Abația BD, primul număr

Cum spuneam, am fost ieri la lansarea Abației, varianta bandă desenată, să mai enervez încă o dată mica comunitate de fani ai SF-ului și pe și mai mica comunitate de fani ai benzilor desenate. Știu că există o teorie fantasmagorică ce spune că și pe vremea lui Tata Ceau se făceau benzi desenate și că erau ok, adevărul e că nu se făceau ok, de-aia nu le-a mai cumpărat nimeni când am venit în capitalism și nu mai trebuia să faci abonamente cu clasa la Cutezătorii, Arici Pogonici sau Știință și Tehnică.

Cumva, și maestrul Doboș ar trebui să știe, doar chestiile care sunt bune au succes, ca dovadă cartea lui. Benzile ălea desenate, deși cu o grafică bunuță, aveau un scenariu execrabil, de-aia nu le știe nimeni și nu au nici un fan real.

Revenind la revistă, e ok, nu e chiar cum mă așteptam.

revista-abatia

Au făcut-o toată pe hârtie velină, poate ca să-i dea o alură de revistă premium. Unele personaje nu arată așa cum mă așteptam, eu, de exemplu, îl vedeam pe abate arătând altfel, cumva exact ca Dan Doboș, mai gras și cu păr în cap. În fine, chestie de imaginație, fiecare vede altceva. Are 32 de pagini și conține, pe lângă banda desenată și o mică povestire SF a lui Mihai Giulvezan.

Doboș s-a arăta uimit de faptul că oamenii ăștia care au făcut revista au fost foarte corecți, i-au trimis un contract bine făcut, i-au dat avansul la timp, spunând că, dacă toate editurile ar fi așa, ai putea trăi din SF. M-am abținut să-i spun „de-aia nene suntem unde suntem, că aveți voi atitudinea asta”, și prin „asta” se înțelege să aștepți banii cu lunile de la edituri și să nu încerci să schimbi nimic (self publishing / vânzare pe internet) la fel cum m-am abținut să nu-l contrazic când a zis că Superman nu-i SF, că SF e doar speculație în zona accidentului tehnologic, al ideilor mari, clonării sfinților etc, că ar fi durat câteva zile să-l duc prin toată filosofia omului superior extraterestru, de la autorii greci, la filosofii creștini și până la George Lucas.

Cumva îl văd vinovat pe Mironov în toate neînțelegerile ăstea.

De unde iau revista Abația

Deocamdată de la Cărturești. E 9.90 lei, va apărea o dată la 2 luni (pentru că este enorm de muncă la partea grafică). O să o mai găsiți la Comic Con, unde vor avea un stand mare, cu de toate, inclusiv ceva surprize. Cică sunt în negocieri și cu Inmedio pentru distribuție.

Doboș a zis că, dacă proiectul se dovedește a fi un succes, va ceda gratuit drepturile de autor pentru celelalte două volume din trilogie, să aibă băieții ce face până în 2025. Cine știe, poate până atunci se găsește și un regizor român sătul de premii, urși de aur, ciorbe și avorturi și face un film SF românesc la care să ne ducem cu plăcere și curiozitate, nu cu silă.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

0 thoughts on “Abația BD, primul număr

 1. mac gregor

  Mai da-l naibii de “gratis”, dimpotriva, sa-si incaseze drepturile de autor. Daca nici singurul roman SF romanesc bun nu scoate bani, restul ce speranta au?

  Reply
  1. Nic

   Absolut de acord, mai puțin partea cu ”singurul roman SF românesc bun”. Mai sunt și altele, aș aminti de ”Așteptând în Ghermana” semnată de Dănuț Ungureanu. Sau, de ce nu, de altă carte a lui Dan Doboș, prea puțin cunoscută, din păcate: ”DemNet”.
   De ce nu scot autorii români bani? Pe motiv de ipocrizie mioritică. Prea puțini cititori cumpără volume semnate de autori autohtoni contemporani. Mai bine cumpără Ghiță un Paulo Coelho sau un Kafka pe care probabil nu-l va termina niciodată de citit, dar dă bine cotorul în biblioteca din sufragerie

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *