Un gif de Akira Kurosawa

Văzusem un eseu video despre filmele lui Kurosawa și cum în filmele lui aproape totul este în mișcare, totul spune o poveste. E scurt, poate aveți timp să vă uitați la el, ca să vedeți și voi cum aplaudă lumea ca focile când vede un banal cineast român. Dar nu asta e important. Fain e că am văzut un gif pe internet care este, practic, un super-scurt metraj ce ar putea fi realizat de acest maestru japonez. Mă uit de azi dimineață la el și nu mă satur. Iată-l.

via GIPHY

În doar 48 de frame-uri există un belșug cum n-am văzut în multe filmări. În primul rând cadrul poveștii. Nu trebuie spus foarte multe depre unde are loc acest concert, știm ce fel de concert este pentru că e sigla ZU într-un colț. O mocangeală de-aia la care vin tot felul de oameni care nu au ce face acasă. Public comercial, cum ar spune publicitarii.

Apoi este naratorul, dl. Rimaru, care spune că este cel mai bun MC (EMCEE) evăr din România și provoacă omenirea: ori îl contrazicem argumentat, ori ne va da ban, eliminându-ne astfel din lumea sa pe noi, oamenii fără argumente. Rimaru ne apare apoi și ca MC la concertul ZU unde ține „predici din amvon”, simțindu-se foarte bine în pielea sa de cel mai bun pe domeniul lui.

În spatele lui trece dintr-o parte într-alta un dansator ce pare să se simtă foarte bine în pielea lui, chiar zâmbește în timp ce face treceri. Poate e chiar un cântăreț de rap și el, nu știm exact, știm doar că ajută la ideea că Rimaru este cel mai tare Emcee, având în vedere câtă energie impune oamenilor din jurul său.

Apoi ni se prezintă publicul, care este acel public ce vine la concerte Zu. Prim-planul îl ia această doamnă de vârsta a doua spre a treia, care e vizibil entuziasmată de munca Emceeului. E clar că dacă astrele se potrivesc, ar face sex cu dânsul sau chiar i-ar cere un autograf.

În preajma doamnei sunt alte personaje interesante. Să-i luăm în ordine, de la stânga la dreapta. Primul pare a fi un tânăr ce a fost adus cu forța la acest concert și încearcă să-și aducă aminte ce trebuie să danseze.

Lângă el este un dom ce pare să nu fi ajuns la timp când se dă pomană electorală la primărie și, pentru că nu mai erau găleți, făină, ulei, i s-a dat LSD medicinal. Ori asta ori încearcă să transmită prin semne un mesaj către Rimaru, pe scenă, mesajul fiind, fără îndoială, „ești cel mai tare MC evăr din România”.

Urmează un tânăr evident surprins de ceea ce vede pe scenă și care așteaptă desfășurarea ulterioară a evenimentelor pentru a avea o părere. În limbaj cinematografic, acest om este „un extra”.

Ultimul este un domn care nu pare deloc interesat de cât de bun este Rimaru și care a venit la acest concert Radio Zu doar să agațe ceva. Se uită la blonda aia cu oarecare dispreț seren iar fața lui spune „aș sparge-o pe asta la cimpanzeu, merge o tură”

Toate astea, cum spuneam, în 48 de frame-uri. Artă, nu altceva.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “Un gif de Akira Kurosawa

 1. paul

  As propune ca interpretare alternativa pentru textul postarii varianta “da-mi argumente daca ma contrazici sau da-mi bani daca nu ma contrazici.”

  Reply
  1. Andii

   Prin anii 90, cand Rimaru era oarecum in voga, tot avea ceva de impartit cu aia de la BUG si aia de la BUG cu el – asa ca se tot injurau voalat prin versuri. Cam tot aceleasi texte le avea si atunci. Dupa 2000 cade in irelevanta si nu mai aude nici dracu de el, iar intre timp aia de la BUG au cam dovedit ce aveau de dovedit.

   Acum s-a apucat sa reincalzeasca aceeasi ciorba si, probabil, e surprins ca nimanui nu-i pasa. Aia care il ascultau acum 20 de ani au alte treburi (copii, job, credite, alea alea), iar cei de acum in niciun caz nu or sa il asculte pe tataie asta.

   Reply
 2. cartus

  Ultimul se uita dupa poseta blondei, as pune pariu, cu ceva gen “o fac pe asta, sa moara mama, daca ii gasesc poseta” in minte.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *