Să ne aducem aminte cu ce ucrainieni empatizăm

Sigur, e mişto să fim alături de tipa aia cu machiajul super-profi din piaţa din Kiev care ne cheamă la luptă pentru libertate alături de ei, dar să nu uităm nişte chestii.

 1. Printre ăia care luptă “pentru libertate” acolo sunt şi câţiva extrem de naţionalişti şi fascişti. Şi de ce ne-ar păsa nouă asta?
 2. Pentru că Ucraina n-a înghiţit cum trebuie povestea cu Insula Şerpilor, interesul lor în apele teritoriale româneşti fiind şuntat de decizia de acu’ vreo 5 ani de care a uitat toată lumea. Ar fi vrut ei să pună mâna pe bucata aia de teritoriu, să vândă resursele mafioţilor lor, nu alor noştri;
 3. Pentru că copilaşii ce empatizează cu orice căcat dacă este cool, instagramat şi emotiv, uită povestea cu nava Rostok, o chestie cu 5000 de tone de oţel care a eşuat pe canalul Sulina în 1991 şi a stat acolo suficient cât să-şi amenajeze ucrainienii canalul Bâstroe. Mai ţineţi minte revoluţia portocalie de prin 2004, pe urma căreia a câştigat şi marinarul felator de licurici preşedinţia? Ei, pe-atunci au apăsat pedala de accelaraţie băieţii exact pentru futerea intereselor economice ale României, pe canalele de Dunăre.

Asta e, îi vezi de la distanţă, mulţi au internetul pentru like-uri, unul n-ar căuta să afle pe ce lume trăieşte. Da, tipa aia cu libertatea pe maidan e prea profi, da, s-a mai făcut filmul ăsta cu oameni care trag în nevinovaţi (prin ’89, pe la Universitate, unde dau hipsterii cu petul în asfalt împotriva capitalimului neinstagramabil), da, deja poliţia a trecut de partea poporului şi urmează să apară Dinescovici la televiziunea ucraineană de stat cu două degete în sus şi Hlitchko cu plovăr roşu să spună că au învins.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Să ne aducem aminte cu ce ucrainieni empatizăm

 1. Fecioru Florina

  Ucrainienii sunt oameni faini, dar au si ei ca noi politicieni. Nu e pacat sa-i etichetam pentru clasa lor politica. Asa cum facem noi cu altii, pot face si ei cu noi.

  Reply
  1. Alex

   Cum defineşti ucrainenii? Ai fost la Kiev la Liov sau la Cernăuţi? Nu e nicio asemănare, “ţara” aia e un amalgam de naţii şi religii diferite, mai ceva ca Yugoslavia şi printre etniile conlocuitoare de acolo-s şi valahi d’ai noştri la care Ianucovici mogulu’ rău’ şi comunistu’ le-a dat drepturi mai multe ca 100 de tanti cu pleata împletită ieşite din puşcărie cu o aliură de gelu voican-voiculexu

   Reply
 2. liana

  Ucrainenii au facut ceva, ca sa-si imbunatateasca viata de trai, din pacate pretul a fost scump! Romanii ce fac? Ne convine tot si ne place sa fim furati! Oricum viata altor ne preocupa mai mult ca a noastra!

  Reply
  1. Nautilus

   “Mai ţineţi minte revoluţia portocalie de prin 2004”

   Să zicem că ţin minte ceva ce restul lumii a uitat:

   Imediat după Loviluţia Portocalie şi Mandarineză, nişte ucrainieni au început să latre pe forumuri că alde madam Iulia şi cu Iuşcenko fură şi se îmbogăţesc, în timp ce populaţia rămâne în sărăcie. Însă când li s-a pus întrebarea “ceilalţi nu furau şi mai mult?”, au dat un răspuns extrem de interesant: “da, furau şi mai mult, dar erau slavi de-ai noştri, tradiţionalişti şi patrioţi, nu slugi ale americanilor”.

   Dacă ţin atât de mult la slavul patriot, ortodox şi heterosexual Ianukovici, îşi merită pe deplin soarta.

   Reply
 3. sabin

  E adevarat ca Romania are propriile ei interese in raporturile cu Ucraina.Asta e un lucru.
  Ucraina e compusa din punct de vedere etnic, in cea mai mare parte, din rusi si ucrainieni. Ucrainienii ar vrea cu UE, rusii ar vrea cu Rusia. Asta e alt lucru.
  Faptul ca simplii cetateni i-au perceput pe conducatorii pro rusi ca deosebiti de corupti si dictatori , nu a facut decat sa amplifice adevarata dorinta a protestatarilor si anume directia pro UE a Ucrainei. Iulia Timosenco a fost condamnata pentru motive de coruptie nu pentru motive politice.E un lup in blana de oaie! Nu e o carte castigatoare pt ucraineanul de rand, parerea mea! Asta e alt lucru.
  Orice fel de instabilitatecin Ucraina nu va sduce nici un beneficiu Romaniei. Intr-un fel ,Ucraina se cam afla in situatia Romaniei, adica sa inlocuiasca niste corupti pro rusi cu niste corupti pro europeni!

  Reply
  1. Alex

   Aşa e, dar mai trebuie adăugat că “ţara” vecină este artificială, graniţele fiind făcute de Stalin fără niciun sens, afară de a omogeniza etnic şi a deznaţionaliza oamenii. Maramureşul şi Bucovina-s ciuntite de pseudoţara vecină. Şi “ucrainenii” sunt născuţi ca şi “croaţii” prin propagandă, cu eforturi ale lingviştilor de-a le creea o limbă a lor, de fapt îs ruşi, respectiv sârbi.
   Deja au anulat legea corectă dată de Ianucovici, lege ce ajuta românii localnici să se exprime în limba română, specifică locului şi acum alogenii au liber la epurarea etnică a românilor.

   Reply
 4. Ferdinand

  Daca se intampla in Romania aceleasi evenimente ca acum in Kiev, pai credeti-ma la frontiera Romaniei erau deja tancurile Ucrainene, Unguresti, Bulgaresti etc..
  Deja au aparut mesaje ultra-nationaliste ucrainene cu pretentii asupra tuturor teritoriilor unde locuieste macar un ucrainean.
  Chiar is foarte “faini” ucrainenii astia…
  Va zic ca basarabean ca nationalismul ucrainean e mult mai periculos decat ala rusesc…

  Reply
 5. dc

  “Ucrainienii” sunt cei care locuiesc in Ucrainia?
  Ca vecinii nostri de la nord se cheama “ucraineni”

  Reply
 6. Raul

  Iti zic io. Nu-i simpatizez. Or fo fututi, prostiti, trisati, cum vrei tu. Si dintr-un spirit exacerbat de dreptate, pentru ca n-as vre sa fiu in situatia lor, pentru ca nu-s de acord ca unii care or fo condamnati pentru furt sa nu faca puscarie ca is alti smecheri care or scapat sau numa pentru ca asa ii normal nu-s de acord cu violu asta geo-politic. Rusii si cu ailanti 2 s-or jurat pe rosu ca-i tin granitele ca-s ’94 si unii le-or luat si altii s-or uitat.
  Presedintele asta o fo ales la limita pentru ca o promis solemn ca-i baga-n UE si can o fo cu stilou-n mana s-o razgandit.
  Cand in Bucale protestau 2000 de oameni impotriva clasei noastre politice si deciziilor iei, in Kiev protestau 200000 … amu poate ca se aduna un pic mai putini daca ii sa fie ca v-o 80 or dat coltu anu asta din motive guvernamentale.

  Ce legatura are filmu de propaganda (care tata lumea-l face), extremistii (care-s pe toate gardurile, ref. Franta, mai ales can ii de rau), Insula Serpilor (care-i si mai putin romaneasca decat cat de putin ii Dobrogea) sau canalu pe Dunare facut pe sestache (care l-ar fi facut oricine daca fi putut si ar fi fost in situatia aia).

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *