caruia ii faci umbra degeaba, ca se pare ca nu te duce mintea sa gandesti mai in fata. Din cauza ta si a celor ca tine nu avansam, ca ne doare mai rau de faptul ca n-avem masa plina decat de viitorul nostru.

  Reply
 20. alex valahul

  vorbesc cu un rahatzel cu ochi cu aere de intzelept vizionar care, daca ar fi si inteligent (dar nu e :D), ar putea fi un potential pericol pt oameni….cam ca ceausescu , stalin , lenin sau slugile lor.
  Sper sa fie suficient de necopt si mic ca sa aibe timp sa-si schimbe optica, altfel sunt sanse mari sa infunde puscaria sau sa stea cu mana intinsa pe strada.

  Reply
 21. Bgd

  De-aia faci parte din pulime maimuto, pentru ceea ce (nu) gandesti. Nici nu ma astept sa iti depasesti conditia, o sa ramai toata viata prost, o sa muncesti ca sa-ti iei multa mancare si benzina (cata n-ai putut avea in comunism) si o sa fii fericit in sclavia si existenta ta inutila pe acest pamant.

  Ceausescu va ramane in istoria acestei lumi, cu bune si cu rele. Tu in schimb, te duci atunci cand trag eu apa.
  Am terminat, suficient i-am dat azi maimutei la moara.

  Reply
  1. Ender

   esti prost pt ca:
   esti ca un hipstarel care tipa jos capitalismul si fara gaze de sist si isi face poza cu aifonu sa are si el ce sa puna pe feisbuc.
   vorbesti de unele lucruri fara sa ai habar ce inseamna bai prostule care esti tu prost. dai cu muci’n fasole ca nu erai pe vremea aia nici ca proiect dar faci judecati despre ce e bine si ce e rau. pai cum bai prostule sa faci asta. ce termeni de comparatie ai tu bai prostule care sta pe net si poate sa isi dea cu parerea despre lucruri pe care nu le intelege bai prostule ? de unde crezi tu ca vine chestia asta cu parerile pe net ? daca era ca in capul tau prost mai dadeai tu cu pareri proaste pe net? prostule care esti prost!

   Reply
 22. alex valahul

  o sa ramai cu vise ero(t)ice pana la adanci batraneti…si doar cu visele….pestic mic si fraier cu aere si vise de rechin

  Reply
 23. Lucidu

  Tu de fapt nici macar nu esti suparat cu adevarat pe vremurile “alea”, ci doar ai ramas cu o sechea (!) ca n-ai avut si tu un Artex (300lei) sa te dai bengos in cartier.
  Dar sigur c-aveai Pegas cu saua lunga(1500lei).Eee, haida-de ,ca tu ,nu si nu ,voiai o minge stil Tango la 20lei .Al dracu’ Ceausescu ca nu ti-a oferit oportunitati demne de Campionatul Mondial!Dar patine pe rotile (300lei) aveai ,dar racheta de tenis de camp aveai ,dar palete de badmington ,si fulg ,aveai ,dar schiuri si bete (500lei) aveai ?Sau poate bob ,si patine de gheata -ca patinoare erau cacalau-mai ales in Brasov ???

  Ce-mi vine sa-i bat peste gura cu cureaua de la ceas pe toti neica-nimeni ce n-au auzit de-a patra flota maritima din lume ,de platformele petroliere marine ,de barajele cele mai mari din Europa ,de ramele de metrou si avioanele Rombac ,de cele mai performante uzine de rulmenti din jumatatea de nord a Terrei ,de cele mai bune blanarii ,pielarii si fabrici de pantofi all-over-the -world ,de cele mai mari combinate petro-chimice (cu vanzari de 80% la export) si …mai sunt !
  Oricum ie de bine ca sunt unii ce mesteca fraze anti ,si extra si sunt nervosi tare pe ceva ce nu constientizeaza de fapt ,ca altfel ar trebui sa intre la schimbul 3 la otelarie ,unde e naspa si cald ,si acolo chiar trebuie sa muncesti pe bune ca ,asa cum zice o lege sfanta :salariul reprezinta plata pt. cantitatea ,calitatea si IMPORTANTA SOCIALA a muncii depuse !
  Ca fara Soneria Matei putem supravietui sotto ,dar fara uvrierul ala ce-ti produce cablul de frana la SUV,sau otelarul ce-ti face ranforsarile din usi , mai putin .

  Reply
  1. eueueunou

   Nu sunt un nostalgic . Mă … în gura lor de comuniști , însă îi dau dreptate lui Lucidu , la care aș vrea să adaug apropo de prostul de ,, ceașcă “, împușcat printre altele și pentru subminarea economiei . Scuzați-mă dar ăștia , după 1990 a supersubminat-o și nimeni nu este pedepsit ( nu zic împușcat ) . În general văd că părerile sunt împărțite . Adevărul este că noi ne certăm ca niște ,, proști ” și ăștia fură milioane ( zeci , sute ) , € și nu pățesc nimic . Poate din aceștia sau copiii lor spun că sunt fericiți . Eu nu sunt fericit ( chiar dacă aș avea mil.) , atâta timp cât văd oameni și copii căutând prin gunoaie , medici și profesori săraci , bătrâni care au muncit o viață și au o pensie de mizerie , iar ăștia pe care îi alegem să ne facă o viață mai decentă , au grijă în primul rând de ei , făcându-și pensii speciale etc. .

   Reply
  2. cezar

   Pefect și obiectiv răspunsul. Am trăit din plin și perioada bună ( aia cu mațul plin,care văd ca are ”greutate” ) cât și ai cu rânduri, foame, lipsuri, etc. etc. Bat înspre 60 deci pt mulți dintre dv. , un boșorog sau poate unul în devenire. Am destule ce reproșa fostului sistem și nimic ce mulțumi celui actual. Sunt nostalgic poate pt anii aceia ,când eram tânăr, sănătos, inconștient, fărăr termene de comparații, plin de vise și ambiții dintre care cele mai multe au rămas în fază de proiect. Dacă pe atunci, însă , nu trebuie să ne fie rușine să spunem ”Da sunt român” acum nu mai sunt f sigur de asta. Nu mai stau de 25 de ani în țară, am văzut și auzit multe și departe de a fi mai înțelept, pricep parcă din ce în ce mai puține. Paradoxal, nu ? Cocoșeilor, vă vine și vouă rândul și o să regretați exact ce aveți acum, cu bune și rele și veți critica tot ce vor înțelege și aplica fii sau nepoții voștri. Asta dacă o să vă mai ridicați ochii din blidul cu care ne prostesc cei ce trag bine de tot de sfori. S-auzim de bine !

   Reply
 24. alex valahul

  Povesti…se vindea la export la pret de dumping , si mai grav chiar sub costul de productie de multe ori , doar ca nebunul sa faca rost de $ ca sa plateasca heirupist datoria externa tot de el contractata.

  Iar produse romanesti de calitate pt piatza interna : zero.

  Si chiar de-ar fi fost asa, si industria ar fi mers brici.
  .ce folos pt roman ? Ca-si petrecea jumate din viatza la coada la orice ? Ca era umilit zilnic ? Ca n-avea voie sa spuna ce gandeste ? Ca nu putea sa iasa din tzara, prizonier fara acte la el in tzara…

  ..

  Reply
  1. Lucidu

   Deci ,povesti:se vindea mai ieftin la export pt. ca forta de munca aici era mai ieftina ca afara .Daca luam cursul leu-dolar de 20 la 1 ,vei vedea la ce ma refer .Si habar n-ai ce-i ala dumping ,asa ca-ntre noi ,dar ie trendy sa folosesti cuvinte sofisticatesti .
   Oricum,un apartament decent costa ,de nou, 70.ooolei ,deci v’o 3500 dolari .Uauu!Ce tare !Si se gaseau pe piata destule produse de calitate -pantofi Guban si Romarta ,stofe Dorobantu etc -dar ce era mai important mancare sanatoasa si gustoasa .asa cum nu se mai gasesti azi ,de la paine pana la salamul de Sibiu sau sampania Zarea si berea de Reghin .Care NU producea obezitate in masa si boli ireversibile .Si cu statul la cozi ,mai usor ,ca s-a intamplat v’o 6 ani ,si nu jumatati de vieti ,iar datoria externa n-a fost facuta pt. uz personal (cum se-ntampla azi) ci pt. industrializarea tarii ,iar costul dobanzii la credit ,care initial a fost de 4% ,a fost marit unilateral de catre pretenarii de la B.M. si F.M.I. la 16%.De-aicea foamea si frigul cat si uciderea lui Ceausescu ,care a avut tupeul sa le dea o mare muie ,sa-si plateasca datoria ,si sa lase tara cu un plus de 4mil dolari -unii spun chiar 8-

   Si cin’ dracu’ te oprea sa pleci din tara -sanchi ,tu prizonier fiind -ca io am vizitat toate tarile socialiste ,si mi s-a parut oricum mai interant Karlovy Vary sau Sk.Petersburg decat Ibiza sau Geneva ???!
   Si daca tu crezi ca spolierea crunta ce se-ntampla azi in Romania echivaleaza cu dreptul tau de-a te duce-n Baleare sau Viena (asta daca-ti permiti la portofel cu salariul minim de 900lei,si daca-ti da patronul concediu cand ai tu bilet ) atunci calatorie sprancenata !!!

   Reply
  2. asa

   Daca luam cursul leu-dolar de 20 la 1 realizam ca salariile erau de 100-150 dolari. Iar preturile erau mentinute artificial, inflatia a fost inlocuita de lipsa produselor de pe raft. Preturile nu aveau nici o treaba cu costul de productie sau cu economia, ia incearca sa-ti construiesti un apartament cu 3500 dolari.
   Pe de alta parte un tv color costa peste 10.000 lei, adica 4-6 salarii lunare, asta oficial, la negru era dublu (nu ca aveai ce sa vezi) un aparat video 20.000, un radiocasetofon de import iarasi vreo 10.000, un pachet de carpati fara filtru 3, un snagov vreo 10, un BT 20-30 si un kent 100 lei.
   Mancarea aia sanatoasa daca n-aveai pile mai era inlocuita si de conserve sanatoase si salam cu soia la fel de sanatos, de bere in care innotau sobolani (produsa la fabrica din Brasov), de sucuri facute integral din chimicale etc. Nu de alta dar bolile gastrointestinale n-au aparut dupa ’90.

   Industrializarea tarii a constat in cumpararea unor linii de fabricatie uzate din occident, pe care se produceau produse depasite (de asta se exporta ieftin in tari de lumea a treia ca doar aia mai cumparau acele produse) si la care lucrau de 2-3 ori mai multi muncitori decat era prevazut. De exemplu o linie adusa de la nemti la care trebuia sa fie 500 angajati la noi lucrau 1500. Vezi de exemplu Dacia, care si in anul 2000, pana la venirea capitalistilor de la Renault, producea o masina proiectata in anii ’60.

   Cel mai ridicat nivel de trai din perioada comunista a fost in jurul anului 1970, pana la inceputul anilor ’80 Ceausescu a reusit sa falimenteze tara, la buget nu mai erau bani deloc, nici macar ca tara sa functioneze dapai sa mai plateasca si creditele (luate tot de el) iar datoria aia “imensa” era de 8 miliarde de dolari (azi BNR are o rezerva de 30-40 miliarde de euro) si atunci a fost constrans sa-si plateasca creditele la datorii! Tocmai atunci geniul carpatilor a decis sa plateasca integral datoria tarii cu orice pret. Ia cauta articolele despre negocierile cu FMI din perioada aia, ia vezi ca se obtinuse un acord cu o dobanda extrem de avantajoasa pt vremea aia ca sa-si plateasca creditorii dar Ceausescu a dat cu piciorul in intelegere si a contionuat nebunia. Ba mai mult, pe la mijlocul; anilor ’80 creditorii au vazut ca Romania isi plateste cu regularitate creditele si conditiile au fost relaxate, Ceausescu a fost sfatuit sa nu mai plateasca in asa ritm datoriile si banii economisiti sa investeasca in retehnologizarea liniilor industriale invechite, astfel putea produce mai calitativ->exporta mai mult->valuta mai multa pt credite. Dar Ceausescu iar a dat cu piciorul in sfaturi si a continuat nebunia.
   Ca sa plateasca datoria Ceausescu a vandut inclusiv din rezerva de aur a tarii (asa sa afle si cocalarii de hipsteri ca si comunistii au vandut aurul tarii) si a lasat in frig si foame populatia.
   A investit miliarde de dolari in canalul Dunare-Marea Neagra sa scurteze cu cateva sute de km traseul vapoarelor (cel ami ieftin mijloc de transport!) care oricuym veneau de la mii sau zeci de mii de km departare… Investitiile in canal se vor amortiza cam in 300 de ani!

   Apropod e investitii personale, a cheltuit alte miliarde de dolari pt magaoaia de casa poporului sa aiba unde sa stea.

   I-a venit idea geniala sa rafineze titeiul cumparat ieftin de la partenerii din tarile arabe si sa exporte benzina si produse petroliere scump. A construit 6 rafinarii, pe urma a venit criza petrolului si a disparut titeiul ieftin si el a ramas cu rafinariile gigantice utilizate la o capacitate mult redusa. Azi mai functioneaza 2 sau 3 maxim.

   Cine il impiedica sa plece din tara? Comunistii care aveau grija ca nu cumva sa fugi din tara, daca incercai riscai sa fii impuscat sau sa infuzni puscaria!
   Si daca cumva primeai acordul securitatii sa pleci in occident strict doar in exursie, mare branza nu faceai cu salariul de 100-150 dolari.

   Reply
 25. nicu

  ‘erau unii care aveau mingi de-alea de fotbal „artex”. Doar că nu se juca nimeni cu ele. Doar ți-o arăta, că o are, apoi o ducea în casă. Erai nebun să te joci cu ea? Dacă se spărgea nu aveai de unde să cumperi alta.’ – sigur ca aveai de unde sa cumperi alta, erau in magazine cu 300 lei, stiu bine ca salivam dupa ele. Daca se spargeau, le vulcanizai. Nu te jucai cu ele ca sa nu le julesti.
  Bomboane Cip se mai gaseau, cel putin in Bucuresti, cum se mai gasea si ciocolata facuta in Brasov la Cibo, dar aia era mai proasta decit ciocolata de la Excelent (Bucuresti) sau Kandia (Timisoara), care si alea erau proaste rau. Mai proaste decit chestiile care se vind acum in magazine si se numesc ‘tablete cu cacao’ pentru ca la ce compozitie au nu e voie sa le numeasca ciocolata.
  Acum despre nostalgici, exista si unii autentici, care isi amistesc perioada de dinainte de anii ’80, socant sau nu dar cica prin anii ’70 Romania avea unul dintre cele mai ridicate standarde de viata din blocul comunist. Eu nu imi amintesc de atunci decit ca daca intrai in magazinul de piine, chiar se gasea piine, si faina si alte lucruri.

  Reply
  1. Lucidu

   Vad tot felul de comentarii unele mai halucinante decat altele ,bazate pe lozinci stupide si amintiri umbrite de tineretea prea ,,,juvenila cat si de spalarea pe creier din ultimii 25 ani ,practicata sistemic de parvenitii ajunsi la putere dupa ’90.
   Primul exemplu:artex-ul din vitrinape post de bibelou.Poate in localitati gen Gheboaia ca la mine-n cartier ,la fiecare scara de bloc se exista minimum una bucata ,folosita aproape zilnic pe maidan sau terenurile de sport aferente scolilor din jur.Se mai si julea ,in timp, dar never-ever NU se vulcaniza ,ca ierea din PIELE ,nu???Adica ,hello,la naiba-n puii mei ,despre ce vorbim aici?
   Io ,ca copil ,pa persoana fizica ,cu parinti uvrieri cu salarii medii ,posedam si artex ,si paleta de ping-pong (50lei) ,si racheta Neptun (300lei),si patine pe rotile .si d-alea de gheata (400lei).si bedmingtoane ,dar nu si bicicleta .Naspa ,ca nu poti sa le ai pe toate .
   Cat despre bomboane si cip-uri (uauu, ce tema de discutie) io declar ca ciocolateria din vremurile alea era cu 10 clase peste porcariile pline de E-uri si aditivi cancerigeni pe care le ingurgitam azi .
   Asa ca sa n-o mai frecam pe duda ,si sa recunoastem ca Romania moderna a fost cladita in vremurile alea-electrificare ,alfabetizare ,drumuri .poduri ,sistematizare moderna ,apa curenta ,gaze ,incalzire centrala ,canalizare ,scoli si licee ,spitale ,gradinite ci crese (chiar vreau UN ex.de cresa in ziua de azi),baraje ,metrou ,centrala nucleara,Prunariu in cosmos,a patra flota comerciala din lume…..si pot s-o tin asa pana dimineata .
   Ca pe time-ul regalitatii, astea nu prea existau ,asa ca a se lasa prostia cu “regalitatea a faurit Romania moderna” si cu “noua democratie ne-a redat demnitatea si drepturile omului”
   Cam care drepturi ,ca de votat votam ca prostii ,si iese cine vrea nu’s ce Cur te’n Costitionala (!) .iar cu dreptul la libera circulatie si munca in Ioropa a fost cam asa:
   vine U.E. la noi si zice:bai ,ghertoilor ,noi va lasam sa una-aia p-acilea ,adica :sa prestati cele mai umilitoare munci ,sa ne spalati cururile ,sa ingrijiti bosoragimea ,sa adunati fructele si legumele ,sa spalati w.c.-uri ,sa fiti dame si dami(!!) de consumatie prin baruri si bordeluri ,dar ,pentru asta voi ne dati toate industriile performante impreuna cu resursele energetice ,aur ,argint,uraniu pe MOCA ,si ne mai si cumparati toate junk-urile de vi le exportam noi drept articole de lux !!CLAR??

   p.s.mi-aduc aminte ca posedam chiar si un stilou chinezesc ,d-ala cu penita din aur,pret 120lei .Si nu-l tineam in vitrina ,cel mult in penar ,cand plecam la scoala !!

   Reply
  2. asa

   Tovarase, dumneata vrei sa ne spui ca acum suntem spalati pe creier si atunci se prezenta adevarul? Pe vremea aia scriai cumva pentru Scanteia?
   Dulciurile de atunci erau sanatoase oare? Si bune, mai ales caramelele in care iti rupeai dintii sau guma de mestecat care se faramita in gura.
   Romania moderna cladita de comunisti a ajuns printre codasele Europei, si ultima dintre actualele state UE (si Bulgaria era inaintea Romaniei) in timp ce state devastate de razboi devenite pe urma capitaliste au ajuns puteri economice mondiale. Vezi Corea de Sud (iar fratii lor comunisti de la nord unde sunt azi?), Taiwan, Japonia, etc. Cresterea economica a Chinei se datoreaza tot capitalismului si capitalistilor (economia Chinei fiind de tip capitalist, partidul de la conducere e comunist doar prin nume).
   Romania era o tara de lumea a 3-a, iar sistemul medical era asa performant incat aveam cel mai mare numar de bolnavi HIV din Europa si aveam singura comunitate de leprosi din Europa!
   Adevarul e ca azi Romania exporta mai mult decat a exportat vreodata in istorie iar economia e mult peste ce a fost in comunism!
   Ps. Marile realizari enumerate de tine erau realizate si de capitalisti iar Prunariu a ajuns in cosmos datorita rusilor, doar nu crezi ca era meritul lui Ceausescu sau a tarii!

   Reply
  3. Sabotor

   @Lucidu
   artexul avea camera. Cand se spargea camera, ce ma-sa faceai cu ea? Auzi la el, Artexul era de piele, deci nu-l vulcanizai ever. Pfff.

   Si ba, si eu aveam si paleta de ping-pong, si racheta si patine si rotile. Patine cu rotile nici nu cred ca existau in vremurile mirifice ale comunismului. Da’ eram ceva mai smecher, c-aveam si bicicleta. Da’ stii ce era cu toate astea? Erau niste porcarii sinistre, tin minte cum nu mai puteam sa ridic mana dupa 30 de minute de tinut in mana racheta aia facuta la reghin. Am pus mana pe o racheta tot de lemn, da’ ruseasca. Alta viata. Da’ ce sa vezi, dinalea aveau privilegiatii.

   Bomboane si alte cele… coane, cred ca te-a lovit senilitatea si ai uitat. Cum ma-sa sa zici ca mizeriile vandute atunci pe post de bomboane erau mai bune decat alea de astazi. Bai, ciocolata aia mizerabila nu puteam s-o mananc in (rarele) ocazii cand se gasea, fie ca era kandia, fie ca era ambasador. Era tare ca piatra si n-avea nici un dumnezeu. Tin minte si bomboanele alea de agatat in pom – ceva chestii zaharoase care ar fi trebuit sa contina metoclopramid in compozitie, ca sa nu ti se faca rau de la cat zahar (99.99%) contineau.

   Baraje, metrou, centrala nucleara…. pai pula mea, astea s-au facut si-n alte state, inclusiv comuniste, fara sa fie abuzati oamenii “muncii” ca la noi. Pai pula mea, inchidem ochii la ororile comuniste pe motiv ca s-au facut aceleasi lucruri ca si in alte tari, tari in care oamenii erau (mai) liberi si nu erau fortati sa indeplineasca norma cincinala in 4 ani? Iti dai seama ce sustii? Cat despre Prunariu, nu-l baga in discutie, ca Romania si Ceausescu n-au nici un merit, e numai munca/meritul Rusiei ca a ajuns Prunariu in spatiu – voiau rusii sa trimita in spatiu cate un om din fiecare tara comunista.

   Drepturi/libertati: tampitel, acum pot sa ma duc unde vrea cucu’ meu in Europa, sa muncesc legal. Bun, tu crezi c-au plecat numai curvele si aia care spala mosi la cur, ca esti prost de bubui; n-ai cum sa-ti inchipui ca dintre aia 3 milioane ce-s plecati prin Europa, multi au joburi misto si nu spala mosi senili la cur.

   Si inca o chestie: voi care spuneti ca era mai bine-n comunism pentru ca acum avem niste lichele in guvern, tampitilor, voi nu va dati seama ca TOT comunistii ne conduc? Voi realizati ca in 89 nu s-a intamplat nimic altceva decat ca au venit la putere politrucii din linia a 2-a?

   Reply
  4. Sabotor

   @Lucidu
   ah, c-am uitat, vad ca tot tu ai dat-o pe aia cu avioanele Rombac. Pai pula mea, coane. S-au construit 9, dupa licenta BAC. Planul era sa se construiasca 80. Da’ erau atat de proaste incat nici o companie aeriana nu le-a vrut. Inclusiv companiile din tarile prietene le-au refuzat.

   Si uite, aici vezi progresul fata de perioada comunista: In comunism nu eram in stare nici macar sa copiem ceva, pe cand acum…. uita-te cum prospera aia de la hotnews si alti ciorditori.

   Reply
 26. Bodolay

  Am avut 13 ani la Revoluție (deși corect ar fi să-i spunem Răscoală) și, spre deosebire de alții născuți după ultima ploaie și cu smartphone-ul în Pamperși, detest tot ce înseamnă Ceaușescu, comunism, epocă de aur. Îi detest pe cei care plâng după “vremurile alea”.
  Eu, spre deosebire de Bgd, mi-am scris temele la lumina lumânării, am stat la rand la lapte la ora 5 A.M., lăsam joaca și o luam la fugă la magazinul de pâine când auzeam pe cineva ieșind în geam și strigând” au băgat pâine la Rapid!”. Am participat (obligat-forțat) la defilări de 23 August, de 1 Mai, când nu aveam voie să mergem la țară în vacanță sau să părăsim orașul, ca să stăm pe stadion și să ridicăm cartoanele colorate la comandă.
  Tatăl meu a fost prins la graniță (vroia să fugă în Ungaria), a fost bătut până a făcut pe el, după 2 săptămâni de arest a fost lăsat acasă, tuns zero. Vecinii șopteau că o fi fost la pușcărie (pentru furt sau alte găinării).
  Îl înjuram în șoaptă pe nea Nicu, desene animate 10 minute pe săptămână, doar Teleenciclopedia îți mai dădea așa o iluzie a libertății.
  Și vine derbedeul ăsta și zice că suntem plângăcioși? Că ne gândim doar la farfuria noastră?

  Reply
  1. Bgd

   Ei bine, iata ca s-a mai ivit inca un plangacios. Ok, ca sa nu ramai cu ideea ca ma refer numai la farfuria ta. Problema cu voi maimutele e ca va vedeti doar interesul personal si imediat, e greu sa folositi putinul ala de creier ca sa ganditi mai in viitor.
   Asa cum a zis cineva mai sus, “corvoada” asta cu mancarea putina si lipsa de benzina a durat cativa ani, nu toata perioada comunista.
   Spune-mi tu plangaciosule, esti mandru de cei care te conduc acum? Simti vreun sentiment inaltator cand vorbesti despre tara ta? Cand vrei sa le vorbesti unor prieteni straini despre cele mai importante obiective si constructii din tara ta, le spui despre ceea ce “au construit” liderii democratiei?
   Prin munca si suferinta se ajunge sus, nu prin bunastare continua si durere in cur. Pentru ca asta se intampla acum, cu totii suntem intr-o oarecare stare de bine, traim ca in transa si din cand in cand ne mai activam (vezi alegeri 16 noiembrie), dar doar pentru scurt timp, ca apoi sa revenim la iluzia pe care-o numim viata libera.

   Comunismul asa cum a fost el la noi n-a fost cel mai bun, se puteau face mai multe si cu mai putina suferinta pentru popor, dar cu siguranta a fost mai bine si s-au facut mai multe decat s-au facut dupa aceea.

   Reply
  2. obnoxious

   Cator oameni le-a folosit faptul ca Romania era ‘tara cea mai’ la niste chestii? Ca oamenilor de rand nu. Mandria patriotica nu tine loc de mancare si viata decenta

   Reply
  3. asa

   Cel mai important lucru castigat nu e mancarea din farfurie, caldura din case sau alte lucruri de astea neimportante pt tine. S-a castigat libertarte de care vad ca te folosesti pe deplin! Nu de alta dar pe atunci daca protestai sa nu se distruga natura cu exploatarile sau cu poluarea, vorbeai de rau de comunisti cum faci acum cu capitalismul, injurai pe Ceausescu cum il injuri pe Basescu (din cauza caruia traiesti tu prost, si nu din propria incompetenta?) sau numeai comunistii maimute proaste, infundai puscaria de nu mai vedeai lumina soarelui sau te duceau in lagar la canal sa construiesti ceva ce se va amortiza peste 300 de ani (asta asa ca viziune ceausista).
   Oricum geniul Carpatilor era asa de vizionar incat din 1970 cand era cel mai ridicat nivel de trai din toata perioada Comunista pana la inceputul anilor ’80 a falimentat tara si a bagat-o in cea mai mare criza economica de dupa razboi. De vizionar ce era a crezut ca recesiunile economice capitaliste nu pot afecta Romania! Asta e cand ajunge un cizmar la conducerea tarii cu toata puterea in mana!

   Reply
  4. Sabotor

   @Bgd
   Retardel, nu-ti mai da cu parerea, ca esti tampit rau. Auzi, numai cativa ani a durat corvoada. Pai da, din ’49 pana-n 89, cu o pauza de vo’ 10 ani intre 70-80. Tampitel, tu-i tot dai inainte cu “vedeti doar interesul personal”, dar care pizda ma-tii de interes sa-l fi vazut? Al victoriei socialismului? Trebuia sa fim bucurosi ca punem umarul la constructia socialismului in timp ce stateam flamanzi in frig, fara nimic pentru ca-ti lua statul tot? Trebuia sa fi fost mandru si sa nu-mi vad “doar interesul personal” cand taica-meu a fost luat cu japca, “medieval style” sa lucreze la “casa poporului”? Si ca tot veni vorba de asta, trebuie sa fiu mandru ca s-a construit mizeria aia de palat? Mizeria aia care pe tine probabil te trimite-n extaz, dar eu vad parinti smulsi din sanul familiei pentru a construi un palat pentru cizmarul pulii mele.

   In fine, ce voiam sa-ti transmit: jet, trolule.

   Reply
  5. Bgd

   Uite care-i treaba, ma doare undeva de plansetele voastre, daca ar fi dupa capul vostru sec omenirea ar trebui doar sa lucreze in agricultura ca sa avem ce manca. Daca ar fi dupa mintea voastra, scopul nostru in lumea asta ar fi sa traim bine si atat, nu s-ar mai construi nimic, nu s-ar mai face avansuri tehnologice, ce sa mai zic de explorarea spatiului, deja pentru creierul vostru astea sunt SF-uri care n-au ce cauta decat pe ecranul cinema-ului.

   E foarte bine ce-a facut Ceausescu si imi pare rau ca era doar un cizmar, altfel ar fi avut idealuri si mai inalte!

   Reply
  6. Sabotor

   @Bgd
   Plansete? Lol. Iti dau un sfat, pe gratis: oamenii nu se plang cand iti zic ca esti prost. Nu, pur si simplu iti transmit ca esti prost, nu se plang.

   Si 2, daca din tot ce s-a scris mai sus tu ai inteles doar

   “Daca ar fi dupa mintea voastra, scopul nostru in lumea asta ar fi sa traim bine si atat, nu s-ar mai construi nimic, nu s-ar mai face avansuri tehnologice, ce sa mai zic de explorarea spatiului, deja pentru creierul vostru astea sunt SF-uri care n-au ce cauta decat pe ecranul cinema-ului”

   atunci inseamna ca esti mult mai prost decat credeam. Pai pula mea, nu putem sa exploram spatiul daca nu traim intr-un regim totalitar, condusi de un megalomaniac. Nu putem sa construim metrou daca nu ingradim oamenii in tara, daca dam apa calda sau curent. Nu putem construi nimic daca oamenii gasesc mancare in magazine. Cam asta e rationamentul tau. GG, te propun pentru un premiu.

   Reply
  7. Bgd

   Si ma rog, de 25 de ani de cand suntem liberi si fericiti, cate metrouri, rachete spatiale , cai ferate, strazi si constructii importante s-au realizat?

   Potoleste-te, daca vei citi putina istorie a lumii te vei convinge ca doar regimurile totalitare au dus la constructii pe care acum pe numim “Minuni ale lumii” si la care stai smerit cand le privesti. Oricum oamenii sunt prea multi si cea mai mare parte din ei fac umbra pamantului degeaba toata viata lor, aia mica si insignifianta. Macar sa vina unul care sa-i conduca si sa faca istorie.

   Reply
  8. Sabotor

   @bgd

   “Oricum oamenii sunt prea multi si cea mai mare parte din ei fac umbra pamantului degeaba toata viata lor, aia mica si insignifianta. Macar sa vina unul care sa-i conduca si sa faca istorie.”

   Mkay, pai atunci ia sa vin eu sa-ti iau casa, pe taica-tu sa-l trimit la munca silnica pentru ca e burghez din moment ce are o casa/apartament, deci dusman al poporului; pe frate-tu il inchid in pivnita pentru ca n-a vrut sa-l scuipe in public pe dusmanul de clasa – taica-tu. Iar pentru tine am un plan special: din fosta ta casa iti inchiriez un colt neincalzit, unde-ti arunc niste colturi de paine uscata. La ocazii speciale iti dau si niste banane verzi, sa nu zici ca-s bulangiu. Da’ te leg cu lanturi de caloriferul rece, ca nu-mi convine sa te plimbi de colo-colo. Singurele momente in care nu esti legat de calorifer, te folosesc drept sclav la modernizarea casei – vopsesti, schimbi usi, ma rog, muncesti la casa si o parte i la punct. Dupa care, te leg din nou de calorifer si inchiriez camerele din casa unor firme, sa fac un ban cinstit. Iar pe tine te mai scot din lanturi doar de 23 august, de ziua mea, cand o sa-mi canti la multi ani si o sa declari ca esti mandru si fericit ca te-am lasat sa pui la punct casa, (si in consecinta eu pot s-o inchiriez la pret mai mare) esti deosebit de bucuros ca te las in coltul tau si ai cojile de paine zilnice.

   Si dupa vo’ cativa ani, frate-meu ma alunga din casa, ca vrea si el sa se simta faraon, da’ in proces te dezleaga pe tine din coltul tau si dar te da afara si nici coji de paine nu-ti mai da, iar tu incepi sa plangi dupa cat de bun eram eu. Da, te tineam legat intr-un colt, da, era frig si naspa in colt, da, mancai numai coji de paine, da uite cat de frumos ai aranjat casa si uite cati bani incasam EU din chirie.

   Cam asa e cu comunismul si cu tine.

   Reply
  9. asa

   BGD
   Uite ca tema pt acasa: cauta pe internet ce magiostrala de metrou se afla in constructie in acest moment.
   Zine si noua in cate tari exporta Astra vagoane de calatori
   Spune ce stadion modern comparabil cu Arena Nationala sau Stadionul U Cluj a construit geniul carpatilor? Nu pomeni de gropile cu maluri de pamant ca alea doar stadioane nu se pot numi.
   Ce rachete spatiale a construit? Aaaaa nici una.
   Cand a fost finalizata centrala de la Cernavoda? Iti zic eu, unitatea 1 in 1996, unitatea 2 in 2007!
   Cati km de autostrada a construit? Erau ~100 km intre Pitesti si Bucuresti dar aia nu se putea numi autostrada, era fara benzi de urgenta, fara separator median si era din placi de beton de proasta calitate, dupa ’89 a fost reconstruit in totalitate. Deci zero barat. Azi de bine-de rau sunt peste 600 km.
   Majoritatea drumurilor din 1989 au existat si inainte de epoca ceausescu iar dupa ’89 au trebuit refacute deja de mai multe ori.
   Cate centuri de ocolire a construit? Pai Brasovul cu peste 300.000 locuitori nu avea centura! De fapt aproape nici o localitate nu avea centura iar capitala avea o centura cu o banda pe sens!
   Majoritatea cailor ferate existau si inainte, el doar le-a electrificat.
   Cel mai lung tunel feroviar cand a fost construit oare? In perioada interbelica cumva?
   Azi intre 20-40% (in functie de conditiile meteo) din energia electrica produsa se obtine din turbine eoliene, toate construite in ultimii 10 ani!
   Dar podurile de la Cernavoda (care erau printre cele mai mari realizari ingineresti ale vremii) cand s-au construit?
   Ce fabrici a infiintat la Brasov? Ca mai toate existau si inainte, el doar le-a confiscat si le-a extins bagand un numar triplu de persoane decat ar fi fost nevoie, sa ajba lumea unde sa taie frunze la caini. De aia va e dor de vremurile alea ca doi “destepti” frecau menta iar al treilea fraier lucra pt toti trei. Va trebuie mereu un tatic sa va indrume ca nu sunteti in stare nici sa va stergeti la cur, sa va dea grajd unde sa va refugiati de ploaie chiar daca inauntru e frig si intra vantul sub geam, sa va dea loc de munca din oficiu sa aveti jug si sa aveti unde sa o frecati la rece facand nimic ca altul (care nu era incantat de regimul vostru si dorea libertate si dreptate era persecutat de astia de seama voastra) lucra si in locul vostru. Astia sunteti voi, barmani si santieristi care ati luat bacul copiind dar va credeti extrem de inteligenti.
   Apropo, cine erau cei care au jefuit tara asta din 45 pana prin 89? cine erau cei care au luat tezeaurul? Cine demontau fabrici cu totul si le mutau in Mama Rusia? Printre altele fabrica de avioane din Brasov care era in loc de Tractorul, asta asa sa vezi ca nu Ceausescu a inventat avioanele. Cine a cerut tarii despagubiri de razboi de cateva zeci de ori decat produsul intern brut de atunci? Nu cumva sovieticii (adica rusii) comunisti?

   Dar ce tari au trimis om pe luna? Capitalistii cumva? A da, stiu, replica de cretin e ca totul a fost regizat. La fel ca trenurile de mare viteza sau pe levitatie magnetica dezvoltate tot de capitalisti in timp ce comunistii se chinuiau sa electrifice linii construite de altii.

   Mai pot continua daca vrei ca exemple sunt suficiente. Dar mai zic doar atat: daca comunismul a fost benefic cum de mai toate tarile din blocul comunist au fost mai slab dezvoltate, mai inapoiate, mai sarace si se traia mai prost decat in tarile capitaliste din vest? Cum de Austria a depasit cu mult Cehia, cum de Germania de Vest era (si inca e si in ziua de azi) mult mai dezvoltata decat Germania de Est? Cum de populatia din tari capitaliste nu se inghesuiau sa se stabileasca la noi, doar de la noi incerca sa fuga foarte multi chiar si cu riscul de a plati cu viata?

   Si nu avem 25 de ani de libertate si capitalism. Noi am pierdut startul tot din cauza comunistilor si a mentalitatii comuniste bine impregnate in capul poporului, si primii 10-15 (cel putin perioada dintre 1990-2000) ani au fost irositi si in perioada 2000-2004 inca eram tot sub influenta comunismului cu ziaristi amenintati si batuti daca scriau impotriva guvernului.

   Reply
 27. Nadia

  Plângeți-vă de ore puține de emisie, la tv, de statul la rând ore în șir, de lifturi defecte și, de ce vă mai trece prin cap !
  Dar că, aveați școli unde să mergeți pentru a vă lumina—atunci se învăța carte, nu glumă– și, era gratuit învățământul de toate gradele, că mergeați în tabere, de vară, de iarnă sau pe discipline…tabără de matematică, de sport—fără să dea părinții un ban, că se repartizau apartamente prin întreprinderi, cu chirie, modică evident…, de toate astea nu pomeniți…de ce?
  Câți copii abandonează, azi, școala? Câți nici nu ajung în cls I, îngroșând rândurile analfabeților? Gem orașele de oameni fără un acoperiș deasupra capului, care nu au un loc de muncă, nu au o coajă de pâine.
  Nu socialismul sau Ceaușescu, au făcut tot ce există în țara asta ci, noi, oamenii.
  Acum este ”libertate”…da? La ce vă folosește că-i puteți înjura pe toți mai marii țării—din care, unii, niște borfași, hoți și plagiatori.., că aveți internet unde scrie fiecare ce-i trece prin cap, că puteți colinda lumea…poate 5% din populația țării ?
  Prosperitatea și buna stare, bogăția unei țări, nu constă doar în luxul și emfaza, câtorva .
  Să dea Dumnezeu ca 2015 să aducă mai multă cinste, dor de muncă și împliniri !

  Reply
  1. asa

   Ce va place sa enumerati niste lucruri normale ca realizari extraordinare! Chestiile alea se faceau oricum, problema e ca regimul a uitat sa faca multe alte lucruri elementare!
   Analfabetismul nu exista pe hartie ca in realitate altfel statea treaba. Copilul invata, nu invata, oricum trecea scoala. Unii nu invatau absolut nimic, il mai lasau corigent de cateva ori dar pana la urma oricum trecea clasa ca asa cereau aia de sus. Stiu bine ce era in invatamant ca unul dintre parinti acolo lucra. Aia ca se facea carte e in capul batranilor care au impresia ca sunt mai destepti! Ei si cu vorba lor: “pe vremea mea…” Sistemul de invatamant actual e mostenire din comunism si e depasit din mai toate punctele de vedere!
   Mai amintesc de beneficiile invatamantului de atunci si palmele si bataile luate de la profi cretini care erau la ordinea zilei.
   Gratuitate? Pai azi tot gratuit e din gradinita pana la facultate, masterat si doctorat. Si taxa exista doar la facultate, pa langa locurile fara taxa si e absolut normal, aia care invata au gratis, aia care o frec la rece sa aiba o diploma de pus pe perete sa plateasca! Azi fac mult mai multi facultate GRATIS decat faceau inainte de ’89!
   Azi copii din clasele primare primesc micul dejun gratis, pe atunci plateau din buzunar!
   Tabere gratuite exista si acum, dar e pt cei care invata si pt cei cu situatie financiara proasta. Pe atunci erati obisnuiti sa primiti de la stat tot, dar va intreb, voi ce ofereati statului?

   Numarul celor fara acoperis e infim, la fel numarul celor care n-au coaja de paine, astea sunt textele de la antene si nu tine. Atunci n-avea majoritatea coaja de paine!

   Doua lucruri facea comunismul pt voi:
   1. dadea de lucru la toti, de aia era plin in fabrici de taietori de frunze, chit ca nu faea nimic lua salariu. Bravo, mare realizare!
   2. dadea cate un cotet la bloc de 50 mp unde se inghesuia toata familia, unde era frig iarna, batea vantul sub geam de trebuia sa puna omul mereu cate un burete, unde aveai apa calda o ora pe zi si in ora aia se spalau toti, unde luau curentul sau gazul cand aveau chef, unde auzeai pana si basina vecinului, unde aveai telefon cuplat cu vecinul sa-ti asculte si cele mai intime ganduri si sa te toarne daca asa considera si mai pot continua! Bineinteles apartament primeai daca erai casatorit, altfel primeai o camera la camin cu buda in capatul coridorului, sau mai fain, unii aveau bucatarie, altii aveau baie si mergeau la vecini pt gatiti si ailalti veneau sa se cace la tine… Pe langa asta a si mutilat orasele tarii cu constructiile astea hidoase!
   Apartamentul ala puteai lua cu 70.000 lei cum a zis tovarasul securist, adica salariul mediu cam pe 3 ani iar azi ar trebui sa aduni salariul mediu cam pe 7 ani dar azi ai posibilitatea sa-l iei in rate si cam greu cred ca un cuplu cu salariu mediu nu isi permite ratele la apartament.
   Si in timp ce o garmada de taranoi moldoveni (care pana prin anii 2000 inca tineau porci in spatele blocului si pasari pe balcon, dupa 2000 au fost desfiintate ultimele cotete din triaj, si astia taiau porcul in parcare si afumau porcul in afumatoria din spatele blocului, si foloseau spatiul verde drept gradina unde plantau fasole , porumb si ceapa – cam asa e unde stau eu la 10 minute de mers pe jos pana in Centrul Civic…) au primit cotet la bloc, la altii le-au ras de pe fata pamantului casele, rodul muncii de o viata, si in schimb primeau si ei cate un cotet la bloc… Bravo, ati egalizat societatea, putorile au putut trai la fel de bine sau prost ca si aia care chiar au muncit si au vrut sa realizeze ceva in viata! Ca era acelasi cacat daca spargeai toti banii pe bautura in carciuma sau strangeai banii ca oricum n-aveai ce face cu ei!
   Dar in ce consta bunastarea? In mizeria ce a oferit comunismul? Ca economia comunista a esuat de fiecare data, peste tot, voi tot nu pricepeti odata asta ca n-are cum sa functioneze? Va fute intruna grija (invidia) altuia si daca nu va ajuta nici mintea nici sarguinta at incercati sa-l impiedicati si pe celalat sa realizeze ceva prin “egalizarea sanselor”! Pt a elimina saracia exista alte sisteme, exista social-democratia (dar nu asta din Romania cu PSD)! In Germania care e stat capitalist si bogat si dezvoltat si avansat, unde nu exista salariu minim ala care nu vrea sa munceasca ca asa vrea el primeste de la stat acoperis deasupra capului si 400 euro bani din care sa traiasca. Nu va trai in lux dar o sa aiba strictul necesar si daca vrea mai mult n-are decats a-si caute de lucru! Bagati odata in cap, ca, cu cat e mai dezvoltat si mai bogat un stat, cu atat poate oferi mai mult pt categoriile sociale defavorizate! Comunismul n-a adus decat saracie pt toti, si mai lasati realizarile marete ca eram tara cea mai rupta in cur in Europa!
   Realizari marete care nu prea sunt marete…
   Industria textila, si pielarie – ingustrie de tari din lumea a 3-a
   Avioane ROMBAC copiate de la englezi (BAC), adica Ceausescu a cumparat licenta unui produs expirat de ani de zile (ca si la Dacia) din care a facut 9 bucati si 2 neterminate, toate 9 au ajuns la Tarom care dupa scurt timp nu le mai putea folosi pt pietele occidentale ca nu le permiteau aterizarea din cauza zgomotului, asa ca le-a folosit incomplet! E ca si cum azi am cumpara licenta de a fabrica VW Golf 3 si pe urma ne miram ca din cauza normelor de poluare si securitate nici macar nu le putem omologa, ce sa mai vorbim sa le vindem. Cam asta era majoritatea industriei comuniste, produse expirate, si dupa ce ca erau copiate mai erau si proaste!
   Casa Poporului – magaoaia inutila, poporul n-avea ce manca dar Ceausescu isi construia palat imens, printre cele mai mari din lume, megalomanie tipica unui personaj cu organ sexual minuscul…
   Canal Dunara-Mare – costuri uriase (cu banii aia putea construi vreo 1000 de km de autostrazi) inutil, scurteaza doar cateva sute de km, si nerentabil, se va amortiza peste cateva sute de ani (dupa veniturile actuale cam in 300).
   Baraje – printre putinele constructii mari utile, dar cu un cost imens pt mediu! Hipsterilor, pt miile de km patrati de paduri distruse nu protestati? Oricum azi turbinele eoloiene au egalat deja productia hidrocentralelor.
   Termocentrale – poluare maxima
   Combinmate de toate felurile: poluare imensa, Romania era printre cele mai poluate tari europene, oare cate sute de mii de oameni s-au imbolnavit si au murit de la poluare?
   Rafinarii – A construit vreo 6 din care 3 erau absolut inutile, titeiul s-a scumpit si el nu mai avea ce sa rafineze!
   Uzina Roman – Aici iar fabrica un produs copiat prin licenta, si care era de o calitate extrem de proasta, exista un documentar pe internet despre uzina. Pe langa asta mai si lucrau de 3 ori mai multi decat ar fi fost nevoie!
   Poduri peste Dunare: pai a construit 3: 1 rutier la sud de Braila, si 2 mixt rutier+feroviar. Un pod la Giurgiu, impreuna cu rusii si bulgarii (“podul prieteniei”) care deja ar cam trebui reconstruit si ala de la Cernavoda care la cativa ani de la finalizare deja avea grave probleme structurale!
   Mai aveti si alte constructii/realizari marete cu care va laudati in lume? Ca pe turistul strain fix realizarile astea nu-l intereseaza!

   Reply
  2. asa

   Mai adaug centrala nucreala, pai asta a fost inceput de el si finalizat de capitalism, un reactor in 1996, celalalt in 2007 si e facut dupa tehnologie Canadiana. Deci tot capitalista, si iubitul vostru conducator mai tot ce a copiat cu sau fara licenta, a copiat de la capitalistii pe care asa de mult ii huliti! Pai cum se poate ca tot ce e bun e facut de ei?
   Tara a fost bagata in criza fix de Ceausescu, din toata perioada comunista cel mai bine a fost in 1970 (adica la 5 ani de la moartea lui Dej si dupa 5 ani de era ceausesista) dupa care a luat-o la vale rau de tot si pana in 1989 a cazut in continu! Adica au fost 5 ani in care a mai mers tara din inertie dupa Dej pe urma 20 inc are se ducea la vale! Pai pe vremea lui Boc au fost 2 ani de criza, 2009-2010 ca in 2011 deja era in crestere economia si l-ati demis! DAca era ca pe vremea lui ceausescu probabil ii taiati de viu coaiele si lui Boc si lui Basescu si ii trageati in teapa!!!
   Ceausescu lua ca model Corea de Nord, pai acolo ajungeam si noi daca mai ramanea la conducere! Oare cu ce ii incalzeste pe coreenii care mor efectiv de foame (acolo au pierit milioane din cauza foametei), din cauza subnutririei sunt cu 20 cm mai scunzi (inaltime medie intre 1,5-1,6m) decat fratii lor capitalisti de la sud (ei candva erau acelasi popor dar razboiul din corea unde chinezii au protejat nordul i-a despartit) ca liderul lor iubit detine arme nucleare? Ca a trimis un satelit defect in spatiu? Ca a construit un hotel de 330m inaltime care e si azi nefinalizat si neutilizat? Ca a facut cel mai mare stadion pe care il foloseste doar pt manifestarile tinute pt el? Chiar intereseaza pe cineva realizarile lui? Stau occidentalii cu gura casca la ei? Nu, doar propaganda lor ridica in slavi maretele realizari ale unui om si unui popor cu scula mica…

   Reply
  3. Dan

   @asa
   Zici ca toata chestiile astea insirate de tine se faceau oricum. Esti sigur ca se faceau toate fabricile alea ? Si milioanele alea de locuinte? Si restul chestiilor insirate de tine?
   Inainte de nea Nicu nu s-au facut. Nici dupa el nu s-au mai facut.
   Si, dupa cum stau lucrurile nici nu sunt sanse sa se mai faca – ASTA il deranjeaza pe @Bgd, si de aia arata nea Nicu asa bine in istorie.
   Nea Nicu a luat imprumut 8 miliarde de dolari (cam 40 mld eur la valoarea de acum) si in 20 de ani i-a dat inapoi si au ramas in urma toate lucrurile alea insirate de tine. Si toate(in afara de fabrici) se folosesc in continuare, asa proaste si inghesuite.

   La 25 de ani dupa nea Nicu, cate miliarde e Romania datoare si ce s-a construit cu ele? Zi despre toate, asa cum ai zis si despre cele facute de comunisti.

   Reply
  4. Sabotor

   @Dan
   mai termina cu cacaturile astea gen “ce s-a facut in comunism”. S-a facut un cacat pansat, aia s-a facut. S-a facut o industrie ce producea mizerii cumparate doar in tarile prietene de bune ce erau. S-a facut un canal construit cu detinuti politici. S-a facut o monstruozitate in mijlocul Bucurestiului, construita cu parinti luati fortat la munca in Bucuresti. S-a facut o fabrica de avioane, ce a produs in total 9 avioane pe care nu le-a vrut absolut nimeni, atat erau de bune. Da ba, exista industrie, da’ producea cacaturi, si alea multe copiate (prost) din vest. Si daca ai avea mai mult de 30 de ani ai intelege asta, da’ pula mea, e la moda printre hipsteri idioti sa planga dupa comunism.

   Reply
  5. asa

   Da, se faceau, in masura in care era nevoie de ele. Azi nu se mai fac scoli nu ca nu am putea face ci pt ca nu e nevoie. El in prostia lui a dat decretul sa inmulteasca populatia si a creat nevoi suplimentare care nu ar fi exista fara el! Se comporta de parca se juca pe calculator un joc de strategie!

   Fabricile din Brasov nu le-a facut el, el le-a extins si le-a schimbat destinatia dar alea existau si inainte si erau mult mai eficiente.
   In ultimii 10 ani in jud. Brasov s-au construit anual intre 1000-2000 de locuinte noi, deci 10-20.000 in ultimii 10 ani si daca ar fi cerere mai mare s-ar construi si mai mult, in Cluj de ex se termina anual intre 3-5.000. In peste 40 de ani de comunism au construit in Brasov cam 80-100.000 de locuinte in blocuri dar au daramat alte mii de case. Acum fa calculul cat de extraordinar era regimul de atunci!

   Aproape toate soselele din Brasov au fost refacute in totalitate si s-au construit altele noi.
   Ia numara cate poduri s-au construit in oras pana in 2004 si cate in ultimii 10 ani. Iti zic ca s-au facut la fel de multe in 10 ani ca din 1945 pana in 2004!

   Fabrici: pai mai toate fabricile noi s-au construit de la zero, ia iesi in jurul orasului sau macar porneste google maps sa vezi cate uzine s-au facut. Asa de bune erau uzinele comuniste de strainii nu le vroiau nici moca. In schimb au ajuns pe mana fostilor nomenclaturisti, miliardarii de carton de azi care le-au dat la fier vechi. Si aici au contribuit si masele de muncitori care au fost fraieriti de sefi sa protesteze cu “nu ne vindem tara”. Asa n-am vandut tara ci smecherii au dat-o la fier vechi iar muncitorii au ajuns pe drumuri…
   Uite Rulmentul, cand a venit INA a preferat sa faca fabrica de la zero si acum gloria comunista e in ruine…
   Tractorul: pai n-au vrut nici naiba sa-l cumpere sa faca tractoare, pana la urma l-au cumparat aia cu imobiliare cu 70 milioane de euro si l-au ras de pe fata pamantului. De bine de rau acum lucreaza peste 3000 de persoane in birourile de acolo.

   El a facut datoria de 8 miliarde sa cumpere licente si linii de productie invechite. Cat de prost sa fii sa crezi ca poti sa faci bani asa? Cum ar fi sa cumpere liniile de productie pt nokia 3310? Le mai cumpara azi cineva? Si el vroia sa exporte acele produse in tari capitaliste dar in general doar in tari de lumea a treia si tari “prietene” cu dictatorul ajungeau ca doar aia mai luau asa ceva si la preturi ridicol de mici. Uneori ambalajul costa mai mult decat cu cat se exporta produsul ambalat!
   Dar in criza economica din anii ’80 cine a bagat tara? Nu tot el?
   Uite ce s-a intamplat atunci asa mai in detaliu:
   Suma totala e neclara, Gigea spune 12 miliarde (cu tot cu dobanzi), Dumitrescu spune 8. In conditiile in care dobanzile nu s-au platit integral.
   In 1981-1982, Romania a intrat in incapacitate de plati, adica faliment de stat, adica ce aproape a patit Grecia acum 2 ani. Avea scadenta 2.5 miliarde de dolari in 1982 si 1983 si avea in conturi fix 400 de milioane de dolari lichizi (si vreo 700 in total). 700 de milioane de dolari erau TOTI banii Romaniei. Toti, pana la ultimul sfant. Plus un deficit de cont curent (importuri > exporturi) de vreo 2 miliarde de dolari pe an (deci existau bani de importuri pentru CATEVA SAPTAMANI!).
   Asa ca, in disperare de cauza, au sunat la FMI. FMI a spus “ok, ok” (eram membri), si ne-a dat un imprumut decent (1.5 miliarde de USD + 3 miliarde USD via BM) cu dobanda de 3.5% (5.5% de la BM). Asta in conditiile in care dobanzile pe piata libera erau 12-15%.
   Insa, ca de obicei, a venit cu conditionalitati. Conditionalitatile era EXTREM de blande – Gigea a primit premiul “negociatorul anului” de la Euromoney pentru performanta sa. Practic era vorba de reforme ale sistemului de sanatate si de educatie, cresteri de preturi, o evaluare a productiei industriale si o schimbare a bazei de preturi pentru industrie (care urma sa duca la inchideri a capacitatilor neperformante). Isarescu s-a referit la Gigea cand au negociat ultimul pachet, de altfel.
   Lui ceasca i-a iesit mintea din loc; a spus ca isi baga piciorul in el de FMI si in loc sa urmeze “cura”, cum sa-i dicteze finanta in neatarnarea lui idioata, si a decis sa urmeze una de 10 ori mai dura, doar sa plateasca imprumutul mai repede. A vandut si din rezerva de aur vreo cateva zeci de tone bune… tot felul de tampenii, care nu doar au pus presiune pe economia romaneasca si pe populatie, dar a dus la mult mai multi bani platiti degeaba.

   avezi aici si un articol: http://www.cotidianul.ro/cum-si-ce-a-negociat-romania-cu-fmi-in-anii-80-115537/

   Nu-l admira pe el decat prostii de hipsteri, batranii nostalgici care pe vremea aia puteau sa foloseasca puta si la altceva decat la pisat (astia de fapt sunt nostalgici dupa tinerete nu dupa conditiile alea), si securistii, nomenclaturistii si profitorii regimului.

   RomBAC a fost linia integrala de productie, transferata LA CHEIE de britanicii de la BAE la Romaero Baneasa. Britanicii voiau s-o dea la fier vechi, considerand produsul (tehnologie de anii ’60) terminat dpdv tehnic si al potentialului de vanzari. ARJ-ul este un produs nou, de la 0, cu design de la 0 (desi cu anumite elemente de design contractate).
   Chinezii produc, de altfel, fara probleme, A320-uri si au produs MD-80 si MD-90-uri pe linii furnizate la cheie de Airbus si de McDD, in trecut. Nu e nici o performanta – ei iti furnizeaza totul, la cheie. Asa a fost si cu RomBAC-ul. Practic era munca de asamblare ieftina, atat. Plus ca industria locala nu a contribuit niciodata cu mai mult de 20-30% din productie (+ motoarele, Spey, care, la fel, au fost construita pe linie furnizata “la cheie” de Turbomecanica).

   Mai multe despre industria glorioasa a epocii:

   Ceausescu a sperat sa primeasca licenta pentru ceea ce urma sa devina Tay de la Rolls Royce si sa faca o versiune re-engined de BAC pentru piete third party. Li s-a spus din 1979-1980, cand a inceput negocierea, ca NU se va intampla asta. Au incercat si cu CFM-uri, dar, la fel, restrictiile americane de export au facut asta imposibil. Oricum nu exista piata, avionul fiind cu o generatie jumatate in urma fata de modelele curente (B737-300/400/500, MD80, respectiv, la sfarsitul productiei A320).
   Mai mult, redesign-ul avionului si recertificarea pentru Tay (ca sa nu mai vorbim de CFM-uri) era mult peste posibilitatile industriei romanesti, care nu avea competente dincolo de simpla asamblare.
   Din Rombac 1-11 s-au produs (mai degraba asamblat) 9 bucati in 9 ani, toate fiind luate de Tarom (nu a existat nici macar o comanda non-Tarom). Nu a ramas NIMIC in urma. Competente? Reparatii/mentenanta avioane existau inainte de 1980 la acelasi nivel cu cel de-acum. Constructie noua si design? Vorbim de asamblat avioane dupa schemele facute de altii, pe certificare facuta de altii – practic n-aveai ce internaliza… Productie de componente? Foarte putin, dat fiind ca in principal componentele s-au importat.
   1 miliard de dolari aruncati pe apa sambetei. Si li s-a spus ca-i o idee proasta! Tarom a spus foarte clar ca e o idee proasta… I-a ascultat cineva? Pe dracu!

   Electroputere, in 1974, a castigat un contract pentru 100 de locomotive diesel de linie principala cu British Railways. Era cel mai mare contract de export pe valuta prins vreodata de Electroputere. Si unul din cele mai mare prinse vreodata de industria romaneasca. Urma sa fie clasa 56 BR – daca era de succes produsul, vorbeam de 250-300 de locomotive in serie. Au produs si livrat primul lor de 30 de bucati, derivate din clasa 60 romaneasca. TOATE au trebuit reconstruite de englezi. Atat de proaste au fost incat au rupt contractul, au cerut daune (au fost platite cu chiu cu vai), si au continuat contractul cu BREL. Erau chestii foarte de baza – nu functiona instalatia electrica, motorul vibra pentru ca nu fusesera instalate corespunzator chingile de prindere, tablaria nu era conform standardelor (si ruginea)… Mai mult, designul general (facut de Electroputere la specificatiile BR) era problematic – asa ca BR a trebuit sa se intoarca la planseta (a rezultat clasa 58 pana la urma).

   Investiile masive straine in industrie dupa 2000 – 25 miliarde de EUR e stocul de ISD acumulat, doar in industrie, pana in 2011, FARA privatizari au crescut productivitatea masiv. Inclusiv tehnicitatea productiei.
   Astfel incat productia pe individ a crescut masiv! Acum e la >60.000 RON 2005/angajat, de 2.5 ori mai mult fata de valoarea de 23-25.000 din platoul comunist, si de peste 2 ori mai mare fata de valoarea din punctul de maxim comunist. Asta explica cum nu a fost nevoie de angajati mai multi.
   Din 2000 avem rate de crestere de 5-10% a industriei timp de 15 ani, FARA OPRIRE (cu exceptia unui SINGUR an, 2009, cu cea mai mare criza din ’29 pana acum) nu se numeste criza. Ce-a fost in 1980-82 fata de 2009 se poate compara cu un vanticel de toamna versus o furtuna pe mare. Si totusi, in 2009 nici n-a luat-o industria pe ulei, nici n-a picat, nici nimic. Si-a vazut bine-mersi de crestere dupa un an cu un -1.8% minuscul.

   PIB Romania in valori constante (RON2005):
   1980: 241
   1984: 282
   1989: 272
   2000: 218
   2005: 288
   2013: 349
   Deci in 2005 depasisem valoarea din 1984, in 2004 pe cea din 1989.

   Cresterea aia economica din 1965 – 1979 s-a facut in felul urmator – s-au cumparat pe credite linii de productie, asamblate in tara. Cand productia nu se vindea, se luau alte credite care acopereau creditele initiale, si se cumparau alte linii, care la randul lor, nu produceau rezultate, si tot asa. Simpla metoda sa ai crestere, nu? Exporturile cresteau foarte lent de la 3 la vreo 4.5 miliarde de dolari pe an pentru toata perioada 1970-1979 – asa ca liniile alea de productie era clar ca nu produceau nimic cerut pe nicaieri.
   Astfel incat Romania avea nu doar deficit de cont curent (pana in 1982), adica importa MAI MULT decat exporta, dar la fiecare crestere a exportului, importul crestea cu o rata aproape dubla. In conditiile astea nivelul de rezerve internationale scazuse pana la zero, inca din jurul lui 1976-77 – practic economia mergea fara bani, singurul lucru care-o tinea in viata, fiind credite rostogolite ieftin de partenerii straini, si singurul lucru care asigura cresterea erau noi investitii in linii de productie pe credit. Cand creditele nu s-au mai rostogolit, tara a intrat in faliment.

   Lungimile retelelor desfasurate de utilitati publice:
   1990 -> 2000 -> 2006 -> 2012
   28168 -> 38238 -> 50821 -> 68299 APA
   13756 -> 16348 -> 18062 -> 24789 CANAL
   10777 -> 21597 -> 28960 -> 36771 GAZE

   La fel, localitatile cu apa/canal aproape s-au dublat:
   Localitati cu canal : 542 (1990) -> 861 (2011)
   Localitati cu gaz : 522 (1990) -> 876 (2011)

   PIB/locuitor $ 1980 – 1989 – 1990 – 2000 – 2010 – 2013

   2,034 2,428 2,419 2,106 1,695 2,083 2,244 2,495 2,570 2,294 1,632 1,233 840 1,137 1,305 1,549 1,551 1,557 1,868 1,586 1,672 1,818 2,061 2,742 3,503 4,589 5,687 7,923 9,564 7,678 7,683 8,584 7,929 8,910 9,516 10,185 10,892 11,753 12,693 13,717

   PIB/locuitor (PPP): asta e important pt ca e ajustat la puterea de cumparare:
   $ 1980 – 1989 – 1990 – 2000 – 2010 – 2013
   3,665 3,987 4,379 4,805 5,253 5,391 5,602 5,759 5,899 5,753 5,624 5,067 4,747 4,961 5,298 5,830 6,205 5,961 5,764 5,807 6,140 6,640 7,089 7,828 8,769 9,410 10,479 11,449 12,551 11,834 11,860 12,390 12,722 13,396 13,932 14,560 15,294 16,154 17,081 18,077

   Datoria publica de azi e undeva la sub 40% din PIB, printre cele mai mici niveluri din UE, si ratele se platesc anual fara sa se infometeze populatia! Iar BNR are o rezerva de 30-40 miliarde de euro, rezerva cu care contracareaza atacurile asupra pietei de valuta si regleaza cursul valutar.

   Reply
  6. Sabotor

   Pula mea, mi-e si lene sa mai dau date si oricum e inutil sa arati cu cifre de ce era aiuirea in comunism. E MULT mai simplu sa amintesti ca nu se gasea HARTIE IGIENICA. In mortii ma-sii de comunism, atat de bun era incat nu gaseai cu ce sa te stergi la cur. Si-n mod absolut surprinzator, se gasesc imbecili care sa laude comunismul si sa planga dupa Ceausescu. Pula mea, probabil sunt aia obisnuiti sa se stearga la cur cu un con de brad.

   Reply
 28. Lucidu

  Observ ca argumentele feisbukistilor de California sunt de genul :sexu’ meu .aia ma-tii ,etc. Probabil ca respectivii ,mai ales sabot ,sau papuc din lemn Tanase ,o fiinta existenta doar din esecul vulcanizarii -ca-n cazul Artex-a prezervativului folosit de parintii sai la o partuza(sex in grup pt. nestiutori),si asa se esplica …rezultatul homunculos !!!
  El si cucu-i din dotare stau in v’o bojdeuca din Cracanatii din Deal ,nemancati si geruiti ,dar mandri ca-si dau cu parerea despre orisice ,fara sa produca una de zece !!Zece lei -roni-pt. tine .Dar cu temeinice “idei” despre ceva ce n-a experimentat ,ci doar a auzit de la cunoscuti .Cat de jalnic??!
  Oricum ,m-am saturat de argumente venite de la fomistii mc’ donaldsti si kfsisti ,de genul “muream de foame ” ,”stateam la cozi” ,fara sa vada ca si AZI papagalii stau la cozi ,ore intregi ,si nu pt. ca n-au ce manca ,ci din simpla ….VULCANIZARE RATATA ! Tigai si oale (goale) si blendere si placi de-ntins parul la reducere ???Pai sa ne-asezam de la 1 noaptea la coada ,si sa se dea cate una ,sa-ajunga la toata lumea !!!!

  p.s. termenul -vulcanizare ratata -il folosesc pt. persoanele nedorite de proprii parinti ,si care ,din nefericire ,au aparut cu sechele pe CRBL ,de ne cracaneaza cu prostia din dotare !

  Reply
  1. Sabotor

   @Lucidu
   daca pe la tine prin sat e plin de tampiti care se inghesuie la promotii la tigai si masini de gaurit, nu inseamna ca peste tot e la fel. Unii s-au mutat de mult prin zone cu apa calda si cu mai putini cretini. Daca tu stai sa comentezi pe stomacul gol din fundul de tara in care locuiesti, nu inseamna ca toti sunt la fel ca tine si dau din coada 2 ore pentru 10 lei.

   In rest, argumentele tale sunt de genul “era bine-n comunism pentru ca acum e cam naspa si lumea mananca la McDonalds”. Ti-as explica de ce e stupida argumentatia asta, dar totusi, trebuie sa fii cu o treapta peste “cretin cu retard sever” ca sa intelegi.

   Reply
  2. Velu

   @Lucidu (pulii mele): Pai mai pula, dupa tine e tot una sa stai la coada la tigai, sau sa stai la coada (afara, in frig, cateva ore) la paine, lapte, sau carne (oho, exagerez deja)??? Tu mananci tigai teflonate, Robocoape?
   Comunismul este total falimentar pentru un motiv foarte simplu: a demonstrat peste tot, de la Rusia la Cuba ca NU a reusit nici macar sa-si hraneasca popoarele, o cerinta fundamentala din piramida lui Maslow. Foame si mizerie! Si asta cu toate ca avea control ABSOLUT asupra tuturor mijloacelor de productie, in industrie si agricultura! Puteau sa faca ce vroia pula lor de comunisti, dar nu au reusit performanta intr-un sistem inchis, incapabil de corectii si respectiv performanta.
   Ca si comparatie uita-te la americani: suprematia capitalismului feroce, imperialism de-a dreptul, unde 60-70% sunt obezi ca manaca prea mult. Vezi, aia macar au reusit sa-si hraneasca poporul nu sa-l tina in mizerie.
   N-ai nevoie de cursurie de economie pentru a face diferenta.

   Reply
 29. alin

  Ce s-a terminat ? Poate s-a terminat cu binele, atunci. Ca de 25 de ani e mai rau cu fiecare an, in tara asta.

  Reply
  1. asa

   Vezi ca ai telecomanda la tv, mai schimba de pe antene ca dauneaza grav sanatatii!
   Mai vezi si ca salariul mediu a crescut in fiecare an, in euro nu in lei, economia creste inca din 2011 (2012 exceptie ca ati facut marele circ sa-l demiteti pe Boc – anul ala a stationat deci a fost irosit) si exonomia romaneasca e la cel mai dezvoltat nivel din toata istoria, si azi exportam mai mult decat am facut-o vreodata! Dar daca habar n-ai de economie at er fi mai bine sa stai jos si sa taci, chiar nu e nevoie sa repeti si aici ce ai auzit de la Badea, Gadea si Ciutacu!

   Reply
  2. Dan

   Da, salariul mediu a tot crescut, insa mancarea, benzina si curentul au crescut mult mai tare. Asa ca per total e mai rau.
   Exportam la greu, economia creste, insa profitul intra in conturi straine. In conturi romanesti intra doar salariile (care se duc pe mancare, benzina si curent) si impozitele (care se duc pe salarii bugetari si investitii care nu se prea vad)

   Reply
  3. asa

   Domnule, te rog sa insirui aici preturile la curent si mancare si ce vrei tu din 2000 incoace si pe langa sa pui si salariul mediu sa vedem cum stam. Ca de vorbit aiurea vad ca puteti! Iar combustibilul a crescut din cauza guvernului care a tot pus acciza, ca o mare parte din pretul platit la pompa e acciza ce ajunge la bugetul de stat (linistiti-va, nu la hotii de capitalisti)! Ia vedeti ultima gaselnita a lui Ponta cu acciza care “teoretic” trebuia sa mearga la autostrazi, “practic” trebuia sa mearga in alta parte si pana la urma n-a mers nicaieri ca au scazut vanzarile de combustibil, drept urmare au incasat mai putini bani din accize si taxe decat inainte…

   Si iar vad grija asta sa nu cumva sa castige nemernicii aia de capitalisti straini pe urma poporului roman, mai bine stam rupti in cur da suntem siguri ca strainii nu iau un cent de la noi… Drept urmare eu propun sa va dati dai demisia cu totii ca sefii vostrii care sunt niste porci capitalisti fac avere pe spinarea voastra! Sau mai bine sa te uiti cat mai plateste statului pe urma ta in afara de salariul ce iei in mana! Tu daca iei 1000 lei in mana ala mai plateste statului inca atat, impozit, pensia ta, contributia la somaj si la altii mai saraci ca tine, sanatate, etc. Majoritatea banilor din export raman in romania si intra in economia romaneasca, doar o parte din profit pleaca si ala e impozitat! O buna parte din profit e reinvestit, altfel n-o sa tina pasul in economia capitalista si va da chix ca uzinele comuniste! Doar nu credeti ca la un Logan care e exportat cu 8000 euro francezul renault ia cu el 8000 de euro?

   Dacia 2010:

   Cifra de afaceri: 2,7 miliarde euro
   Profit: 71 milioane euro
   Productie 341.000 masini
   Exporturi: 305.000 masini
   Profit pe masina: 209 euro
   Vanzari in Romania: 36.000 masini

   Ca au dat unii resursele tarii la straini in schimbul unei spagi? Pai asta nu e vina capitalismului, e vina hotilor de la conducere care sun dupa chipul si asemanarea votantului si sunt alesi de un popor dereglat de comunism! Pai spaga, hotia, fraierirea celuilalt, relatiile si pilele toate sunt mostenite de atunci! Pt a obtine ceva ce normal iti cuvenea dadeai spaga, muncitorii mereu plecau cu componente din fabrici pe care le vindeau pe sub mana, la alimentara vanzatoarea vindea pe sub mana, unul era mai turnator decat celelalt si mereu era cu grija vecinului, se turnau reciproc fraierii… Si acum votam tot de astia, fost nomenclaturisti, si dam vina pe capitalism cretinismul propriu? Cand vor sa mai dea bogatiile tarii n-aveti decat sa protestati, acum aveti dreptul la asta!

   Reply
  4. asa

   Inca ceva. Sistemul de plata a datoriei externe a fost: mancare si industrie usoara (pantofi, haine) in URSS la contrapartida la petrol ieftin -> convertit in produse chimice -> vandut in schimbul dolarilor. Cand n-a mai fost petrol ieftin, nici industria prelucratoare romaneasca n-a mai putut produce in profit, s-a blocat si a picat. A se vedea ca CRP a functionat, pe acelasi mecanism, in pierdere pana in 1996. Niculae vrea gaz subventionat si azi si urla ca disperatu’ ca fara gaz subventionat de stat, nu poate produce.
   Acum vedeti de ce ne infometa cizmarul? Oricum si rusii (URSS) ne-au infometat imediat dupa razboi cand au cerut despagubiri de razboi de cateva ori mai mari decat PIB-ul de atunci si in 1947 timpul marii foamete cand romanii efectiv mureau de foame rusii transportau garnituri de tren cu vagoane pline de cereale in rusia drept despagubiri de razboi.
   Sunt curios daca dintr-un oarecare motiv sunteti nevoit sa luati un credit, o sa luati mancarea din fata copilului doar sa aveti mai multi bani sa platiti creditul inapoi mai repede?

   Reply
 30. alin

  O sa va zic doar o chestie : ganditi-va la ce se intampla in randul generatiei tinere, de +- 20 de ani, e vorba de fete in special. E plin facebook-ul de poze porno.

  Cam asta ne-a adus “democratia”. Omul este un animal prea prost ca sa fie lasat liber din lant….imediat se tampeste…

  Reply
  1. asa

   Da bre, ca au devenit brusc toate romancele curve.
   Daca ai avea mai multi ani si mai multa minte ti-ai aduce aminte de studentii araboi si negrii din tarile prietene cu dictatorul, care veneau cu dolari la ei si fumau tigari straine si fetele noastre comuniste si cinstite se futeau cu ei pt un suc sau o tigara.
   Cand era tatal meu la facultate erau multe fete gravide care pe urma nasteau copii jumate negrii sau arabi, copii care ramaneau fara tata bineinteles si nici avort nu puteau face ca doar era interzis. Si ele, chiar daca statul le sustinea financiar, pe urma erau marginalizate de societatea care pana si in ziua de azi a ramas cu niste indoctrinari din secolul 19.
   Sa mai zic o faza, intr-un oras ardelean, Grand Hotel-cel mai mare hotel din oras, negrii stateau la un etaj mai superior pe balcon si arunca cu tigari pe strada iar poporul aduna de pe jos tigarile cu mare spor in timp ce negrii de sus radeau de ei…

   Reply
  2. asa

   Cat era o coaja de Dacia 1300 pe atunci? 80.000 lei? Cu un salariu de 3000 lei cat avea un medic cu vechime strangeai peste 2 ani pt o rabla expirata din anii ’70 (ca si cum ai lua azi un golf 3 chel ca nou la pret de nou). Si mai si asteptai cativa ani pana o primeai? Azi cu salariul mediu de 350 euro in 2 ani ai strans peste 8000 euro, iti iei un Logan nou care e o masina actuala? Azi Dacia exporta in toata Europa capitalista, pe at nu le trebuia Dacia 1300 nici daca ii plateai, doar Ungaria si inca cateva tari din blocul comunist importau (as fi si curios cu cat exportau o masina…), si masinile alea (desi erau ceva mai fiabile, mai calitative decat ce se producea pt piata interna – asta era valabil aproape in toate domeniile, ce era mai bun exportau, rebutul se vindea aici) au ajuns toate inapoi in tara imediat dupa 1990. De bine de rau Dacia cu patronat capitalist strain produce mai mult atat cantitativ cat si valoric si contribuie la bugetul de stat cu mai multi bani decat a facut uzina comunista!
   Cata benzina aveai voie lunar? 30 litri, deci cu dacia cu consum de 10l la suta umblai 300 km lunar (un drum Bucuresti-Brasov). In rest foloseai trasnportul in comun. Care arata in felul urmator: troleu fara incalzire iarna, unde intre usi batea vantul, care era arhiplin si daca nu reuseai sa te inghesui inauntru calatorai pe scari cu usa deschisa (efectiv erai in afara troleului), cu soferi care daca nu vroiau nu opreau ori ca n-aveau chef ori ca era deja arhiplin (ca exemplu daca stateai la statia Dacia, troleul care pornea de la gara de multe ori nu oprea ca deja din gara era arhiplin).

   Reply
 31. Kathy Bates

  @Melesteu: “unul din cei care au furat sau au facut ceva ilegal pe vremea comunistilor si li s-a parut ca restul au fost niste prosti care nu se descurca”

  Păi nu prea e aşa. Cel care se descurca era cel mai prost din curtea şcolii, la propriu, nu la figurat. Adică miliţianul cu 8 clase care trecea pe la gestionari şi lua şpaga în sacoşe, sau sergentul cu 4 clase venit din creierii munţilor, care îţi trăgea şuturi în cur cu bocancul fiindcă erai orăşean şi te taxa în bani şi ţigări ori de câte ori putea, ca să te lase în pace.

  Bgd ştie mai bine decât noi chestia asta, aşa cum o ştie şi cel mai socialist popor din Europa, cel francez. Ai cărui şefi veneau în vizite de stat şi se îmbrăţişau cu Cizmaru’ nostru. Cine se aseamănă se adună.

  http://a398.idata.over-blog.com/0/55/44/49/christmas-in-devon/SIGE_DESSINCHAUNU_apx_470__w_ouestfrance_.jpg

  Pare cunoscut? Mai ales cocul tipei din 1969, care aminteşte al Dracului de bine de Elena Ceauşescu?

  Un comentac a zis cândva: profii proşti erau la fel de proşti şi cu 25 de ani în urmă, doar că atunci elevii aveau ruşine şi acum nu au.

  Contracepţia era cvasi-imposibilă (sau posibilă în câteva cazuri, cu şpăgi de mii de lei) cu 25 de ani în urmă, dar atunci oamenii erau interesaţi să aibă familie (atâta ţi-ar fi trebuit, să le spui părinţilor, vecinilor, colegilor şi bunicii de la ţară că nu vrei…) şi acum nu prea.

  Hărţuielile vânzătoarelor / sectoristului / secretarului de Partid erau o mare belea cu 25 de ani în urmă, dar atunci oamenii mutaţi la bloc comunist şi care cumpărau de la magazinul din colţ se cunoşteau toţi între ei şi se puteau hărţui unul pe altul, iar acum, cu migraţia permanentă a celor care stau în chirie, e mai greu.

  Când mergi cu RATB realizezi că bătrânii comunişti sunt la fel de împuţiţi acum cum erau cu 25 de ani în urmă, pe vremea când nu era apă caldă. Doar că pe atunci, în ciuda faptului că erau tineri şi potenţi, nu îi interesa nici să fie apretaţi şi puşi la 4 ace, nici să fie daţi cu colonie, nici să fie atractivi în ochii gagicilor. Pur şi simplu, nu era o treabă la nivelul lor. Nu erau Hugh Hefner. Erau Dorei care se întorc în fiecare seară la tigaia cu cartofi prăjiţi.

  Reply
 32. Lucidu

  Ca sa n-o mai dam dupa cires ,hai sa vedem cifrele reale despre cat de bine traim azi:
  -1981-datoria totala externa a Romaniei 28% din PIB.(an de varf al datoriei)
  -1989-datoria totala externa 0,0000mld -PIB-53MLD USD-rezerve BNR -3MLD
  -2014-datoria totala externa a Romaniei 93mld Euro la un PIB de 140mld-deci 66,43%
  -2014 -datoria publica ,intradevar 41% din PIB-dar asta NU inseamna ca cealalta parte care cade in sarcina sectorului privat si al bancilor nu afecteaza si va afecta in continuare nivelul de trai si dezvoltarea economica .Ca multi pitpalaci asa gandesc:frate ,io contribui doar la datoria publica!!
  -rezerve BNR -31MLD Euro
  -salariu minim-1989 2000lei ,2014 900lei.
  Ce intelegam noi de-aici :desi PIB-ul a crescut (e greu de facut un curs USD an 1989/Euro 2014) de cateva ori ,nr. salariati a scazut la jumatate (4 mil fata de 8mil),iar datoria a crescut pana la cer .Pai cum asa ,adica noi muncim mai mult ,investitii majore ale Statului nu exista ,30% dintre salariati lucreaza pe salariul minim ,sectorul privat (izvor de prosperitate si avant economic,nu-i asa??!) e inglodat si el in datorii ,dar insa ,totusi (!!) avem iluzia ca e-si va fi-mai bine ??
  Fara resurse,fara paduri ,fara pamant (ca-l vindem si p-asta ,mai nou) ,fara demnitate in fata FMI si BM (care-au mai distrus tari pe glob cu strategiile lor de tot rahatul-Brazilia ’90 .Argentina 2001https://www.youtube.com/watch?v=Zsqa-YHE36A) ?? Bine ca avem sloganuri !

  p.s.unul din ele despre “vestitul” logan-vai mama lui de stift ,ca-n comparatie cu WWGolf 3 ,e cam ca Dacia 1300 de bun ,de-i pica motorul la 100.000 km si-l bagi in RK ,pe cand eu am “dus” un G3 pana la jumatate de milion km!!

  Reply
  1. Velu

   Bai pula, tu nu intelegi ca poporul flamanzea, era tinut in mizerie si intuneric?
   Tu nu intelegi ca erau incalcate cele mai elementare drepturi de viata?
   Tu nu intelegi ca_comunistii aveau sub control totul, dar absolut totul, forta de munca, mijloace de productie DAR nu puteau nici macar sa-si hraneasca poporul?
   Tu nu intelegi ca_cu toate ca aveau control total/absolut NU aveau o strategie viabila, ca urmare tocmai deaia au ajuns in incapacitate de plata si la mana FMI/BM?
   Tu nu intelegi ca ceausescu a preferat sa-si bage pula in poporul lui si sa-l infometeze numai ca sa-si satisfaca orgoliul de geniu al carpatilor?
   Daca nu intelegi aceste lucruri, atunci esti prost si sugi pula!

   Reply
  2. Sabotor

   “-1989-datoria totala externa 0,0000mld -PIB-53MLD USD-rezerve BNR -3MLD”

   In schimb, poporu’ n-avea apa calda, n-avea electricitate, n-avea mancare, n-avea caldure, n-avea HARTIE IGIENICA!!!! Dar era mai bine, zice Lucidu*.

   *probabil numit lucidu la bascalie, cam asa cum cel mai gras din gasca e numit micutu’

   Reply
  3. asa

   Datoria publica e una, cea privata (unde o parte reprezinta si creditele companiilor straine) e alta dar sa fie cum vrei, le luam impreuna. Deci tu chiar ai impresia ca daca ai un salariu de 1000 lei si zero datorii si 50 lei in buzunar pt cheltuieli neprevazute, iar eu am 1500 lei salariu si un credit de 800 lei la care platesc rate pe cativa ani si 300 lei in buzunar pt cheltuieli neprevazute tu traiesti mai bine?

   Cu rezerva gresesti, nu avea BNR rezerva 3 miliarde $ (cum e azi si rezerva aia e folosita doar pt a regla cursul valutar) ci toata tara avea in total 2 miliarde de dolari cash. Asta erau toti banii tarii din care trebuia sa functioneze tara! Adica 90$ pe cap de locuitor din care trebuia sa hraneasca populatia, sa incalzeasca populatia ca era iarna si sa-i mai ajunga si pt investitii! Pe langa asta mai avea creante de 2 miliarde $ in tari de lumea a 3-a falite care nu plateau si nici n-au platit pana in ziua de azi cu mici exceptii. Ca de inteligent ce era a imprumutat toti idiotii cu care era prieten!

   Dar hai sa zicem ca a strans el 2 miliarde+8 datoria=10 miliarde in 7-8 ani. Sa zicem 7. Deci sa spunem ca aduna 1,5 miliarde pe an, 65$ pe cap de locuitor/an. Pai pt asta exporta la rusi mancarea noastra si ne infometa si ne tinea in frig si intuneric? Bine asta cu datoria era una dintre cauze dar problema cea mare era ca economia pur si simplu nu functiona, era in faliment! Putea el sa scape de datorii ca nu ii ramaneau decat 65$ in plus pe persoana/an, 5/luna, sigur ai fi fericit daca ti-ar mari azi salariul cu 5$ de atunci, echivalent in euro de azi!

   E aproape imposibil sa comparam salariile de atunci, nu pt ca nu se pot converti leii de atunci in lei de azi ci pt ca:
   -anumite produse (alimente, chirie, curent) aveau pretul stabilit de partid si nu aveau legatura cu costul real de productie. In mod normal lipsa produselor de la raft ducea la inflatie (si invers, blocarea inflatiei duce la lipsa produselor).
   -alte produse aveau preturi astronomice si in mod oficial nu se gaseau, gaseai doar pe sub mana (chestii de import din occident)
   -majoritatea produselor pur si simplu nu existau pe rafturi. Peste 80% din produsele care se gasesc azi pe atunci nu existau la vanzare, cel putin in mod oficial. Am mai dat exemple cu preturi, pt un TV color strangeai salariul pe 6 luni, acum iei smart tv cu un singur salariu mediu.
   Deci degeaba costa un kil de carne de 4 ori mai putin decat acum daca nu se gasea in general, cand se gasea eu nu am voie sa cumpar decat o cantitate limitata, sau trebuia sa mai platesc inca atat ca spaga pt vanzatoare sa-mi puna deoparte. Iar timul pierdut in frig la cozi e de nepretuit!

   Jumatate din salariatii de atunci azi produc mai mult decat 8 milioane din ’89. Cealalta jumatate de pe atunci oricum era salariat degeaba si dupa ’89 a iesit la pensie ori a plecat in afara tarii.
   Sa-ti mai aduc aminte si de zilele de lucru de sambata, at se lucra 6 zile/saptamana si liber era doar duminica.
   Investitiile statului exista dar nu vrei tu sa le vezi, si e vorba de mai multe miliarde de euro anual (adica mai mult decat se chinuia el sa plateasca inapoi). Vezi si tu autostrazi, centuri, poduri (hai sa vedem ce pod comunist se compara cu pasajul Basarab sau cu podurile de la Cernavoda construite de peste un secol), in 24 ani reteaua de apa aproape s-a triplat, canalizarea s-a dublat, gazele au crescut cu peste 300%, etc.

   Iar povestea fara, fara, fara, pai ia strainul pamantul cu el nu? Si pe de alta parte esti liber sa-ti iei pamant unde doresti in UE ca la fel cum poate neamtul ai si tu dreptul la asta! Restul e dat pe spaga de politicieni si alti imbogatiti imediat dupa ’89, tot nomenclaturistii de atunci care dupa revolutie aveau toate parghiile la idemana si au tras pt buzunarul propriu. Avocatul somitate de Brasov nu din cauza padurilor a ajuns la racoare? Si mai urla antenistii (fani infocati ai comunistilor) ca Basescu si justitia…
   Demnitate…. Pai ce demnitate aveai stimabile in comunism? Ca erai un securist sau un turnator? Ca restul erau calcati in picioare zilnic si umiliti. Ultimul taranoi dobitoc ajuns in oras din cuca macaii dar care pupa curul cui trebuie si cum trebuie ajungea sef iar ala care a tras ani de zile in bancile facultatii si avea diploma era batjocorit de primul. Dar cum erau politaii de atunci, cand era coada la magazin el se baga in fata tuturor?

   Ps. e bine ca esti mare patriot cu gura cand chiar nu e nevoie dar in loc sa iei un produs facut de romani iei un cazan folosit cu basina neamtului bine impregnat in scaun. Ia urca intr-un taxi sa vezi cate loganuri au trecut de 300.000 km si inca functioneaza si ultima grija a taximetristului a fost sa menajeze masina. Am avut deosebita placere sa calatoresc de mai multe ori cu golf 3 ca a lu’ matale si masina aia chiar era identica cu Dacia 1300! Dar pp ca ai cumpara fericit un Golf 3 fabricat recent in romania dupa licenta VW dar dupa standardul comunist (unde controlul calitatii era egal cu zero si cu tabla romaneasca care vine cu rugina ca extraoptiune) si sa platesti pe ea 15.000 euro.

   Ma mir cum de in alte tari din blocul comunist (Cehia, Slovacia, Ungaria, etc) unde se traia mai bine inainte de ’89 decat in Romania nu se plange nimeni dupa comunism iar romanii care erau tinuti in foame si frig sunt nostalgici…

   Reply
 33. Kathy Bates

  900 de lei RON nu e acelaşi lucru cu 2000 de lei (1989).

  INS a hotărât că după ce a trecut marea inflaţie şi denominarea 1 leu 2012 = 1,875 lei 1989.

  Dar nu prea e aşa dacă te uiţi la preţurile mărfurilor produse în România, spre exemplu o pereche de pantofi de la Clujana era 400 de lei atunci şi cam 100 de lei acum (cu toate că materiile prime, curentul, gazul etc sunt mai scumpe şi atunci nu exista TVA de 24%) deci mai degrabă 1 leu 2012 = 4 lei 1989.

  Ceea ce e de altfel irelevant, vezi mai sus: lucrurile nu se judecă după bani sau mărfuri, ci după alte chestii care s-au petrecut în 25 de ani.

  Faptul că ai îmbrăcat un prof (care nu predă fizica şi nu e de la Agnita 🙂 ) în costum de la Secuiana cu pantofi de la Marelbo şi cravată de la Braiconf nu înseamnă decât că proful e un tip elegant acum şi era prăfuit, boţit şi afumat atunci.

  Dar pe atunci nu îl interesa să fie altfel, fiindcă statutul lui social era altul şi nu avea de demonstrat nimic. Nu trebuia să se impună în faţa unui elev îmbrăcat de la Cavalli, pentru simplul motiv că nici cel mai mare baron comunist nu avea nimic de la Cavalli.

  Reply
  1. Lucidu

   Asa cum nici vara nu-i ca primavara .sa vedem ce-seamna salariul minim de-acum cu cel de trista amintire:
   900lei brut=630lei net.Cum poti trai din banii astia nici macar apologetii neo-liberalismului (sanchi) nu pot spune ,atata timp cat intretinerea la bloc pe timp de iarna e imensa de-a dreptul .Un calcul simplu ,trait si …platit de mine; ian2014-intretinere 700 +curent el. 150+telefon 80+tv.net 75 =1050.
   Foarte misto ,zic unii ,ca daca salariul nu-ti poate asigura nici macar utilitatile ,ce naiba mai mananci ,ce mai imbraci ?Ca poate astia-s toti banii ,ca unul din soti e somer ,si mai si un copil de crescut !
   2000lei brut=1800net pe-atunci.Intretinerea iarna 300+telefon (parca) 15+curent.el.10 +tv 10 =335 .Titan ice ,alta viata ! Unde mai pui ca ambii soti aveau servici ,deci castigul lunar ajungea (macar) la un 3500-4000.
   Asta despre cum suntem platiti azi ,cand se munceste cel putin triplu fata de atunci .
   Si-mi amintesc ca exista o solutie ,si ea chiar functiona cand nu gaseai ce-ti poftea inima la alimentara -in cei 6 ani ,repet ,de lipsuri-si ea (solutia) se numea Casa de comenzi ,unde aveai o limita minima (cam 400 lei) si de banii aia-ti umpleai frigiderul pt. v’o 2 saptamani sotto.Si chiar iti permiteai la ce preturi aveau utilitatile .
   Si-ti ramanea si de pantofi Guban ,pe care-i purtai pana te plictiseai de ei (5-7ani) si-i aruncai de buni ,ca se demodau!!!

   =

   Reply
  2. Sabotor

   @Lucidu
   Termina ma cu cacaturile astea. Nu-ti zice nimeni sa stai sa-ti plangi de mila cu 700 de lei la oras. Poti oricand pleca in alte tari, sa castigi mai multi bani, daca te pricepi sa faci ceva. Daca nu te pricepi sa faci nimic, te inteleg, era mai bine-n comunism ca te tineau aia pe post de trantor.

   Reply
  3. asa

   E 670 lei brut dar nu conteaza. Salariul minim nu e reprezentativ pt majoritatea care castiga in jurul salariului mediu. dar bine ai zis, “se munceste cel putin triplu fata de atunci” ca atunci erau 3 angajati in loc de 1 si din 3 cel putin 1 taia frunze la caini. Pai normal ca la multi va convenea, dar si imparteati castigul in 3. Nu salariul ca ala era din oficiu si n-avea nici o legatura cu valoarea reala a muncii tale ci produsele care nu prea erau decat pt unul singur. Poate intelegeti si voi odata ca nimic nu apare asa din senin, nu se caca Ceasca oua de aur sa va dea de toate, ce nu faceati voi nici nu exista. Tu daca primeai moca apartament la care plateai o chirie modica care nu avea treaba cu costul constructiei de unde credeai ca se va acoperi pretul apartamentului? Pai se acoperea din alte ramuri ale economiei ca ei jonglau atunci cu banii, luau dintr-o parte si puneau in alta.

   Iar casa de comenzi, de care nu prea a auzit lumea pe atunci, eventual cei cu relatii, cand sunai alegeai dintr-o lista scurta ce aveau momentan, in rest iti bagau in cutie pe gat ce nu prea se dadea si aveau pe stoc. In rest erau circurile foamei, planul maret a conducatorului de a hrani tot orasul la un loc in cantina cu acelasi regim sa fie egali toti (cam ca porcii sau vitele) si asa putea elimina atat alimentarele cat si bucatariile din blocuri. Si mai comenta un destept pe aici de aia care merg la mc donald’s sau kfc…

   Reply
  4. db

   Corect, cu o corectie – existau unii in comunism care-si cumparau haine de la firmele de fite. Nu numai dna Ceausescu, ci si altii de pe langa ea sau sotu’.

   Reply
 34. Kathy Bates

  PS Sabotor: datoriile în bani s-au plătit. Datoriile în produse dintre ţările CAER nu s-au plătit niciodată şi nici cele care trebuiau recuperate de la Irak, Algeria, URSS etc nu s-au recuperat. Astfel încât “plata datoriilor” e o gogoaşă.

  Reply
  1. Sabotor

   E irelevant ca s-au platit sau nu datoriile. Oamenii traiau prost, nu erau liberi, n-aveau mancare sau caldura. Nu exista nici macar o speranta, nimic. N-aveai decat sa te duci sa muncesti unde te trimitea partidul, aveai voie sa spui doar ce aproba partidul, aveai voie sa detii numai ce aproba partidul, aveai voie sa cresti doar cate animale decidea partidul, aveai voie sa faci numai sporturile aprobate de partid, aveai voie sa te imbraci cum decidea partidul, aveai voie sa te tunzi doar cum decidea partidul, aveai voie sa asculti doar ce muzica decidea partidul, aveai voie sa te uiti doar la ce decidea partidul.

   Asa ca chiar e irelevant daca s-au platit sau nu datoriile, e irelevant daca s-a construit sau nu ceva. Si d-aia ma irita imbecilii de mai sus cand plang dupa comunism. Sunt ca niste vite – daca-s tinuti intr-un grajd si le arunci o mana de fan in fata sunt gata sa renunte la libertate si drepturi daca libertatea vine la pachet cu un pic de efort pentru a-si castiga mana aia de fan.

   Reply
  2. Kathy Bates

   E irelevant. Adică e o gogoaşă 🙂 Dar şi “n-aveai de mâncat decât gheare de pui” e tot gogoaşă.

   Pe unul care s-a ştiut privilegiat (exemplu: profesor / învăţător) l-a durut în pix de ghearele de pui: miliţianul nu-l sâcâia că “e tovarăşu’ profesor”, moşii din cartier nu-l spionau şi nu-l turnau că “e om bun, are familie, nu ca puştii ăia fără căpătâi şi curvele alea de fete”, părinţii elevilor îi mai strecurau câte ceva, să treacă loaza clasa, şi îi mai spuneau şi săru’mâna, că “e tovarăşu’ profesor, noi doar nişte muncitori” etc

   Relele din jur nu-l atingeau, iar de ceva mai bun nu avea nevoie, fiindcă nu simţea niciun fel de presiune socială.

   Dimpotrivă, îi presa el pe alţii: mai un miting, mai un cules de porumb şi castane. Să porunceşti unora mai mici şi să îi faci albie de porci e un beneficiu mai important decât mărfurile moderne sau banii.

   Reply
  3. asa

   Pai creantele nu s-au recuperat ca Ceasca ala era un asa mare idiot incat a imprumutat toti distrusii planetei! Cine naiba l-a pus sa imprumute toti dictatorii din tarile “prietene”?

   Reply
  4. Sabotor

   Neah, nici invatatorul/profesorul nu o duceau tare bine. Asa cum el ii presa pe altii, erau unii mai sus care-l frecau pe el. Tot viata aia de cacat, fara o “luminita la capatul tunelului” o aveau si invatorii/profesorii. Aia care o duceau bine in comunism erau politrucii aia de la varf. Restul oamenilor sufereau. Bine, erau cate unii care pentru “privilegiul” de a-i fute pe altii (si de a se simti important) acceptau trade-off-ul asta cu viata nasoala din comunism. Dar marea majoritate a oamenilor sufereau si traiau o viata de caine.

   Reply
 35. Nautilus

  Întreţinerea la un apartament de 3 camere, cu 3 locatari, în Bucureşti, iarna 2013-2014 nu a fost 700 de lei. În funcţie de lună, a fost 330-360 de lei. Bloc nereabilitat termic, aşa cum îl lăsaseră constructorii comunişti.

  După reabilitare, în oct. 2014 a fost 165 de lei.

  Reply
 36. Lucidu

  @sabotor-las’ c-are acuma .Are da toate poporu’,cu o singura exceptie :bani .Asa ca inchidem caldura si mai punem o toala ,stingem buleftrica ,mancam doar cartofi si varza ,ne spalam cu apa rece (bai ,tu stii la cat a ajuns mc.de apa calda ?) ,si ne uitam -totusi-la tv. ca macar pe creier sa fim curatati de sloganuri si capitalism prosper!!

  p.s.bine ca macar h.igienica se gaseste ,dar nu prea avem dupa ce-o folosi !
  p.p.s.ai uitata sa scrii “in sexu’ meu ” ,ca sa fii mai convingator.

  Reply
  1. Sabotor

   @Lucidu
   Macar acum 99% din romani au sansa/oportunitatea sa faca bani. Da, stiu, e greu, trebuie muncit/invatat, da’ exista oportunitatea asta. Am un var care dupa ce a terminat liceul n-avea unde sa se angajeze. Sta si la sat, deci oportunitati din pula, ai zice. Dar, a inceput sa mearga cu oile unuia si-a altuia pe camp. Si intre timp si-a luat si el oi. Si dupa vo’ 7 ani a vandut o turma si si-a luat casa. La sat, e drept, da’ si-a luat casa. Bai, a pornit de la 0 si-n 7 ani si-a cumparat casa. Insa, ce-i drept, nu pierdea noptile la discoteci/baute si alte distractii de tineri. A muncit. Asa ca nu-mi povesti ca oamenii n-au bani in Romania. Majoritatea au exact atatia bani de cat au nevoie ca sa nu iasa din zona lor de confort.

   Si bai, cel mai important lucru acum e ca daca nu-ti convine traiul in tara ta, poti sa pleci. Poti sa te stabilesti intr-o alta tara, cu nivel de trai mai ridicat. Chestia asta nu puteai s-o faci in comunism. In comunism erai condamnat sa traiesti in aceeasi mizerie zi de zi, luna dupa luna, an dupa an. Aveai “bani” in comunism – niste hartii fara valoare cu care nu puteai sa cumperi nimic. N-aveai nici macar libertatea de a incerca sa schimbi ceva in viata ta. Da’ pula mea, coaie, era mai bine-n comunism.

   Reply
  2. asa

   Da ma n-au bani de aia e plin intruna la hipermarket! Unchii mei din 2 pensii intretin fara probleme apartamentul cu 3 camere la bloc si restul cheltuie pe toate prostiile ce vad. Mai e si asta un efect al comunismului, dupa ce ai fost lipsit de bunuri cand dai de ele cheltui ca chioru si cumperi si ce ai nevoie si ce nu!

   Nu stiu cat e mc de apa calda ca am centrala si platesc doar gazul si apa rece. Iarna toata incalzirea (calorifere+apa calda) gazul nu ajunge pana la 300 lei deci de unde vrajeala cu 700? Sau tu tot la sistemul centralizat esti si astepti sa-ti dea statul de toate…
   Iar restul e irelevant, abnament de cablu nu aveai in comunism, internet nici nu exista, telefon poate aveai dar era oricum degeaba.
   Pe urma nu stiu de ce enumeri incalzirea si apa calda sau gazul care cam lipseau, oare de ce avea toata lumea resou, calorifer pe ulei electromures, plita electrica, lampa cu petrol, baterii de masina in casa legat de un bec de 12V? Asa scurta iti e memoria sau erai beneficiarul regimului?

   Reply
  3. asa

   Apropo de alternative la casa de comenzi, mai aveai conservele ca de alea mai gaseai, mancare sanatoasa si gustoasa… Sau aveai rude la tara. Sau aveai noroc si luai un porc de la tarani, costa 1000 lei, cat 3-4 salarii lunare…

   Niste amintiri din iepoca poleita cu haur:

   https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t31.0-8/10661697_845472725486510_8762381875626742743_o.jpg

   https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10675693_845472572153192_9059469806730537916_n.jpg?oh=07abf15fb59ee9a3a8b013047801f3cb&oe=54FA5AAB&__gda__=1426273143_a5f15f9fcf5b22318d1a9bc90837ef30

   https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10710887_845472495486533_1089957236161792011_n.jpg?oh=e73ce886a454051ca91ab673c01aac6b&oe=5545D155

   https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1977370_845472885486494_4637526671934421036_n.jpg?oh=a223a57451d09989ad42b7ccae3d0cd0&oe=5513787C&__gda__=1425880641_98b4fb8737434d5416b36c03e097c137

   http://www.provincianews.ro/media/image/201208/w620/communism_romania_58508000.jpg

   http://etimpu.files.wordpress.com/2011/07/autobuz-cu-gaz.jpg

   Si sa mai zic de o mutare geniala: in nebunia de a economisi (sa aiba ce exporta) iarna pe perioada vacantei s-a ordonat inchiderea incalzirii in scoli si cand au reinceput activitatea toate tevile erau inghetate si crapate, deci pana la urma a costat mai mult reparaitia decat au economisit!

   Reply
  4. asa

   Niste amintiri: http://www.revista22.ro/ce-mancam-inainte-de-1989-5299.html

   “Nu stiu prin ce miracol, in micul meu oras functiona un serviciu inedit, Casa de Comenzi, o intreprindere de stat foarte capitalista, prin care puteai comanda diverse alimente in limita a trei sute de lei, alimente care iti erau livrate acasa. Numarul de telefon suna aproape incontinuu ocupat. Normal, un intreg oras incerca sa-l apeleze. Te puteai considera extrem de norocos daca cineva, prin nu stiu ce miracol, raspundea. O voce acra, intotdeauna fara chef. Te programa peste cateva saptamani si, cu ceva noroc, iti erau aduse acasa ceva masline, zece oua, un pachet de margarina redegista, in cel mai bun caz, poate chiar o sticluta galbena de Hellas, celebrul concentrat de lamaie, sau doua-trei ciocolate chinezesti Lucky. Comanda era livrata de o simpatica motocicleta cu trei roti si o dubita in spate, cu teava de esapament expirata, pe care un intreg oras o urmarea cu invidie si curiozitate: unde o merge azi? Foametea era reala, altfel nu-mi explic episodul obtinerii ilegale a doua oua. In spatele gradinitei unde studiam cu sarguinta se aflau cateva case particulare ai caror proprietari cresteau gaini, care sareau gardul si uneori ouau in curtea gradinitei. Impreuna cu varul meu si alti doi-trei mici teroristi, ne-am luat inima in dinti si am alungat cu pietre gainile si ne-am insusit cateva pretioase oua de casa. Mon butin de guerre a fost format din doua oua pe care le-am adus cu multa mandrie acasa. Am cerut expres sa mi se faca ochiuri, le-am savurat fara procese de constiinta. Nu acelasi lucru s-a intamplat cu bunicii varului meu, care au fost oripilati de gestul sau: au dat vina pe mine, eram mai mare cu un an, si s-au dus val-vartej cu ouale lui la gradinita, restituindu-le proprietarilor de drept. In mod norocos nu am fost dat afara de la gradinita. Ouale au fost gustoase. Sper ca fapta sa se fi prescris pana acum.”

   Reply
  5. asa

   Sa va dati seama de cum arata economia comunista in realitate si care erau preturile reale aduceti-va aminte de inceputul anilor ’90, liberalizarea pietei urmata de scumpirile care au urmat cand odata la cateva luni se dublau toate preturile peste noapte!

   Reply
 37. Kathy Bates

  asa: “hai sa vedem ce pod comunist se compara cu pasajul Basarab”

  Podul de la Agigea.

  De altfel, singura mare realizare a unui şef politic comunist pe care nu o poate egala nimic, care era o necesitate absolută la vremea ei şi de pe urma căreia profităm şi acum e Portul modern Constanţa. Celelalte proiecte de construcţii fuseseră deja concepute în Regat, şi mai devreme sau mai târziu le-ar fi construit altcineva.

  Reply
  1. asa

   Exista si portul inainte, el l-a extins la dimensiunile de azi. Ca exemplu silozurile Anghel Saligny au fost construite acum 100 de ani: http://photos.wikimapia.org/p/00/02/70/07/94_big.jpg

   Pe urma podul de la Agisea a fost o rezolvare la o problema creata de el, adica canalul care nu exista. Dar nu asta e important ci faptul ca anul trecut podul a fost renovat complet ca risca sa se prabuseasca si au fost inlocuite toate hobanele.
   Si ca fapt divers si realizare recenta, tot anul trecut a fost finalizat si noul pod de la Agisea, la cateva sute de m mai la est de podul vechi: http://www.evz.ro/image-original-605-388/cache/2014-11/pod-agigea-final-evz-465×390.jpg

   Reply
 38. Lucidu

  Pentru toti ce hulesc (sic!) fara sa cunoasca care-i treaba-n propozitie citez un ziar iubit tare de basisti&bochisti :Evz http://www.evz.ro/soc-la-primele-facturi-de-incalzire-din-2014-suntem-cocosati-desi-a-fost-cald-1078371.html.Deci e clar cum ie cu factura la intretinere???
  Pt asa -citez … si astepti sa-ti dea statul de toate…-nu ,de fapt Statul nu-mi da nimic,eu vorbeam despre un pret si nu de-o pomana Si cam stiu si cate grade sunt in apartamentele cu centrale pe gaze.

  Alta(e) gogorita si mai mare,de la sabotorul care saboteaza orisice urma de inteligenta”Macar acum 99% din romani au sansa/oportunitatea sa faca bani” .Exact ,ca d-aia 30% muncesc pe 900lei ,iar gradul de ocupare al fortei de munca in Romania (daca stii cu ce se mananca asta) este de 50 % si ,mai mult
  ‘:Gradul de sărăcie și de excluziune socială din România a ajuns în 2012 la 42% din populație, în creștere față de anul precedent, când acest indicator se afla la 40,3%. Acest indicator plasează România pe primele locuri în Europa, România fiind depășită doar de Bulgaria, cu 49%, în timp ce media UE se situa în jurul a 25%.”-asta-i din Gandul -9ian 2014
  Dar ce-a mai infecta alegatie -tipic indobitocitilor basisti:Poti oricand pleca in alte tari, sa castigi mai multi bani .
  Pai cum sa pleci din tara lui “Sa traiti bine!”(e-te lula) si mai ales acum din “Tara lucrului bine facut” .
  Deci ,asa ceva …cum asa ceva,dar unii au ramas la varsta cand isi luau jucariile si plecau de pe maidan cand picau de mesa !!

  Si-n final ,pt. toti propagandisti bunastarii actuale :un calcul ceva bazat pe realitate despre nivelul de trai ?Nu pt. mine ,dar macar pt. cei 30% ,da ,exact 30% din romanii care traiesc din salariul minim pe economie ???

  Reply
  1. Lucidu

   Ca sa lucram cu materialul clientului ,si sa vedem prosperitatea unde …nu-i ,art ziare.com-03.01 2015 :Rezultatele unui studiu recent realizat de IRES arata ca doar 29% dintre romani pot sustine ca le ajung banii de la o luna la alta, in timp ce 39% spun ca nu descurca asa cum si-ar dori, iar 16% nu au bani nici pentru strictul necesar.

   Cifrele arata ca doar 14% dintre romani spun ca traiesc bine cu banii pe care-i castiga.

   Si alta si mai tare ,venita tot de la pupinbasistii “sa traiti bine”-Mediafax 15 mai 2014

   – Deputatul Elena Udrea a prezentat, joi, de Ziua Internaţională a Familiei, coşul zilnic al membrilor unei familii cu venituri medii din România format dintr-un cartof, o ceapă, jumătate de litru de lapte, un sfert de pâine, o jumătate de ou, o jumătate de felie de salam şi o jumătate de măr.-

   Tare ,nu ? Cum era aia cu jumatate de paine pe cartela pe cap de om in socialism ??? Acum a crescut prin …reducere la un sfert.Atunci ,bine ,ii bini di tat !

   Un vechi proverb evreiesc zice asa :cat timp ai bani in buzunar ,nu mori de foame ,dar cand n-ai ,oricat ar fi vitrinele de pline tu sugi …pietrele din caldaram !!!

   Reply
  2. Sabotor

   Ba, prostea, argumentele tale sunt de genu’ “e bun comunismul pentru ca acum e rau”. Da’ nici prin gand nu-ti trece ca in comunism era MAI RAU decat acum. Asta una.

   2 la mana: confuzi “oportunitatea de a face bani” cu “pica para malaiata in gura lui natafleata”. Coaie, ai OPORTUNITATEA de a face bani, nu-ti baga nimeni bani in buzunar.

   Reply
  3. asa

   Fan Badea&propaganda de cacat de la antene, de fapt nu tu ai platit 700 lei ci asa ai citit in ziar. Iar ziarul ala amesteca rahatul cu cacatul, citez:

   ” În Bucureşti, în ciuda subvenţiei, pierderile din reţea urcă facturile la nivele record (peste 700 de lei la un apartament cu 3 camere). În alte blocuri însă, sunt comparabile cu cele din anii trecuţi (300 de lei, patru camere).”

   Pai acum cat e? 700 pentru 3 camere sau 300 pentru 4 camere??? Oricum astia legati la incalzirea centralizata dupa ce ca 2/3 din pretul real e subventionat de stat, mai ales la aia din Bucuresti unde plateste guvernul pt ei din banii tarii, mai si urla ca e scump. Ce au pazit toata viata de n-au fost in stare sa-si monteze o centrala de apartament sau sa rezolve cumva problema incalzirii/izolarii termice? Se asteapta la caldura ieftina, dar daca apa aia pleaca de la 10 km cu 80 de grade cand ajunge in apartamente abea mai are 50 de grade ca restul se pierde!

   Citat:”-nu ,de fapt Statul nu-mi da nimic,eu vorbeam despre un pret si nu de-o pomana Si cam stiu si cate grade sunt in apartamentele cu centrale pe gaze.”

   Daca tu vrei de la stat apartament cu o chirie modica sau pret modic care nu acopera costul real inseamna ca vrei pomana de la stat.
   Legat de centrala, am termostat care mentine minim 20 de grade si il pornesc inca din toamna daca nu ma simt confortabil in casa.

   De unde tot scoti cu 30% lucreaza pe salariul minim de 900 de lei? Uite grafic pt 2012 cand salariul minim era parca de 700 lei: http://i.imgur.com/uo8RhAh.jpg
   Dar numarul celor care iau acel salariu e mult mai mic. Vezi ca salariul minim e ce apare in statistica oficiala, in realitate majoritatea lor au salarii mai mari iar patronul face evaziune si le trece in cartea de munca salariul minim pe economie. Sau lucreaza in baruri/restaurante unde din ciubuc castiga grosul banilor si in contract tot salariu minim e trecut.

   Citat:”‘:Gradul de sărăcie și de excluziune socială din România a ajuns în 2012 la 42% din populație, în creștere față de anul precedent, când acest indicator se afla la 40,3%. Acest indicator plasează România pe primele locuri în Europa, România fiind depășită doar de Bulgaria, cu 49%, în timp ce media UE se situa în jurul a 25%.”-asta-i din Gandul -9ian 2014″

   Da maistre, stiam fara sa ne spui ca la nivelul UE suntem saraci, si suntem pe penultimul loc inaintea bulgarilor. Dar acum suntem penultimii in UE, in ’89 eram penultimii in toata europa, la acelasi nivel cu Albania si dupa Bulgaria, Serbia, Polonia (care in 1980 inca era in urma noastra), eram chiar sub nivelul de trai din Moldova membra URSS pe atunci.
   Dar uite cum sta pragul asta de saracie:
   “Pragul saraciei relative reprezinta venitul banesc disponibil pe adult-echivalent in raport cu care o persoana (cu un venit inferior pragului) poate fi considerata saraca. Nivelul pragului se determina la fractiunea de 60% din valoarea punctului median al distributiei persoanelor dintr-un esantion, dupa venitul banesc disponibil pe adult-echivalent.”

   in 2007 pragul era de 3507 Lei/persoana/an
   in 2012 a ajuns la 5382 Lei/persoana/an

   “AROPE este un indicator compozit adoptat la nivelul Uniunii Europene in cadrul Programului Europa 2020, de promovare a incluziunii sociale si reducere a saraciei, reprezentand ponderea in total populatie a persoanelor aflate in risc de saracie sau excluziune sociala. Persoanele care fac obiectul indicatorului AROPE sunt cele aflate in cel putin una din urmatoarele situatii:
   – au venituri disponibile inferioare pragului de saracie;
   – sunt in stare de deprivare materiala severa;
   – traiesc intr-o gospodarie cu intensitate foarte redusa a muncii. ”

   Rata riscului de saracie sau excluziune sociala:
   2007 – 45,9%
   2008 – 44,2%
   2009 – 43,1
   2010 – 41,4
   2011 – 40,3
   2012 – 41,7%

   Deci, desi pragul a fost ridicat anual, pe termen lung rata saraciei a scazut (pana a venit Ponta cu gasca vesela si de atunci a inceput sa creasca usor. Acum e la sub 50%, oare in ’89 rata reala de saracie unde era? Peste 80% cumva?

   “Dar ce-a mai infecta alegatie -tipic indobitocitilor basisti:Poti oricand pleca in alte tari, sa castigi mai multi bani .
   Pai cum sa pleci din tara lui “Sa traiti bine!”(e-te lula) si mai ales acum din “Tara lucrului bine facut” .”

   Tu probabil n-o sa mai pricepi in viata asta ca de la intrarea in UE campul muncii se intinde de la Constanta pana la Lisabona si fiecare poate sa aleaga dupa propriile asteptari, dorinte sau posibilitati. Indoctrinarea antenelolr a trecut de mult de faza critica de unde mai aveai scapare si probabil nici varsta nu te mai ajuta!
   voi clar va doriti iesirea din UE, si reinstalarea unui regim comunist dictatorial care sa ne faca o insula in europa. Poate ne mai arunca cate un os rusii sa latram ami tare, ceva de genul Korea de Nord, mai scapam cate o racheta la unguri, mai amenintam cu bombardarea Londrei si a porcilor capitalisti. Sau doriti sa ne alaturam si noi Rusilor cum a facut Crimea?

   “Si-n final ,pt. toti propagandisti bunastarii actuale :un calcul ceva bazat pe realitate despre nivelul de trai ?Nu pt. mine ,dar macar pt. cei 30% ,da ,exact 30% din romanii care traiesc din salariul minim pe economie ???”
   Dar explica tu la aia 80% care traiau mai prost ca astia 30% acum, de ce plangi asa tare matale dupa vremurile alea? Ca eu nu traiam deloc bine, si parintii si bunicii mei au trait si mai prost!
   Mai explica si la sutele de mii de persoane care au iesit atunci in strada, si la rudele miilor care au fost omorati in revolutie, daca era bine de ce naiba au iesit in strada? Si zecilor de mii inchisi in puscarii sau omorati pe motive politice!

   “Ca sa lucram cu materialul clientului ,si sa vedem prosperitatea unde …nu-i ,art ziare.com-03.01 2015 :Rezultatele unui studiu recent realizat de IRES arata ca doar 29% dintre romani pot sustine ca le ajung banii de la o luna la alta, in timp ce 39% spun ca nu descurca asa cum si-ar dori, iar 16% nu au bani nici pentru strictul necesar.”

   Vezi, 39% nu se descurca asa CUM SI-AR DORI! In ’89 peste 80% nu aveau mai nimic din ce isi doreau. Aveau bani pt strictul necesar dar lipsea pana si strictul necesar!

   “Deputatul Elena Udrea a prezentat, joi, de Ziua Internaţională a Familiei, coşul zilnic al membrilor unei familii cu venituri medii din România format dintr-un cartof, o ceapă, jumătate de litru de lapte, un sfert de pâine, o jumătate de ou, o jumătate de felie de salam şi o jumătate de măr.-”

   Asta e basina dansei, pe cand isi facea campanie. Dar nici pe matale nu te ajuta materia cenusie, altfel iti dadeai seama ca o familie cu venit mediu nu arata in felul propagandist prezentat de Udrea probabil cu personaje fictive:
   “Aveţi aici în faţă coşul zilnic al unei familii cu venituri medii din această ţară, iar doamna Dana Ioan care este reprezentanta unei astfel de familii, soţie şi mamă a doi copii reprezintă un exemplu de familie din ţara aceasta care este obligată să trăiască cu ceea ce vedeţi dumneavoastră în acest coş în condiţiile în care doamna Ioan are un salariu 850 de lei pe lună, salariu mediu pe economie, are un soţ care nu lucrează, iar salariul pe care îl are dânsa e singurul venit din familie în afară de cei 42 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii”
   Deci pt madam Udrea si matale venitul mediu in 2014 era de 850 lei?

   Cazurile astea azi sunt exceptii nu regula si intra la ajutorul social, deci mai primesc si alte venituri. Dar pe vremea mult iubitului tau conducator cam asa arata cosul zilnic pt majoritatea romanilor cu precizarea ca mai si stateai ore bune la coada inca de la 5 dimineata!

   “Un vechi proverb evreiesc zice asa :cat timp ai bani in buzunar ,nu mori de foame ,dar cand n-ai ,oricat ar fi vitrinele de pline tu sugi …pietrele din caldaram !!!”

   Legile economiei si a naturii zic ca ce n-ai produs n-ai cum si cu ce sa-l cumperi. Banul e doar reprezentarea virtuala a muncii depuse si in schimbul lor primesti bunuri, cand nu exista bunuri banul nu mai are nici o valoare. Aveai bani atunci ca tiparnita functiona, cand ii trebuiau bani repede mai tiparea si iti dadea salariul, dar banii aia nu aveau acoperire reala in bunuri produse. Aici intervine inflatia, dar cum preturile erau fixate de partid n-a fost inflatie dar nici produse. Ca sa vezi cum arata economia comunista in realitate si care erau preturile reale aduti aminte de inceputurile anilor 90 cand se scumpea totul cu 2-300% peste noapte!

   Reply
 39. Nautilus

  E foarte posibil ca factura la întreţinere (apartament de 3 camere, cu 3 locatari, în Bucureşti, iarna 2013-2014) să fie 700 de lei.

  Eu am plătit mai întâi 330, după aceea 360 şi după aceea 165.

  Probabil diferenţa până la 700 au plătit-o reptilienii, iluminaţii, masonii, dacii şi Elodia.

  Reply
 40. Velu

  Pentru astia cu caldura de la stat, care se plang ca platesc 500-700 de lei numai caldura: punteti-va centrala: 2.000 RON centrala, inca vreo 300 RON tevaraia de cupru, pastrati vechile calorifere. In doua ierni deja v-ati amortizat investitia. Daca va si izolati casa/blocul pe exterior sunteti boieri.
  Cazul meu, cheltuieli de intretinere, 3 camere, bloc izolat termic (anvelopat de Primarie): gaz (pentru caldura si apa calda): 150 RON, apa rece: 80 RON, curent: 100 RON, chltueli comune (gunoi, etc.): 30 RON. Deci total:360 RON. Mai putin decat caldura pe care o platesc unii la regia de termoficare (de unde si amortizarea investitiei).
  cu calculele de mai sus nu puteti spune ca nu va permiteti, ca aceiasi bani ii dati regiei de termoficare. Dar puteti avea confort mai mare si costuri mult mai mici.

  Reply
 41. cucurigooo

  Toata lumea da ca exemplu al bunastarii Atexu’… Ca orice minge de fotbal, era conceputa pentru gazon. Dar romanu, ca si acum, ii cumpara odraslei ce e mai bun… Era normal sa se toceasca pe beton/asfalt. Pentru acestea erau bune mingiile de “35”,cele mai bune dealtfel, care intr-adevar se puteau vulcaniza, cu o coada de lingura incinsa la aragaz. Cei ce sustin ca Artexul se putea vulcaniza, probabil ca nu au vazut-o decat in vitrina(la altii, sau in magazinele IDMS).Aveau o camera putin mai groasa decat un balon,care nu se putea scoate decat daca taiai un hexagon… Apoi cine il mai cosea la loc. Si cum? Chestia cu vulcanizatul, mergea la mingiile cu siret, care aveau camera mult mai groasa.
  Referitor la comunism, o perioada care ar trebui stearsa, ar fi cea ’89-’99, cand a existat cel mai mare jaf din istoria moderna a Romaniei…

  Reply
  1. asa

   Din pacate primii 10 ani au fost irositi si de noi si de bulgari, pe de o parte din cauza jafului dar pe de alta parte cauza principala a fost situatia dezastruoasa in care era tara in 1989. Dupa ’89 tot nomenclaturistii si securistii au ajuns la putere cu un criminal presedinte care se credea un mic Ceausescu si aducea minerii dupa bunul plac sa faca “ordine”.
   Daca nu pierdeam anii aia cred ca eram si noi in plutonul de aderare cu Polonia, Cehia, Ungaria, etc si azi aveam acelasi nivel de trai ca ei. De altfel e foarte interesant de urmarit situatia ungurilor, spre deosebire de noi aia n-au irosit primii 10 ani dar de 10 ani deja sunt intr-o criza permanenta, economia a inghetat si practic stau pe loc. Daca mai continua asa in 10 ani ii depasim :)) De ce zic ca e interesant de urmarit? Pt ca au un premier si un guvern mai extremist si nationalist care asemenea hipsterilor si nostalgicilor dupa comunism de la noi au ca slogan: nu ne vindem tara, nu lasam capitalistii hoti sa ne jefuiasca, afara cu capitalistii, sa le taiem din profit si daca nu le convine sa plece si nationalizam tot, daca pt UE nu ii convine ce facem mai bine iesim, etc. Sa vedem cum evolueaza lucrurile la ei si daca intra in cacat sa invatam din greseala lor inainte s-o comitem si noi.

   Cum a evoluat economia din ’89 pana in 2013:
   http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1481/21333/12094952/1/3-opinie.jpg?height=647&width=640

   Evolutia salariului real 1969-2010:
   http://businessday.ro/wp-content/uploads/2011/03/Salariul-real2.jpg

   Evolutia salariilor din 1990, an care economic e foarte aproape de situatia din 1989 (in 1990 salariul mediu era de 3381 lei):
   Anul de baza e salariul din 1990 care e considerat 100%:
   Urmeaza anii 1991-2000 valoarea reala a salariului (corelata cu inflatia) in procente fata de 1990:
   81,5% 70,8% 58,9% 59,1% 66,5% 72,7% 56,2% 58,4% 57% 59,4%
   2001-2010:
   62,4% 63,9% 70,8% 78,3% 89,5% 97,4% 111,8% 130,3% 128,3% 123,6%
   2011-2013
   121,3% 122,5% 123,4%

   “Indicii castigului salarial real
   Indicele castigului salariului real reprezinta raportul dintre indicele castigului salarial mediu nominal net si indicele general al preturilor de consum.
   Castigul salarial real exprima contravaloarea marfurilor si a serviciilor care pot fi cumparate, respectiv utilizate, cu castigul salarial mediu net lunar, intr-o anumita perioada de timp, de obicei un an, comparativ cu alta perioada, avand in vedere preturile marfurilor si a tarifelor serviciilor. ”

   Deci cel mai prost an de dupa 1989 a fost in 1997 cand salariul era aproape la jumatate fata de nivelul din 1990 si din 2007 salariul mediu a depasit nivelul de dinainte de 1990 si cu 11% pe cel din 1990. Deci din 2007 incoace media are un venit mai mare fata de perioada comunista. Dupa 2008 a venit criza si nivelul de trai a mai scazut dar din 2011 a inceput iar sa creasca.

   Mai pun si niste preturi si salarii de pe vremuri:

   Comparatie la preturile pt alimente:
   http://businessday.ro/wp-content/uploads/2011/03/Pret-alimente.jpg
   In comunism, cu un salariu mediu, puteai lua mai multi cartofi, faina, peste, mere, ceapa, branza, sare si cam atat. In rest la multe alimente nu iti permiteai nici macar jumatate din cantitatea ce puteai lua in 2011.
   Deci nu doar produsele lipseau, pana si vorba ca aveai bani destui pe atunci era vrajeala!
   La produsele din import nu are rost sa mai pun preturi ca alea se importau pe valuta, si acolo nu mai tinea vrajeala cu dolarul fixat parca la 17 lei de partid, si se calcula la diferenta reala intre leu-dolar.
   Ca fapt divers, un kg de carne de porc se exporta cu 0,9 dolari iar in alimentara carnea de porc cu oase costa 39 lei.

   O alta sursa da aceleasi scoruri:

   “Astfel, potrivit unei cercetari efectuate in 1985, a fost determinat pretul mediu de vanzare in cazul catorva zeci de produse alimentare, cele mai importante alimente avand urmatoarele preturi: oua: 1,4 lei bucata; zahar: 14 lei/kg; orez: 17 lei/kg; cartofi: 1,96 lei/kg; ulei: 17 lei/litru, carne de vita cu oase: 43 lei/kg, carne porc cu oase: 37 lei/kg; margarina: 6,25 lei/250 gr.

   In acelasi an, salariul mediu era de 2.827 lei, ceea ce inseamna ca se puteau cumpara 2.019 oua pe luna spre exemplu. Faptul ca nu se gaseau oua/carne/ulei sau ca aceste produse se vindeau pe cartela nu are importanta pentru discutia de fata.

   In prezent, un ou costa in medie 0,45 lei (la cofraj de 30 bucati, in cantitati mai mici sunt mai scumpe), iar asta inseamna ca un salariat care castiga 1.400 lei pe luna (salariul mediu net) poate cumpara peste 3.000 de oua, cu 50% mai multe decat in urma cu 25 de ani. Cea mai mare diferenta se inregistreaza in cazul carnii de vita si de porc, insa exista si produse ale caror preturi raportate la salariul mediu sunt acum mai mari decat atunci: cartofi, mere, sare.”

   Alta comparatie cu salarii-preturi ianuarie 1990 – 2014: http://4.bp.blogspot.com/-_7sMsY51Ybc/VEjooVBJ1ZI/AAAAAAAADaQ/0_v48Oku6yE/s1600/Bani%2B1989.jpg

   Comparatie economica: http://1.bp.blogspot.com/-oeolhj-WMkY/VDUcxdSrfzI/AAAAAAAADXs/x180DC3F_cg/s1600/5%2Bmituri%2B1989.jpg

   Salarii 1986:
   http://businessday.ro/wp-content/uploads/2011/06/Sectorul-bugetar1.jpg
   http://businessday.ro/wp-content/uploads/2011/06/Economie.jpg

   Era de rasul curcilor, un medic dentist castiga putin mai mult decat un macelar si mai putin decat un mecanic auto…

   Deci tovarasi, cum e cu aia ca atunci se traia mai bine? Cum am mai zis, sub 20% din populatie atunci traia mai bine ca acum, si sub 20% traieste mai prost azi decat in comunism.

   Reply
  2. Dan

   E irelevanta comparatia intre preturile la mancare in ’85 vs 2015 daca nu se compara si costurile cu apa, energia si locuinta.
   Elementele astea sunt cruciale in analiza nivelului de trai pt ca nu pot fi ocolite, nu au alternativa si sunt livrate de furnizori care dicteaza pretul din pozitii de monopol/oligopol. Inclusiv chiria, stabilita in functie de rata la banca, care deriva din suma pe care banca(bancile) e dispusa sa acorde drept credit pt cumparea locuintei. De cand cu Prima Casa, suma asta e stabilita de stat (60 000 euro parca)

   Mai exact ar tb calculat cate oua se puteau cumpara DUPA ce se plateste chiria(rata la casa), apa, gazul, lumina. Care sunt aceleasi ca in ’85 (mai putin casa, e cu 30 ani mai veche) insa ponderea costurilor lor in salariul mediu este mult mai mare.

   2014 – chiria/rata la 2 cam: ~ 1100 lei = 64% din salariu mediu net 2014 (1711 lei)
   Anii 80′ – chiria/rata la 2 cam: 300 lei = 12% din salariu mediu net (~2500 lei)

   Nu-mi spune ca s-au dat casele gratis si ca nu toti platesc rate si chirie. Pt ca cei de 20-40 ani platesc, si despre ei e vorba aici.

   Din nou, nu-mi spune ca in anii 80 era ieftina intretinerea dar nu era apa, gaz, caldura si lumina. Pentru ca, in cel mai bun caz, inseamna ca situatia pentru salariatul mediu e tot albastra, insa de alta nuanta. Inainte era fortat sa traiasca inconfortabil, acum trebuie sa se forteze singur sa traiasca tot inconfortabil.

   Uite ca a facut cineva niste calcule mai amanuntite,intr-un articol pe tema asta: http://www.contributors.ro/economie/era-mai-bine-pe-vremea-lui-ceausescu/#comment-146553

   Reply
  3. Sabotor

   “Din nou, nu-mi spune ca in anii 80 era ieftina intretinerea dar nu era apa, gaz, caldura si lumina. Pentru ca, in cel mai bun caz, inseamna ca situatia pentru salariatul mediu e tot albastra, insa de alta nuanta.”
   Corect. Alta nuanta. Una mai cacanie, pentru ca nu prea gaseai hartie igienica si nah, mai ajungea si pe chiloti.

   Pula mea, ma, de unde pula mea tot apareti?

   Reply
 42. asa

  E foarte relevanta pt ca grosul nostalgicilor care regreta trecutul nu platesc nici rate la credite imobiliare, nici chirie, stau in apartamentul primit de la comunisti de ei sau de parintii lor si cumparat dupa ’89 cand un apartament se putea cumpara cu cateva salarii. Iar hipsterii se plang ca nu primesc de la stat si ei moca apartamente construite din banii si munca altora. De altfel unele primarii socialiste (de ex Constanta) au construit cartiere pt tineri cu locuinte la vreo 20.000 euro, repartizate bineinteles pe pile, relatii, spaga si prietenii, exact cum era pe vremuri.
  Dar daca acum, desi s-au construit intre timp sute de mii de locuinte, tot e o lipsa asa acuta de apartamente, si atata lume n-are acoperis deasupra capului, cum sustine propaganda voastra, atunci cum era tovarasi in comunism cand si populatia era mai numeroasa? Deci suntem mai putini, avem locuinte mai multe, si totusi nr celor fara locuinte acum e mai mare? Nu e invers cumva? Oare cate sute de mii erau inscrisi sa primeasca locuinte si cat era timpul de asteptare? Mai multi ani, ca la Dacia si la telefon? Dar mai ales, cat timp credeti ca mai era in stare sistemul sa ofere mocangeala la popor?

  Tot o invartiti cu ratele de parca apartamentele de atunci le plateati din salariul vostru la pretul lor real… Daca plateai chirie cum faceau majoritatea, pretul apartamentului se recupera in 40 de ani fara sa includ dobanzile. Daca ai fi platit integral, banii aia abea acopereau costul fortei de munca. Materialele si combustibilul/energia utilizata pt ridicarea blocului crestea doar gaura din buget, gaura pe care tot voi o plateati prin lipsurile vremii. Bagati la cap ca sistemul a dus la falimentarea tarii, a dat chix, caput! In 1982 a fost inceputul sfarsitului, in ’89 a fost sfarsitul sfarsitului, daca prin absurd mai continua regimul ajungeam ca Coreea de Nord si salarul lunar ne ajungea pt cate un mar pe luna!

  Calculele la rate/chirii stau un pic mai altfel ca nu te costa 1100 lei/luna o garsoniera decat poate in buricul targului din Bucuresti, de parca in comunism iti alegeai tu locul cel mai bun (poate daca erai cu pile sau securist) si nu te repartizau ei uneori la sute de km de localitatea natala. Dar in Bucuresti salariul mediu net e de peste 2400 lei/luna, si chirie la apartament cu 2 camere gasesti si cu 200-250 euro.
  Daca erai singur, fara relatii nu pupai apartament cu mai multe camere, si te repartizau la garsoniera sau poate la camin pt nefamilisti cu wc la comun. Pt un cuplu deja altfel se pune calculul, si din 2 salarii se pot plati rate pt prima casa fara a pune presiun prea mare pe bugetul familiei.
  Pt un oras de nivelul brasovului, unde chiriile sunt peste media pe tara, chiria pt un apartament pleaca de la 800 lei, dar stiu personal de chirias care a stat cu 150 euro in ap. 2 camere renovat si imbunatatit.
  Chirii practicate de particulari existau si in comunism si pana te repartizau dupa criteriile lor (adica securistii si pilosii erau primii, pana ajungeau la tine dura cat timp oare? poate si ani?), daca vroiai sa stai in chirie plateai si de 4 ori mai mult fata de chiria la stat. Am exemplu in familie care platea 400 lei pt o camera minuscula (de fapt camaruta de cativa mp), mai mult dacat platea ala la icral pt toata casa (culmea, ala primise casa tot de la stat la care platea chiria aia modica de pe vremuri si inchiria din camere…).

  Alternativa la chirie e creditul imobiliar, un exemplu de rata prin prima casa intr-un cartier de blocuri recent construit:
  Garsoniera 32,6 mp utili + 3,62 mp terasa, pret cu plata pe loc 26.000, prin prima casa avans 2.000 euro, rata lunara 136 euro.

  Utilitati. Voi calculati intretinerea 300 lei atat vara cat si iarna? Cu media anuala de 300 lei/luna ai tot confortul necesar despre care doar visai atunci. Taie din cheltuieli tot ce nu aveai sau nu primeai atunci sa vezi ca-ti scad imediat cheltuielile sub 100 lei/luna!
  Acum scade din salariul mediu rata de 136 euro lunar, utilitati de 200 lei luanar sa ai totusi un confort mult peste ce aveai in ’89 si vezi ca tot iti raman 800 lei bani din care sa traiesti. 800 de ron valorand minim 1900 lei comunisti.

  In loc sa dai link spre comentariul ala tras de par mai bine citeai articolul ca spune multe adevaruri!!!

  Reply
 43. Nautilus

  Chestia cu Coreea de Nord e old-school. Din 2009 încoace legile şi Constituţia nord-coreene nu mai pomenesc oricum niciun cuvânt despre comunism sau socialism.

  Mai interesant e ceea ce se întâmplă în Venezuela, ţara cea mai bogată în petrol de pe glob, peste Arabia Saudită.

  “I’ve visited six stores already today looking for detergent — I can’t find it anywhere,” said Lisbeth Elsa, a 27-year-old janitor, waiting in line outside a supermarket in eastern Caracas. “We’re wearing our dirty clothes again because we can’t find it. At this point I’ll buy whatever I can find.”

  Long lines, some stretching for blocks, formed outside grocery stores in the South American country’s capital as residents search for scarce basic items such as detergent and chicken.

  The lines will persist as long as price controls remain in place, Luis Vicente Leon, director of Caracas-based polling firm Datanalisis, said today in a telephone interview.

  “You can’t find anything, I’ve spent 15 days looking for diapers”, Jean Paul Mate, a meat vendor, said outside the Luvebras store. “You have to take off work to look for products. I go to at least five stores a day.”

  “This is the worst it has ever been — I’ve seen lines thousands of people long” Greisly Jarpe, a 42-year-old data analyst, said as she waited for dish soap in eastern Caracas. “People are so desperate they’re sleeping in the lines.”

  Aceeaşi stupizenie, decenii în şir, de pe un continent pe altul, indiferent de limbă, de religie şi de partid. Rusia, 1917. Marea Britanie, 1946. China, 1958. URSS, 1980. România, 1985. Venezuela, 2014. De fiecare dată, apare un soi de Ceauşescu sau de Becali, ţipă cât îl ţine gura că el e cu poporul şi nu cu capitaliştii, magazinele se golesc, vine foamea.

  Socialiştii şi comuniştii sunt genul de oameni pe care nu ar trebui să îi pedepsească nimeni, niciodată. Cea mai mare belea pentru ei e să îi încurajezi, să le donezi bani, să îi ajuţi cum poţi. În câţiva ani, îşi dau singuri în cap, mai eficient decât o poate face orice duşman.

  Reply
 44. ironmania

  Bravo mă, mâncători de căcat comuniști!
  Totul era așa de bine în țară că armata și securitatea (cu litere mici) stătea la graniță nu ca să nu intre cineva ci CA SĂ NU IASĂ ROMÂNII, cretinilor!
  Băi beliților, dacă era așa de bine de ce mureau unii pe la graniță încercând să plece? De ce n-a deschis “geniul din Carpați” granițele, să năvălească aici toți capitaliștii, să-i facem de râs pe nemți și pe americani? Imbecililor! Ne păzeau pe noi că eram prea cretini și nu ne dădeam seama că trăim în rai? Fir-ați ai dracului de cretini!
  Băteau sodații pe graniță cu patul armei în gură (dacă nu-i împușcau) pe cei/cele care se încumetau să-și încerce norocul ca să plece din raiul socialist!
  NU VĂ ESTE RUȘINE?
  Problema a apărut la Revoluție că nu i-au împușcat PE TOȚI din comitetul central și PE TOȚI cu funcții politice la județ. Secretarii BOB de pe la fabrici 10 ani de pușcărie. Poate se mai schimba ceva… L-au împușcat pe gângavul analfabet și pe idioata aia la care le ridicau osanale marii “poeți” mâncători de căcat în frunte cu gunoaiele Păunescu și WC Tudor.
  Ce fabrici, dobitocilor? Ce productivitate? Am fost la o fabrică în anii ’80 care se construise cu vreo 2 ani în urmă, cu tehnologie germană. Niciun geam nu mai era întreg la hală. Niciunul! Marele specialist și clăditor al socialismului, “muncitorul cu șorțul de piele albastră” le spărsese pe toate. Îl durea la baston, că nu era fabrica lui. Chiulea pe unde apuca. Asta a fost realitatea, căcaților! Îi invit și eu in Coreea sau Bielorusia pe cei care sunt nostalgici. ACUM!

  Reply
 45. Mircea Predut

  Uitati-va la atentie la comentariile celor ce regreta. Apoi incercati sa vizualizati o poza de familie, alb-negru, facuta intr-un studio prin anii 80 devreme. Mama, aprozarista. Sau vanzatoare la alimentara. Batic pe cap. Tata, militian. Sau securist, sau procuror. La mijloc, comentatorul nostru. Cu ciocolata la colturile gurii si bucile umflate de bomboane cubaneze. In maini, doua portocale. In cap, multumiri din inima partidului.

  Reply
 46. Attila Gyenge

  “Ce bine era in preistoric, desi nu aveam prize in pestera, sa incarcam macar un smartphone …”. 😉 Ne-a mers rau inainte de ’89, nu cunosteam altceva, deci nu deschideam gura. Dar nu am invatat nimic, asa ca acum avem momente de “nostalgie”. Dar nu vrea mai nimeni sa munceasca, daca muncesc, muncesc de “doamne ajuta” … “la noi merge si asa” … Eu ma bucur ca traiesc acum !

  Reply
 47. Vlad

  Eu nu va inteleg de ce va certati. Cei care au dus-o bine vor sa ii convinga pe cei care au dus-o rau ca “a fost bine” si vice-versa. Autorul si-a exprimat o opinie si e opinia lui. Voi o aveti pe a voastra. Citit, bucurati-va sau injurati si treceti mai departe. Mie povestea mi-a adus inapoi amintiri, unele bune altele rele. Insa ceea ce ma bucura mai presus de orice este ca acum, am posibilitatea sa aleg: pot alege ce sa mananc si ce nu, ce sa cumpar si ce nu, ce sa fac cu timpul meu si ce nu…..chiar pot alege pe cine sa ignor si pe cine nu.

  Voi puteati sa faceti toate astea in comunism? 🙂

  Reply
 48. bbforce

  Tot comunismul apreciat numai in contextul ’80-89, cu toate ca instaurarea regimului comunist a fost din perioada 1944–1948.
  Ceva mai scirbos nici ca se poate. se ignora total anii ’50, 60, 70, deci aproape 30 de ani in care nu a fost nici o criza, si s-au gasit si mingi la tutungerii.
  De la una mica din cauciuc de 1.50, mai mare 3.50 si mingea pe care o comparam cu toti de 12.50,
  Ca in macelarii atirnau jumatatile de vita si porc, ca eru mezeluri cit duce trenul, si brinsa si cascaval din toate soiurile.
  A fost criza de benzina? Soferii lasau sa curga benzina in santuri sa-si justifice foile de parcurs, sau o vindeu cu 1 Leu Litru.
  Lucrotprul PECO a fost la acelas grad de apreciere ca si frinarul CFR-ist.
  Ce v-a lipsiti pe atunci mai amaritilor?
  Nu ati avut rate si la haine, televizor, frigider etc…
  Nu v-ati taiat porcul inaintea Craciunului?
  Nu a fost program la televizor? A fost destul, si seriale.
  Programul de revelion a fost excelent, mult mai bun decati rahaturile maneliste de astazi.
  Habarnisi prosti…

  Reply
  1. Mike arad

   Esti trist…daca nu esti liber sa gandesti poti sa ai 200 de porci in frigider esti degeaba ba tristule!

   Reply
 49. Paul

  Nu am avut rabdare sa citesc toate comentariile, sunt frumoase, dar mai ales le asteptam pe cele cu adevarat delicioase, pe cele ale nostalgicilor!
  Astea sunt mai tari decat articolul in sine! Practic, pentru asta sunt bune astfel de articole. Doar asa ies la iveala acesti oameni … de varste destul de mici pentru a ne putea pune semne de intrebare in privinta senilitatii…
  Aparent, ei sunt normali. Ei sunt cei care gasesc ceva frumos in iadul ala auto impus.
  Ca sa particip si eu la lista, imi amintesc ca stateam cu parintii sa asteptam masinile RATB cu orele. Cateodata, venind atat de pline, asteptai 2,3,4 masini, cate era nevoie, pentru ca erau atat de pline incat se mergea pe scara, cu usile deshise. Nu stiu cum se circula prin centru, noi stateam in Titan, deci totusi nu asteptam vreo rata.
  Iar cu autoturismele personale (totusi nu stiu asta dintr-o experienta personala, ai mei nu au fost atat de descurcareti, nici inainte, nici dupa…), cred ca va amintiti cum se circula. Cu ratie de benzina, cu zilele pare/impare, samd.

  Reply
 50. Mike arad

  Imi plac cei ce cred inca ca ceausescu era in stare sa gandeasca….cum poate un pantofar cu 4 clase care se chinuia sa vorbeasca sa aibe inteligenta…..e trist pt ca acum cand poti face multe oamenii asteapta sa cada ceva de sus….comunismul a indobitocit oamenii!!!

  Reply
 51. Dee

  Nu vorbeste nimeni despre faptul ca daca terminai o facultate aveai automat un loc de munca, repartizat conform mediei obtinute? Ca nu invatai pe branci degeaba? Ca nu te trezeai la 25 de ani cu licenta si master luate cu 10, ca de fapt ai absolvit ca sa fii somer…somer cu diplome universitare.
  Totusi, daca am fi fost in vremurile acelea, eu as fi primit repartitie la singurul post din Bucuresti. Si ar fi fost mai bine. Mai bine decat e acum, cu mii si mii de tineri bine pregatiti in domeniile lor de munca, ce aleg sa plece cu geamantanul in spate spre tari mai … calde, pentru ca acolo e mai usor.
  Si pentru cei care nu au facut o facultate, si nu isi gasesc nimic de munca aici e mai usor afara. Pentru ca poti sa te duci si sortezi haine intr-un depozit in Anglia pentru 1700 de lire pe luna.
  Nu mai exista respect pentru educatie, in momentul in care dai unui profesor salariu mai mic decat paznicului de la intrarea in institutie… care te trateaza cum crede el de cuviinta. era asa si pe vremea comunismului?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *