Adevăratul schepsis cu religia în școli

În ciuda a ceea ce spune hoțul jegos de Daniel Buzdugan în advertorialele la religie obligatorie în școli, religia nu te face mai bun, mai cinstit, mai om, el fiind cea mai bună dovadă în acest sens. Dar mai sunt și altele, am și făcut un video pe tema asta. Stalin a făcut religie la școală, asta nu l-a oprit să fie un criminal. Și Ion Creangă, asta nu l-a oprit să fie un gospodar simpatic și necriminal. Și, mai mult, spre deosebire de Buzdugan, Creangă a fost un moldovean care nu a furat, de-aia nu avem „Trei răzeși pe o plută (ca să nu zișâm nic de câne)”.

Principala bătaie pentru religia în școală e pentru ălea 10.000 de joburi la stat pentru absolvenții de teologie și neamurile de popi. Că dacă ar zice statul să fie religie în școli cât vreți, dar nu plătim popii, o să vedeți 5 ore mari și late în toată țara.

Popa e și el om, dar mai întâi e român, adică i-ar place un job la stat, sigur, cu pensie sigură și responsabilitate zero.

Video:

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Adevăratul schepsis cu religia în școli

 1. Fratele Andryusha

  Scopul religiei (creştine) nu este de a face omul mai bun, ci de a-l ajuta să se mântuiască, adică să ajungă la Viaţa Veşnică, adică la Isus Hristos, singura Cale către Dumnezeu-Tatăl.
  Faptul că omul devine mai bun practicând religia (creştină) este un efect secundar al acestei practici, nicidecum un scop.
  Ca să risipim o confuzie menţinută în societate oarecum şi din vina Bisericii, care se sfieşte să pună punctul pe “i”.
  Isus n-a venit şi cu atât mai puţin nu S-a dat la moarte ca să producă cetăţeni mai buni, integraţi mai bine în societate.

  Reply
  1. Kathy

   Faptul ca tu spui ca nu stii cine e Allah, mi se pare fix bagatul unui picior in gura.
   Daca esti crestin, nu inseamna ca nu trebuie sa stii de alti zei gen Buddha, Allah, Thor, etc. Asta tine si de cultura. Dar cand n-ai cu cine, n-ai cu cine. E ok. Nu esti singurul 🙂

   Reply
  2. blablabla

   Daca cineva vrea sa ajunga la o adresa (un nene) trecand pe la alta adresa (alt nene) nu se descurca mai usor si mai ieftin luandu-si un GPS? Sau folosindu-l pe cel incorporat in aproape orice mobil?

   Reply
  3. Fratele Andryusha

   Să recapitulăm: e ok, ca şi creştini, să renunţam la predatul religiei creştine în şcoli, pentru că e normal şi firesc ca generaţiile viitoare ale unui popor creştin să nu aibă habar de Dumnezeu lor, însă, pe de altă parte, nu e absolut deloc ok să nu cunoaştem divinităţile altor popoare, pentru că denotă lipsă de cultură.
   Logică beton, n-am ce să spun.

   Reply
 2. Fratele Andryusha

  Şi apropo de ce zici în clip: dacă de mâine ar zice statul să se predea matematică la greu în şcoală, dar fără bani, cam câte ore de matematică crezi că s-ar mai ţine? Numai zic de limba şi literatura română, că mă iau la bătaie cele 250.000 de fătuce care dau la Litere numai ca să poată preda comentarii literare cretine copiilor lipsiţi de apărare.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Un om poate să trăiască liniștit fără religie în casa lui, fără matematică o să fie mai trist la salariu.

   Reply
  2. Dorin

   Ca să te faci calculatorist îți trăbe matematici de-alea grele. Nu te întreabă nimeni deocamdată dacă ai sufletul mântuit sau nu. Poți să și păcătuiești cu secretara, nu se supără nimeni.

   Așa că oamenii ar plăti pentru profesori de mate, dar nu pentru de-ăia de religie.

   Reply
  3. Fratele Andryusha

   Până una-alta, oamenii declară într-o majoritate zdrobitoare că vor ora de religie. Şi cum ei sunt cei care finanţează sistemul de învăţământ…

   Reply
  4. eftimie Post author

   Ei, una e ce declară, alta e ce fac în realitate. Că deocamdată doar jumate au făcut cerere și încă nu am luat în calcul șantajele. 😉

   Reply
 3. ioana

  He,he si religia e o stiinta,ajuta in formarea individului(ca si comportament),sa nu uitam,ca si bunicii vostri au invatat religie in clasele elementare; si ca atare a fost o generatie mai buna,mai cu respect in comparatie cu generatia de azi.Nu zic ca a fost doar meritul religiei ,ci si a familiilor care te cresteau si te educau ,te faceau responsabil de mic.Parerea mea este ca:religia ajuta la educatie;nu ptr.toti,caci nimic nu e ptr. toata lumea.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Unii din bunicii noștri aveau buda în fundul curții, nici un sistem de irigații și, în general, erau mult mai leneși ca olandezii.

   Reply
 4. Victor T

  Bă, am terminat și io teologia (liceu și facultate), fiindcă am vrut io. Și nu din cauza orei de religie, de care îmi băteam joc și probabil chiuleam.

  Nu sunt popă, nu mă fac. Nu îi susțin pe popi, iar religia nu ar fi trebuit vreodată să fie obligatorie. Cel puțin jumătate din absolvenții de teologie sunt analfabeți; de fapt, majoritatea sunt proști făcuți grămadă – o zic din experiență.

  Reply
 5. Velu

  Ba, explicati-mi si mie o chestie: de ce oamenii care merg la biserica NU sunt mai buni/civilizati/iertatori/toleranti/curati ca si aia care NU merg?
  Di ce ba? Hm?

  Reply
 6. M

  @velu: pt ca sunt oameni, la fel ca ceilalti, cu aceleasi slabiciuni. de ce nu esti tu mai curat?

  Nu inteleg care e problema si s-au inflamat toti. Il ignor pe buzdugan, nu il vreau ca argument pro-religie. E la fel de daunator cum a fost imaginea de ‘pontist’ a lui tudor gheorghe.

  Dar acum nu mai e obligatorie ora de religie, de ce va mai intereseaza? O sa se tina doar pt copiii ai caror parinti vor ca sa faca asta la scoala. De ce va mai pasa? Daca ar fi cateva sute de mii de cereri ca sa se faca ore de scobit lemne, care ar fi problema daca s-ar face?

  Parca sunteti de la antena3 dupa ce a fost invalidat referendumul lui basescu, atat voi cat si toti cei care fac acum spume pe tema asta. Va oftica faptul ca sunt multi care au ales pt copiii lor sa faca orele astea? Vedeti-va de copiii vostri, nu vi-i mai obliga nimeni la nimic, aveti dreptul sa ii educati cum doriti din punct de vedere spiritual.
  Dar lipsa asta de toleranta e periculoasa si arata un nivel foarte scazut de educatie la cei anti-religie.

  Zici ca fix ora de religie a creat problemele noastre ca natiune, de asta toti arunca gunoaie pe drum, parcheaza ca nesimtitii si in general fura in orice mod pot, traind dupa mentalitatea ‘dupa mine, potopul’.

  Reply
  1. Nautilus

   Ora de religie nu crează probleme ca naţiune.

   În schimb faptul că nu vrei să vii la ora de religie are efecte magice, ca o adevărată minune dumnezeiască: eşti prins şi luat la pumni pe culoarele şcolii mai des ca înainte, profesorii de la alte materii te scot la tablă din ce în ce mai des şi te insultă etc

   E o oră la fel de opţională ca şi opţiunea de a-l vota pe Ceauşescu.

   Reply
  2. M

   Asa e, faci puscarie politica daca refuzi ora optionala de religie. Te arde cu fierul incins la talpi, te bate cu bastonul, iti scoate unghiile cu clestele etc.

   Daca aveti cazuri concrete faceti plangeri la autoritati. Daca nu, abtineti-va. De fapt mai bine nu va abtineti, sa vada lumea ce tampenii inventati. Mai e nevoie de ‘buzdugani’ si de cealalta parte, a ‘umanistilor’.

   Reply
  3. Nautilus

   Autorităţile au dovedit deja cum stau lucrurile. Atunci când faci puşcărie la Timişoara fiindcă te pişi pe ce nu trebuie.

   Reply
 7. Fratele Andryusha

  @Velu: în primul rând, nu ai de unde să ştii cum ar fi fost aceiaşi oameni dacă nu ar fi mers la biserică. E cam greu să evaluezi aşa, din avion sau de la ştirile protv, care este influenţa reală a Bisericii în societate.
  În al doilea rând, Biserica nu este un loc unde ţi se spală creierul, ţi se şterge ce nu e bun şi se plantează ce e bun. Creştinismul este un parcurs, o devenire. Devenire care are un scop precis – acela de a mântui omul, de a-l aduce la Dumnezeu. Dacă îl aduce fie şi cu un milimetru mai aproape decât era, poate că atât este suficient în ochii lui Dumnezeu, nu avem de unde să ştim, fiindcă judecata este a Lui. Cred că unui criminal sau unui violator, dacă îşi stăpâneşte impulsul josnic de a face rău cuiva, din frică sau iubire de Dumnezeu, Dumnezeu îi iartă că a scuipat pe trotuar sau a parcat maşina în loc nepermis. Până nu ajungem să privim lumea cu ochii lui Dumnezeu este destul de greu să înţelegem ce e cu adevărat bine sau rău în jurul nostru.
  În al treilea rând, creştinismul este un leac, o vindecare. Ca orice vindecare, depinde şi de starea pacientului cât de repede se recuperează. Isus nu a spus niciodată: “veniţi la Mine şi în două secunde veţi deveni oameni perfecţi, numai buni de pus pe rană.” La majoritatea, e nevoie de o viaţă întreagă pentru a deveni cât de cât mai buni. Nu e un efort de 5 minute, o jumătate de oră, sau o dimineaţă de duminică. Printre altele, de aceea şi este obligativitatea pentru credincios de a participa în fiecare duminică la slujbă, la sărbători, etc., pentru a fi cât mai des în contact cu sursa care îl transformă, îl schimbă, îl îmbunătăţeşte.
  În al patrulea rând, după cum am spus în primul comentariu, scopul creştinismului nu este de a face omul mai bun. Creştinul devine mai bun pe măsură ce practică creştinismul, din simplul motiv că Dumnezeul pe care îl slujeşte este unul Bun, care îl învaţă şi îi pretinde lucruri bune. Bunătatea creştinului este, deci, un efect, nu un scop în sine.

  Reply
  1. maximus

   Omule, scrii bine. Doar ca religia in general e o mare minciuna inventata de unii oameni pentru a-i controla pe alti oameni. Ca veni vorba de crestinism, am niste intrebari incuietoare:

   – Biblia a fost scrisa de oameni, nu de Dumnezeu direct. Ce incredere poti avea in asa ceva, mai ales avand in vedere cat de trogloditi erau oamenii pe vremea aia? De verificarea surselor ai auzit, sau iei tot de bun doar ca asa ti-au zis popa, parintii si societatea romaneasca?

   – Cica Dumnezeu l-a creat pe diavol. Care diavol era perfect initial, apoi a decazut. Pai nu-i vina lui D-zeu ca produsul finit (diavolul) avea bug-uri? Inseamna ca i-au gresit calculele. Si ce vina are omu’ in toata chestia asta? Se se lupte D-zeu direct cu Satanel.

   – Cica Noe si familia lui au fost salvati de la potop. Deci toti ceilalti oameni au murit. Reset la rau. Cum se explica faptul ca raul inca mai exista daca Noe si familia lui erau aia bunii? Plus, cum s-au inmultit oamenii in continuare? Cumva prin incest? Cine a avut grija de toate animalele din arca? De unde au luat carne sa le dea la carnivoare? Cum au suportat duhoarea produsa de milioane de animale? Cine le-a sters rahatul produs in 40 de zile si 40 de nopti?

   – Cica D-zeu l-a pus pe Avraam sa-si omoare fiul ca sa-i testeze credinta. Tie nu-ti suna asta a instigare la omor?

   – Cum explici numarul urias de morti provocate de D-zeu direct pentru cele mai mici pricini? D-zeu cica e bunatatea intruchipata, da’ din cand in cand mai ucide. Arunca un ochi aici: http://rationalwiki.org/wiki/Examples_of_God_personally_killing_people

   – Cica D-zeu si Satana sunt dusmani. Cica oamenii rai o sa fie pedepsiti si aruncati in iad. Stai o clipa… Pai daca D-zeu si Satana sunt dusmani, ce naiba se apuca sa colaboreze? Satana: hey God, ia mai da niste fresh souls ca se stinge focul iadului. 😉

   Checkmate.

   Reply
  2. Fratele Andryusha

   @Maximus:

   Nu te grăbi cu checkmate, că nu e aşa de simplu, ca aritmetica de clasa a doua.

   – Biblia a fost scrisă de oameni, de-alungul a multor secole, cu toate acestea este o lucrare coerentă şi perfect explicată din punct de vedere dogmatic. Ceea ce o face cu atât mai credibilă şi mai valoroasă, decât dacă ar fi scrisă de un singur om

   – Diavolul a căzut, ca şi omul, pentru că au fost înzestraţi cu libertate. Dumnezeu nu creează produse industriale, ci fiinţe vii, dintre care cele superioare – oamenii, îngerii – se bucură de un grad aproape complet de libertate. Ceea ce fac ele cu libertatea lor defineşte ceea ce sunt: îngeri sau demoni, oameni buni sau răi, etc.

   – Potopul nu a înlăturat tot răul existent în lume, pentru că răul ţine mai mult de natura spirituală a fiinţei decât de cea materială. Totuşi, el a fost diminuat considerabil, pentru că lumea dinainte de potop era foarte decăzută. La celelalte întrebări, legate de arcă şi animale, nu am cum să răspund pentru că nu se oferă în Biblie explicaţii precise. Cât despre incest, se poate discuta şi pe tema asta, dar recunosc că n-am aprofundat-o foarte mult. Sigur găseşti nişte cărţi de teologie care să trateze chestiunea asta.

   – Dumnezeu îi permite satanei să-l ispitească pe om tocmai pentru a-l încerca pe acesta. Este din nou o chestiune de alegere, de folosire a libertăţii într-un fel sau în altul. Satana nu are permisiunea să afecteze în mod direct omul, ci numai prin acest mijloc – al ispitirii. Dacă lucrurile ar sta altfel, demult ar fi fost rasă omenirea de pe faţa pământului, pentru că diavolul îl urăşte pe om în cea mai mare măsură.

   – Nu este nici o instigare la omor, pentru că Dumnezeu nu e om. Dumnezeu e Dumnezeu, Creatorul a tot ceea ce există, având drept de viaţă şi de moarte asupra creaturilor Sale.

   – N-am timp să arunc un ochi pe citate ateiste de pe wikipedia. Repet ce am scris mai sus: Dumnezeu are drept de viaţă şi de moarte asupra creaturilor Sale.

   – Dumnezeu şi Satana nu colaborează în nici un fel. Dacă ai fi la curent cu teologia creştină, cu mistica creştină – ortodoxă sau catolică, ai şti că Dumnezeu se luptă de la căderea lui Adam să-i mântuiască pe oameni şi să-i aducă înapoi în Rai. Numai că nu poate trece peste ceea ce le-a dăruit- darul libertăţii, al liberului arbitru. Când omul nu vrea să ajungă la Dumnezeu, nu vrea să-L Cunoască pe Dumnezeu, când îl respinge sau ignoră în mod deliberat şi constant pe Dumnezeu, Dumnezeu nu-l poate băga cu forţa în Rai. Omul este cel care alege Raiul sau Iadul, nu Dumnezeu îl trimite într-un loc sau în altul.

   Reply
 8. Raul

  Eu astept cu real interes legea care va obliga firmele sa aiba cate un popa la fiecare 20 de angajati 🙂

  Reply
 9. razvan

  Mă cac pe viața voastră veșnică. Dumnezeu nu există. E un câcat creat de bogați să prostească sclavii.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *