Abația

Ani de zile am fost sfătuit, de colegii de la clubul de SF dar și de alții, să citesc Abația lui Dan Doboș. „Dacă îți place Dune, trebuie să citești Abația, e cam la fel”. Și probabil n-aș fi citit-o, pentru că nu mă interesează o copie românească nereușită, dacă nu ar fi venit ăia care fac BD-ul Abația să mă roage să vorbesc la lansarea revistei lor, pe motiv că îmi plac, deopotrivă, și SF-ul și benzile desenate.

Așa că a trebuit să citesc cartea înainte. Și, două chestii de remarcat. Prima, că nu este la fel ca Dune și nu are legătură cu Dune. Ceea ce în Dune este folosit ca un sistem de trișat mai încolo, cam după „God Emperor” când nu mai ai nimic de spus și trebuie să lungești cartea, clonarea și retrezirea memoriilor, aici este subiect principal și esențial. Cam atât ar fi vaga legătură între cele două cărți.

A doua chestie, scriitorii români au cumva tendința de a scrie destul de prăfuit, umplând cartea cu detalii inutile. Mai direct spus, românii scriu prost, de-aia nici nu se citesc între ei pentru că știu cam ce le poate pielea. Tot liceul ești hrănit cu literatură română mediocră spre proastă și ieși de-acolo convins că nu mai e cazul să citești nimic: ai văzut cam care este nivelul, sănătate!

Nu e cazul lui Dan Doboș, scrie cursiv și interesant, cartea e ușor de parcurs. Practic, cum au mai zis și alții, nici nu-ți dai seama că e scrisă de un român, este un SF universal și mișto.

Cartea am găsit-o gratis pe Play Books (primul volum), dar nu e și pe Amazon. Pe Amazon, pentru fanii Kindle, sunt doar volumele 2 și 3, alea pe bani (doar 3 dolari). Cât despre banda desenată, ei bine, ea se lansează marți 28 aprilie în prezența autorilor. Eu le-am zis că poate scot și o ediție digitală, mi-au zis că vor încerca, în funcție de succesul acestei prime încercări.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Abația

 1. Florin Grozea

  Comparația cu ”Dune” e mai mult un cârlig de promovare 🙂
  Mi-a plăcut mult ”Abația” deși, recunosc, am pornit la drum cu prejudecăți. După ce am descărcat gratuit primul roman am dat banii pe 2 și 3!
  Singura mea critică la acest roman SF tare de tot: pare un pic neperiat – parcă este textul brut și mai încăpea o editare serioasă, o ”curățare” mai atentă. În rest, felicitări!

  Reply
 2. Lepka

  Da e misto, am citit-o de cum a aparut (prima parte) ca atunci consumam SF pe paine.. mi-a placut. I-am si scris lui Dan Dobos parerile mele pe mail atunci si a fost suficient de amabil sa-mi si raspunda. Chiar un SF romanesc misto. Daca mai stii ceva romanesti care merita, zii. Am citit recent niste povestiri ale Anei Veronica Mircea. Ok, dar nu m-a impresionat.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *