7 chestii noi ce ar trebui să fie pe buletin

Am citit că noile buletine propuse ar urma să aibă, în continuare, o serie de rubrici imbecile scrise pe ele, tocmai ca să te enervezi când trebuie să completezi un formular. Adică alea, „data emiterii”, „emitent”, „semnătura” etc. Și mă gândeam că, având în vedere că nu-i poți convinge pe români să facă niște buletine mai simple, ce ar mai trebui băgat pe buletin ca să consumăm timpul degeaba. Adică momentul ăla când completezi un formular și trebuie să-ți aduci aminte tot felul de date inutile.

1. Codul Poștal. Oricum ai adresa în buletin, de ce să nu scriem și codul poștal. E adevărat că nu-l folosește nimeni, în afară de poștași, tocmai de-aia trebuie să-l ai acolo, pentru că îți este cerut în 90% din formulare.

2. Ziua săptămânii în care te-ai născut. Poate cel ce te legitimează, un polițist sau un jandarm, este pasionat de chiromanție și astrologie și vrea să-ți citească în zodie. Sau poate când duci o copie de buletin la primărie trebuie să știe ei exact sub ce planetă te-ai născut ca să știe în cât timp să-ți elibereze certificatul de urbanism.

3. Culoarea preferată. Cel mai mult îmi place la această idee perfecta sa inutilitate în relația cu statul. Dar ar însemna creearea unui întreg departament în cadrul Evidenței Populației, unde să existe câțiva oameni care să înregistreze, sorteze și pună în fișete dosare întregi cu referire la culoarea preferată a cetățenilor români.

4. Greutatea la naștere și nota dată de doctor. O altă informație total inutilă pentru un adult sănătos, care nu va fi folosită niciodată în viață.

5. Numărul de urechi. Este imperios necesar ca pe buletinul fiecăruia să fie scris un număr, 0, 1, 2, 3, care să însemne exact numărul de urechi pe care îl are proprietarul cărții de identitate.

6. Vârsta la momentul emiterii documentului. Omul care citește aceste date trebuie să vadă dacă e cazul să vă schimbați buletinul, că poate ați îmbătrânit. Sau, dimpotrivă, să vă poată spune că n-ați îmbătrânit deloc. Sau să-și explice de ce nu semănați cu persoana din buletin.

7. O poză portret din spate.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

8 thoughts on “7 chestii noi ce ar trebui să fie pe buletin

 1. Ion Iliescu

  Mă stresează cerința de a trece adresa pe cartea de identitate. Cui și la ce ajută? Cine poate verifica doar citind cardul ala ca eu mai stau sau nu in Bucuresti, la exact acea adresă? Si daca nu mai stau acolo ce? Să-mi schimb buletinul de câte ori mă mut? Care din cele 10 case si le trece Adrian Năstase pe CI? Si dacă îl dă doamna Dana afară din casa a 7-a si trebuie să se mute în căsoaia 4, schimbă CI-ul?

  Nu-i mai simplu să nu fie trecută adresa pe card? Nu au decât să tină o bază de date cu adresele asociate cu un CNP si să mă oblige să o actualizez prin notificarea schimbării de adresă. Vor sa afle unde sta individul oprit pe strada? Aplicația de pe telefon le poate spune ultimele trei adrese cunoscute. Nu-i greu, ce PLM!

  Reply
 2. Mark 733

  Poza de portret din spate sa fie pe spatele buletinului. Eventula sa se mentioneze si zodia ca sa nu mai existe confuzii daca esti nascut pe 21 ca nu stii pe care zodie pici 😀

  Reply
 3. Mihai

  La fel ca si cu permisul de conducere si formularul de constatare amiabila a daunelor, exista o tendinta de uniformizare a rubricilor. Ai remarcat ca rubricile au numere? Exact, aceleasi numere sunt si pe documentele similare din alte tari UE, ca nu toti stiu romana, bulgara, greaca etc. Mai ramane culoarea – uite, asta mi-ar fi placut sa fie la alegere.

  Reply
 4. nwradu

  Starea generală a tehnologiei în anul nașterii sau la vârsta de 16 ani, ca să-ți fie mai ușor să le zici altora “pe vremea mea nu erau…”

  O poză cum felul în care se îmbrăcau femeile pe atunci. Tot așa, ca să poți zice “pe vremea mea fusta era doar până la …”

  De unde ți se trage familia.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *