Un „alcoolist” desăvârșit

Cu prilejul sinuciderii lui Chester Bennington, solistul trupei Linkin Park, un cetățean care scrie la site-ul „revistablogurilor” a scris un articol furios în care îl face pe acesta un drogat și un laș. Citind cu atenție furibundul text, scris de un om care părea să-l fi împrumutat cu bani pe Chester și acum l-a lăsat baltă, aflu și că solistul Linkin Park a fost „un alcoolist desăvârșit”.

N-am să comentez infantilismul textului sau analfabetismul autorului (Cristi Teodorescu) ci doar o să mă aplec asupra acestei expresii care mi se pare de-a dreptul minunată, aș fi vrut eu să mă gândesc la ea. Cum arată un alcoolist desăvârșit?

Mi l-am și închipuit, înalt, puțin adus de spate, cu un frac impecabil, intră în cârciumă urmărit de un asistent care-i ține ușile. Sub joben are un pahar al său, pentru că nu e un alcoolist amator ca noi, toți ceilalți, e unul care a atins desăvârșirea. Are mânuși albe foarte aderente, să nu-i alunece stacana din mână. Se așează la masă ca un pianist la pian într-una din marile săli de concerte ale lumii și așteaptă ca aplauzele publicului să se domolească.

Pajul său îi curăță masa de orice obiect inutil, vaze, farfurii, scrumiere (nu-și strică papilele dedicate alcoolului cu țigări) iar el așteaptă demn începerea beției. Chelnerii apar din stânga localului, din spatele barului, pe marșul ăla care se dă la nunți când se aduce mâncarea. Sunt 12 chelneri cu fețe imobile și demne, ca niște soldați păzind flacăra eternă. Fiecare ține o tavă deasupra umerilor și pe fiecare tavă este un fel de băuturică. Alcolistul desăvârșit așteaptă să se termine muzica și abia apoi alege cu ce se face praf în acea seară, folosind scara Dan Alexe, de la slab la tare, niciodată invers.

Pe parcursul reprezentației prieteni ai alcoolistului desăvârșit vin la masa sa și beau cu el, fără însă a se deda la prea multe familiarisme. Nu-l iei de gât pe maestru, bei cu el și admiri tehnica, sperând ca într-o zi să ajungi la fel de bun ca el. Alcoolistul desăvârșit este cel care tot timpul poate chema chelnerul, oriunde s-ar afla acesta. La el nu cutează nimeni să-i spună „asta e ultima comandă”. El decide când e ultima comandă.

La plecare, alcoolistul desăvârșit iese demn pe ușă, pe picioarele sale, iar în fața bodegii îl așteaptă taxi-ul comandat din timp de adjutantul său. Ospătarii închid localul în urma sa, chiar dacă mai sunt clienți înauntru și lasă meniul arborat în bernă, vreme de cel puțin 24 de ore după plecare.

RIP, Chester Bennington și DTPLM, Cristi Teodorescu!

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

6 thoughts on “Un „alcoolist” desăvârșit

 1. marius

  Am citit si eu articolul si am avut cateva de spus in gand despre niste oameni care nu mai sunt printre noi si fac parte din neamul autorului…dar e ok. Avem nevoie si de prosti in tara asta 🙂

  Reply
 2. Gogu al II-lea

  Mie mi se pare ironic că într-o ţară de depresivi nu avem mai multă empatie. E boală grea.

  Reply
 3. Marius

  Eftimie, îmi aduci aminte de mosuletul ala care vine în Britannia în Brașov în fiecare seara.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *